Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Hiina vesi on ohtlikult saastunud

Romet Kreek 21. aprill 2014, 15:06

Hiljutine benseenimürgistus üle kahe miljoni elanikuga Lanzhou linnas on hirmutav näide, et saastatud vesi kujutab Hiinas salakavalamat ohtu kui räpane õhk, vahendas Bloomberg.

Kui Hiina saastatud õhk, mille kvaliteedi parendamise on kohalik valitsus seadnud prioriteediks, on vaevalt uudis, siis vee puhastamine ei ole nii lihtne ülesanne. Suure rahvastikuga Põhja-Hiinas on 70% põhjaveest nii saastatud, et seda ei sobi puudutada, rääkimata joomisest või kasutamisest põllumajanduses. Kuna piirkond asub kõrvuti mitme suure põllumajandusprovintsiga, on saak ja kari saasteainetele vastuvõtlik.

Hiina võimud on tõestanud, et suudavad tagada pilvitu taeva, vähemalt ajutiselt, nagu Pekingi olümpiamängude aegu 2008. aastal. Vee puhastamine on keerulisem, aeganõudvam ja kallim. Tööstused, mis saastavad vett, ei ole kontsentreeritud üksikutesse kohtadesse, nagu sütt põletavad elektrijaamad. Nad on hajutatud tuhandete kohalike omavalitsuste territooriumidele.

Samuti on saastevett keerulisem hinnata võrreldes saastunud õhuga. Tööstus tekitab vaid poole veesaastest. Ülejäänu annavad miljonid väikepõllumehed ja karjakasvatajad, kes kasutavad väetisi, taimemürke ja jäätmevett, mille jäägid voolavad märkamatult põhjavette.

Et olukorda lahendada, tuleks kehtestada karmimad keskkonnaseadused ja akiviseerida inimesi, et need hakkaksid võitlema vee saastamise vastu. Hiina internetigigant Alibaba Group Holding haaras härjal sarvist ja müüb kümne dollarilisi seadmeid, millega määrata kohaliku vee puhtust ja seejärel laadida andmed digikaardile.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
21. April 2014, 15:06
Otsi:

Ava täpsem otsing