Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Medicum kaotas haigekassa mahtu

    Aprilli esimesel päeval avalikustas haigekassa valikupartneritega sõlmitavad uue perioodi lepingud, millest nähtub, et peamine kaotaja on Eesti suurim erakliinik Medicum. Päris paljudel erialadel ei saanud ta üldse soovitud juhte või sai neid vähem, kirjutas Meditsiiniuudised.

    Medicumi ravikeskuse nõukogu esimees Kalev Karu ütles, et olukord on tõesti keeruline, kuid trammi alla ei pea hüppama. “Oleme töötajatega paljudest keerulistest aegadest läbi tulnud, tuleme sellest loodetavasti ka.”
    Karu jätkas, et juhtkond jookseb praegu ööd ja päevad läbi, et lahendusi leida: genereeritakse ideid ja arutatakse erinevaid võimalusi, millest viimane oleks asutuse tegevus lõpetada. Tema sõnul on töötajatele, keda on kokku 500 ringis, öeldud, et nad jääksid rahulikuks, nii töö kui ka palgad kindlustatakse juuni lõpuni.
    Probleeme tekib kohe järje­kordadega. Karu selgitas, et uue lepingumahu raha tuleb jagada ühtlaselt aasta peale.
    Kuna järjekord osal erialadel ulatub oktoobri-novembrini, kuid lepingumaht on kaks-kolm korda väiksem senisest, tuleb Karu sõnul hakata kümnetele tuhandetele patsientidele helistama, et aprillis nad arstile ei saa, kuid järgmise aasta jaanuaris küll. “Sellest tuleb tohutu segadus ja rahulolematus,” avaldas ta kartust.
    Ülesehitusloogika kaob. Medicumis käib koos perearstide patsientidega umbes 140 000 inimest aastas, kellest 100 000 elab Karu kinnitusel Lasnamäe Medicumist viie kilomeetri raadiuses.
    “Näiteks, kuna me nüüd endokrinoloogia lepingut enam ei saanud, peavad meie 12 000 kroonilise haigusega diabeetikut eriarstile minema Mustamäele või mujale linna teise otsa,” selgitas ta.
    Karu avaldas muret, et nüüd hakkab loksuma kogu Medicumi ülesehitus, sest perearstid ja eriarstid moodustasid ühtse meeskonna, ja eriarstiabi lepingute raha toetas ka esmatasandi funktsioneerimist.
    Tartus Medicumi lepingutega nii hullu vähenemist ei olnud, lisas Karu.
    Millest on Medicum ilma jäänud? Haigekassa avalikustatud andmetest selgub, et näiteks soovis Medicum ambulatoorset kardioloogiat 9914 juhtu, kuid sai 1613. Neuroloogia ambulatoorseid juhte soovis ta 17 000, sai 10 200.
    Üldse ei saanud Medicum ortopeedia päevaravi, kirurgia ambulatoorseid juhte, endokrinoloogia ambulatoorseid juhte (soovis 8000), taastusravi juhte (soovis 6500), silmaravi juhte (soovis 12 000), nina-kõrva-kurguhaiguste ambulatoorseid juhte (soovis 100). Samas õnnestus Medicumil saada kõik soovitud ortopeedia ambulatoorsed juhud.
    Kuna seekord oli haigekassa metoodika valikupartnerite kaalumisel teine, siis igas valikus andis miinuspunkte see, et haigekassa oli esitanud ASile Medicum korduvalt hinnataval perioodil kahju hüvitamise nõudeid, kokku kaheksa raviteenuse arvete nõuet. Näiteks Fertilitasel oli selliseid nõudeid 12.
    Mitmel erialal jäi lepingust täiesti ilma ka Kallavere haigla, samal ajal leidis ravijuht Rita Vissak, et põhjust end täielikult pettununa tunda ka ei ole. Taotlusele vastavalt sai haigla günekoloogia erialal ambulatoorselt 2365 ravijuhtu ja neuroloogias 1969 juhtu. Nende kui suurimate võitude üle on Vissakul eriti hea meel.
    Samuti täitus ootus üldkirurgia lepingule. “Seda pakuti üldse terve Harjumaa peale vähe välja,” sõnas Vissak.
    Kokku oli jaga­miseks ambulatoorset üldkirurgiat 8302 juhtu, neist 4364 läks Kallavere haiglale. “Ei kujutaks ette, kui me peaksime oma kirurgidest ilma jääma,” ütles ta.
    “Teisalt on aga ääretult kahju, et meil ei läinud konkursil läbi silmaravi ja kõrva-nina-kurgu eriala, need me kaotasime,” sõnas ravijuht.
    Oftalmoloogias ütles haigekassa neile ära 1969 juhtumi taotluse ja otorinolarüngoloogias jäädi ilma sama paljust. “Terve Maardu linn on meie all ja nende hulgas lapsed oma kurkude ja ninadega ning on kahju, et nad peavad siit nüüd kuskile kaugele käima hakkama,” nentis ta.
    Ortopeedia erialal ambulatoorselt taotleti 1969 ravijuhtu, mille haigekassa rahuldas, päevaravis taotleti sadat ravijuhtu, millest haigekassa keeldus, kuna haigla ei paku kõigile teenustele kogu lepinguperioodiks piirhinnale hinnakoefitsienti ja alla pooled haigla arstidest olid 2013. aastal teinud operatsioone statsionaarselt või päevakirurgias.
    “Päevakirurgiast tunneme me puudust küll, sest see meil seni oli ja suudaksime rohkemgi pakkuda,” sõnas haigla ravijuht.
    “Hea meel on mul sellegi üle, et saime järelravis lepingu, ehkki hinna koefitsient läks väga madalale –0,89 peale, millest on kahju,” ütles Vissak. Samamoodi läks ka ortopeedias ja üldkirurgias koefitsient 0,9 peale. “Ilma nendeta me läbi ei saaks ja olime sundseisus,” lisas ta.
    Hinnakoefitsient madal. Taastusravi erialal haigekassa Kallavare haiglaga lepingut ei sõlminud, küll aga statsionaarses järelravis mahus 492 juhtu. “Miks me järelravi väga tahtsime seekord, on see, et me ei tea, kuidas tulevikus hooldusravis asjaolud kujunevad,” kommenteeris Vissak.
    Ambulatoorse günekoloogia puhul kuulutas haigekassa välja 47 467 ravijuhtu. Esitati 11 taotlust ja parima tulemuse sai Evita Grupp OÜ, kellega sõlmiti leping 5907 ravijuhu ulatuses.
    Firma üks omanikke ja arst Galina Litter ütles haigekassa otsust kommenteerides, et esikoha üle on ühest küljest hea meel, ent survestamise tulemusena on teenuse hinna koefitsient 0,85.
    “Ma juba räägin meie laboriga läbi, et kuidas võtta patsiendilt analüüsid ja kas on nii, et haigekassa maksab mulle klamüüdiatesti ja PAP-testi eest 0,85 või pean ma oma taskust peale maksma, et patsiendile uuringuid teha,” ütles Litter, et selles asjas kliinikul selgus veel puudub.
    Uued partnerid. Haigekassa partnerite valikut kommenteerides lisas naistearst, et konkurents on nõrk. Mitme konkurendi puhul ei tunne ta ühtegi oma eriala arsti ega ole nendega kunagi kohtunud.
    Ta tõi näiteks haigekassa partnerivaliku sõela läbinud sihtasutused Carrara ja Albinea, kes on Tallinnasse tulnud Ida-Virumaalt.
    “Kuidas saab Jõhvist tulev tundmatu arst lepingu ja mina, kes ma olen Pirital arstina olnud 12 aastat, pidin kaks kuud olema stressis, mu patsiendid nutsid, saatsid mulle kirjasid ja uurisid, mis edasi saab,” oli Litter nördinud.
    Äriregistri andmeil on sihtasutus Albinea loodud mullu novembris.
     
    Kommentaar
    Medicum ei ole nõrk
    Katrin Romanenkov, haigekassa esindajaKonkursi kriteeriumide eesmärk on tagada haigekassa kindlustatutele parimad ja kvaliteetseimad ravivõimalused.Hinnates konkursil osalejate kvaliteedinäitajaid, arstide pädevust ja kogemust, ravijärjekordade nõuetest kinnipidamist, tervise infosüsteemi andmete edastamist jm, moodustus teenusepakkujatest pingerida ning valituks osutusid need, kes said kõike kokku võttes enim punkte. See ei anna tunnistust erakliiniku Medicum nõrkadest kvaliteedinäitajatest, vaid sellest, et tervishoiuteenuste pakkumisel on tihe konkurents ning kõik teenusepakkujad teevad pingutusi, et pakkuda parimat kvaliteeti.Lõppkokkuvõttes võidab sellest patsient.Medicum jääb haigekassa kindlustatutele osutama teenuseid mitmel erialal. Asutuse juhid on haigekassale kinnitanud oma valmisolekut koostööks, milleks oleme ka meie valmis.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.