Kindlustusmaaklerite netohinnastamine kliendi huvides

25. aprill 2014, 00:00

Rahandusministeerium on algatanud kindlustustegevuse seaduse muudatuse, mille tulemus võib olla maaklerite netohinnastamine. Kindlustusseltsid pole juba aastaid rahul olukorraga, kus kindlustusmaaklerid esindavad klienti, aga saavad tasu kindlustusseltsilt.

Eesti Kindlustusseltside Liidu juht Mart Jesse selgitas eile kindlustusmaaklerluse konverentsil “Kindlustusmaaklerid muudatuste tuultes”, et netohinnastamine välistab huvide konflikti, sest maaklerid saavad sel juhul tasu teenuse tellijalt, mitte vastaspoolelt. Kliendid saavad aru, kes on kes ja mille eest maksavad.

“Paraneb konkurentsiolukord. Tekib reaalne konkurents. Maaklerid ei sõltu kindlustusandjate hinnakujundusest. ­Tasu sõltub konkurentsist ja lisandväärtusest kliendile. Korrastuvad hämarad tsoonid maaklerluses,” selgitas ta.

Jesse hinnangul pole küsimus selles, kas netohinnastamist rakendada, vaid selles, millal seda teha tuleb.

Insurance Broker Services OÜ juht Risto Rossar arvas, et hulgimaaklerlus on klientide huvides. Tema hinnangul saab hulgimaakler klientidele paremad tingimused, suudab pakkuda rohkem tooteid. “Jaemaakler suudab hulgimaakleri abil pakkuda professionaalsemat ja tarbijasõbralikumat teenust,” selgitas ta. Rossari sõnul pole ühtegi ­Euroopa riiki, kus oleks eraldi hulgimaaklerluse regulatsioon. “See on tavaliselt reguleeritud maaklerite regulatsiooniga,” sõnas ta. Kindlustustegevuse seaduse eelnõu mitteametlik kooskõlastusring lõppes 14. aprillil. Eelnõu peab valitsusse jõudma oktoobris ning rahandus­ministeerium tahab seaduse vastu võtta jaanuaris 2015.

Täies ulatuses jõustub seadus 1. jaanuaril 2016, üleminek algab märtsis 2015.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2014, 20:25
Otsi:

Ava täpsem otsing