Puhkepäev. Kui inimene mängib jumalat

25. aprill 2014, 00:00

Filmi “Piire ületades” puhul on tegemist Oscariga pärjatud operaatori Willy Pfisteri (“Inception”;  “The Dark Knight Rises”) lavastajadebüüdiga – film räägib Dr Will Casterist, kelle suurimaks eesmärgiks on luua esimene tehis­intellekt.

Caster (Johnny Depp) on aastaid töötanud masina kallal, mis omaks teadvust ja ühendaks endas kogu maailma intellekti, samas oskaks tunda ja lugeda ka inimlikke emotsioone. Just viimane taotlus kopeerida inimloomuse kõige müstilisemat ning hoomamatut osa – emotsioone ja tundmusi – saab mehele saatuslikuks.

Enne oma surma üritab Caster laadida enda teadvuse ja alateadvuse ajuimpulsside kaudu üles superarvutisse. Teda aitab sel teel tema abikaasa Evelyn (Rebecca Hall) ja parim sõber Max Waters (Paul Bettany) – mõlemad ka teadlased.

Kui katse neil õnnestub, leiavad viimased end aga olukorrast, kus nad ei pea enam endilt küsima, kas seda on võimalik teha, vaid hoopis, kas seda oleks pidanud tegema. Nende halvim õudusunenägu saab tõeks, kui Willi teadmistejanu kasvab näiliselt lõpmatuks võimuihaks.

“Piire ületades” on film, mis räägib tehnoloogilisest revolutsioonist, mille poole liigub maailm igapäevaselt ja aina kasvava kiirusega. Niisiis leian, et filmi ei saa maailma tehnoloogilise progressi valguses kategoriseerida kui järjekordset üllitist sci-fi-žanris.

Filmi teeb heaks teatav alltekst, mis kõnetab vaatajaid luust ja lihast inimestena. Samuti meenutab see, et me ei unustaks interaktiivses virvarris ära, kes me oleme ning märkaks inimesi enda kõrval, mitte üksnes nende võrgumaailma-minasid.

Film avab lapsiku teadmistejanu soone igal tänapäeva tehnoloogiates kodus oleval vaatajal. See on segu utoopiast ja visioonist, milline maailm aastate pärast välja võiks näha. Siiski annab film ka väga mõru õppetunni, millise täpselt – eks oma silm on kuningas.

 

Hinnang

  • “Piire ületades”

Hinnang: 5

Režissöör: Willy Pfister
Osades: Johnny Depp, Rebecca Hall, Morgan Freeman, Kate Mara, Paul Bettany jt
Kinodes alates: 18.04

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. April 2014, 15:58
Otsi:

Ava täpsem otsing