Laupäev 22. oktoober 2016

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

USA ajakiri: Eesti võib olla uus Silicon Valley

Kadri Põlendik 08. mai 2014, 09:48

Eesti on üks neid riike, mis võib Silicon Valleyle kui tehnoloogiakeskusele kandadele astuda, kirjutab USA majandusajakiri Fast Company.

Iga natukese aja tagant kirjutatakse mõne maailma piirkonna kohta, et just see paik on järgmine Silicon Valley, aga sageli on tegemist liialdusega. Fast Company tõi välja neli riiki, sealhulgas Eesti, kus tõesti midagi toimub ja millel USA tehnoloogialinnak peaks silma peal hoidma.

"Digitaalsest meisterlikkusest ei saa rääkida mainimata Eestit, ühte kolmest Balti riigist, mis on nii innovaatiline, et seda kutsutakse "E-stonia"," kirjutab ajakiri. Kirjutatakse, kuidas 2000. aastal tegi valitsus internetist n-ö inimõiguse ja tasuta wifi muutus siin tavapäraseks.

Välja on toodud, kuidas Eesti oli esimene riik, mis pakkus võimalust osaleda valimistel interneti kaudu ja enamik eestlasi deklareerivad tulusid mõne minutiga oma mobiiltelefonis. Kirjeldatakse ka tervishoiusüsteemi, kus iga inimese andmed on salvestatud digipilve, kus pääseb neile igal ajal ligi.

Ajakiri arutleb ka selle üle, kuidas Eestist sai üks maailma juhtivaid tehnoloogiariike ja kirjeldab, kuidas Nõukogude Liidu lagunemise järel oli vaja ehitada kiiresti ja tulusalt uus valitsus. "Öeldakse, et Eestis on maailma kõige digitaliseeritum valitsus," kirjutab Fast Company.

Silicon Valleyga konkureerib ajakirja hinnangul ka Lõuna-Korea, kus on sarnaselt Eestiga väga kiire võrguühendus, kus arveldamisel ei kasutata krediit- või deebetkaarte, vaid T-raha ja kus valitsus investeeris 2,7 miljardit dollarit idufirmade arendamisse.

Kolmas tähelepanuväärne riik on Iisrael, mis on ise mingis mõttes idufirma ja kus on kõige rohkem idufirmasid elaniku kohta.

Viimasena toob Fast Company välja Hiina, mis on riskikapitali kulutamise poolest maailmas teisel kohal. Pekingisse on ehitatud terviklik idufirmade ökosüsteem ja sealne suur turg võimaldab ettevõtjatel luua üha uusi teenuseid erinevate vajaduste rahuldamiseks.

Kokkuvõtvalt tõdetakse, et kõikide riikide ühine joon on loodusvarade puudumine, mis on pannud neid keskenduma tehnoloogia arendamisele. Investorid, kes on neisse piirkondadesse raha paigutanud, on valmis võtma suuri riske teaduses ja tehnikas. Samas väidab osa eksperte, et riskikapitalistid ei taha Silicon Valleys sama teha, sest seal võtab nendest valdkondadest kasumi saamine väga kaua aega.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
09. May 2014, 10:41
Otsi:

Ava täpsem otsing