Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Külm õhk kontorisse

    Korralliku konditsioneeri hind algab tuhandest eurost ja valikul tasub silmas pidada, et Hiinast üheks hooajaks toodud seadmetele  ei leia hiljem varuosi ega hooldajat. 

    Kliimaseadmete müügi ja paigaldusega tegeleva ettevõtte FreshEst OÜ kliimaseadmete projektijuhi Riho Reili sõnul pole nende jaoks, kes tahaksid veel sel suvel kontorisse külma õhku ehk jahutussüsteemi saada, järjekorrad väga pikad, kirjutab 4. juuni ehituse rubriik.
    "Umbes kaks ja pool nädalat on tööde järjekord," sõnas Riho Reili. Aga ta soovitab huvilistel kiirustada, sest suvi on peaaegu käes ja järjekorrad venivad kindasti pikemaks. "Eks see on igal suvel nii, et ärgatakse siis, kui kontoris on liiga palavaks muutunud," märkis ta.
    Seadmete valikul tasuks Reili soovitusel lähtuda sellest, millist ülesannet need täitma hakkavad. "Kas on tarvis ainult kliimaseadet suviseks jahutamiseks või ka aasta läbi töötavat küttesüsteemi," selgitas ta. Esimesel juhul ei pea kõige kallimaid mudelieid vaatama, vaid Reili sõnul ajab asja ära ka Hiinas toodetu. Siiski soovitab ta hoiduda kõige lihtsamatest on/off-tüüpi konditsioneeridest.
    Hinnapiirist rääkides mainis ta, et alla 1000 euro normaalset seadet saada on raske. Kui aga tegu on ka kütmisvajadusega, tasuks eelistada kallimaid lahendusi, sest just küttesüsteem maksab suuremate arvetega hiljem enam kätte kui lihtne suvine jahutus.
    Lisavalikut  tavakliendile ei pakuta. Reili soovitas valiku tegemisel suhelda müügiesindajaga, kes käiks kohapeal vaatamas, milliste tingimustega on tegu ja millised lahendused kõige paremini sobiksid. Tema sõnul on võimalik valida ka erinevate lisalahendustega kallemaid seadmeid, näiteks plasmafiltri, ionisaatori või niisutussüsteemiga. Ent müüja neid igale kliendile lisaks ei paku. "Kliendid on üsna teadlikud lisavõimalustest ning need, kes on õhu kvaliteediga hädas, oskavad sellistele probleemidele ka lahendusi küsida," selgitas ta. Reili sõnul on inimesed ise internetist erinevaid võimalusi uurinud.
    Reili hinnangul on kontorisse varasemast rohkem kliimaseadmeid muretsetud. "Palju on rahvusvahelisi ettevõtteid, kes oma töötajate peale mõtlevad. Kontkatisikuks on personalijuht, kes asju ajab ning pärast kontoris käimist toimub üsna kiiresti ka valik ning paigaldus." Samas on tema sõnul kohalikke ettevõtteid, kes käivad ja vaatavad ja mõtlevad ja venitavad ning lõpuks on augusti teine pool käes, nii et justkui polekski enam mõtet kliimaseadet paigaldada. "Venitatakse niisama kummi ja aetakse justkui asju töötajate rahustuseks, ent tegudeni ei jõuta," märkis Reili.
    Uued anduriga mudelid. OÜ Airwave müügidirektori Kristjan Pohla sõnul on jahutuseks mitu võimalust. Valik oleneb sellest, kas ruumides on juba mingeid seadmeid või mitte. Uuematest lahendustest toob ta välja silmaga varustatud tehnoloogia, mis jälgib, kas inimene on ruumis või mitte, ja kui inimene on laua taga, ei suuna külma õhku otse töötaja suunas, vaid mujale. Lisaks võimadab see inimese ruumist lahkumisel temperatuuri kõrgemaks tõsta, mis tähendab omakorda energia kokkuhoidu. Erilahendustega seadmed on Pohla sõnul just ruumiandurite ja nende erinevate kasutusvõimalustega. Filtrid ja ionisaatorid on enamasti juba seadmetesse sisse ehitatud, neid eraldi juurde osta pole vaja.
    Rohkem tähelepanu disainile. Pohla hinnangul valiti varem rohkem hinna alusel ja vaadati, et saaks odavamalt hakkama, nüüd aga on juba tekkinud kliente, kes võtavad arvesse teisi aspekte. "Näiteks on hakatud tähtsaks pidama disaini ja seda, et seadmed sobituks kontorisse."
    Eks ka uued normid kirjutavad asju ette, mida püütakse täita, lisas Pohla. Kui uued hooned on projekteeritud tema sõnul kõik juba sisemise jahutussüsteemiga, siis probleem on pigem vanemate kontorihoonetega. "Muidugi ei ole veel kõik büroohooned sajaprotsendiliselt jahutussüsteemidega varustatud, aga trend on siiski selles suunas," lisas ta. "Kuuma õhuga kontoris on töötajate efektiivsus väiksem," toonitas ta.
    Hindade kohta on tema sõnul keeruline midagi öelda, kõik oleneb sellest, millised on vajadused ja võimalused. Valikus on ka madalama hinnaklassi seadmeid - need teevad suvel ära jahutamistöö, aga lisavõimalusi ei paku.
    Külmakeskus OÜ projektijuht Kristian Potsepa sõnul on uued invertermudelid vaiksed ja energiasäästlikud. "Seade ei tohiks segada kontoris inimeste tööd," märkis ta, see ei tohiks puhuda inimesele peale, ega segada tema töötamist.
    Hiina toodetel hooldusvõimalus puudulik. Tähelepanu tuleb pöörata ka sellele, et oleks tagatud hooldusteenused ja varuosad. "Hiinast tuuakse tavaliselt hooajaks konteinerseadmeid ning peale müüki pole enam kuskilt varuosi võtta, ent konditsioneere peab hooldama, et nende eluiga oleks pikk."
    Seade peab Pottsepa sõnul vastama ruumi suurusele ning soojuskoormusele - inimesed ruumis, arvutite soojuskoormus, aknapinnad, lõuna pool paiknemine, muud soojusallikad jne. Nõudlikumale kliendile on olemas ka disainmudelid, mis on mõnevõrra krõbedama hinnaga, aga see eest sobituvad kenasti interjööriga ega ole lihtsalt igavad kastid seinas.
    Konditsioneeride puhul kehtib Pottsepa sõnul reegel, et mida odavam, seda kehvem.  "Korralikel masinate hinnad, mis ei sisalda paigaldust, alagavad tuhandest eurost," märkis Pottsepp, lisades, et hea seadme märksõnaks on inventer.                  
    Mõistlik on konditsioneer soetada tema sõnul kas varakevadel või peale hooaega, sest siis on hinnad soodsamad ja paigaldusjärjekord lühem. Suvel võib külmafirmadel ulatuda tööjärjekord kahest nädalast kuni kuuni. Ta soovitab seade osta taustaga firmadelt, kellel on kogemus seadmete. Lisaks on mõistlik firma töökäekirjaga enne tuttvuda, et hiljem ei oleks pettumust. "Üksi seade pole 100% töökindel ja siis on kindlasti abi firmade suurest töökogemusest ja teadmistest.  Suurfirmad koolitavad oma töömehi iga-aastaselt, et olla kursis uute tehnoloogiatega ja teenindada oma klienti professionaalselt," sõnas ta. Lisades, et hea töömehe tunneb ära tema varustuse korrasolekust.
    KOMMENTAAR
    Oleme oma kontoriga paiknenud mitmetes ruumides, aga üheski neis ei ole konditsioneeri olnud. Samas ega väga suurt kurtmist sel teemal pole suvel olnud. Palavatel päevadel töötatakse kodust ja meil on üldse kodust töötamine populaarne, palavaga kasutatakse seda võimalust siis veelgi rohkem. Aga töötajate arv on meil pidevat kasvanud ja seetõttu otsustasime, et investeerime konditsioneeri ja laseme selle lõpuks paigalda sel aastal. Välja me seda küll veel valinud pole. Seda, et töötajad kurdaksid, et konditsioneer hakkab neile peale puhuma ja külmakartlikumad kannataksid, ei ole olnud. Eks peab võtma mõistusega, et on valida kahe võimaluse vahel, kas leppida palavusega või siis konditsioneeri omapäradega.
    Dive Eesti OÜ juht Kerli Soosaar
    LISALUGUKllient küsib vaikset ja soodsat mudelit
    ABC Kliima müügikonsultandi Jaanus Põllumehe sõnul küsitakse neilt vaiksemaid ja soodsamaid mudeleid. Uudsemtast lahendustest toob ta välja taimeriga konditsioneeri, millega saab temperatuuri reguleerida päevade kaupa, mis kellaajal ja millisel päeval ja mis temperatuuril see tööle hakkab. Lisaks on need Põllumehe sõnul väljanägemiselt moodsamad, võib isegi öeda, et futuristliku väljanägemisega. "Samas ei ole olnud ühetgi juhust, et sisearhitekt oleks kliendiga koos tulnud salongi seadmeid valima, vahel on olnud ainult ehitusmehed, kes kliendiga kaasas käivad," märkis ta.  
    Uueks lahendus on ka anduriga seade, mis reguleerib, juhul kui pole liikumist ruumis 15 minutit esinenud, temperatuuri kolme kraadi võrra kõrgemaks, säästes nii elektrit.
    Uuemad mudelid on kõik ka invertoriga, mille puhul on reguleerimine automaatne. Vana kooli on/off-tüüpi konditsioneerid  on samuti veel turul olemas, aga kes teab, kui kauaks. Nende eeliseks on nende soodsam hind. Samas võtavad nad kasutamise käigus rohkem elektrit ja on ebamugavad.
    MIS ON MISÕhukonditsioneer jahutab, kütab ja puhastab siseruumide õhku.
    Jahutamine suvel. Tavalisi, on/off-tüüpi kompressoriga konditsioneere kasutatakse ruumide jahutamiseks suvisel perioodil kuni +5 °C välisõhutemperatuuril.
    Jahutamine talvel. Kui lisada konditsioneerile talvevarustus, saab sellega ruume jahutada ka talvel. Sujuva reguleerimisega rõhu pealt juhitav talvevarustus tagab tõrgeteta töö ka kuni –15 °C välisõhutemperatuuril.
    Kütmine. Enamikul seadmetest on peal neljateeklapp, mille abil pannakse konditsioneer tööle vastupidises suunas. Nii saab konditsioneeri kasutada ka kütmiseks. On/off-kompressoriga konditsioneer kütmisel elektrit ei säästa: seade puhub küll sooja, kuid selle soojuse hind ei ole elektriradiaatori toodetud soojusest eriti palju odavam.
    Jahutamine õhksoojuspumbaga. See on mugavam kahe asja poolest: hoiab temperatuuri ruumis stabiilse ja kompressor reguleerib oma pöördeid sujuvalt, tänu millele on jahe õhk oluliselt ühtlasema temperatuuriga.
    Õhu puhastamine. Enamikul seadmetest on standardvarustuses pestavad kapronfiltrid, mis puhastavad õhust lendlevad tolmuosakesed. Seadet on võimalik täiendada ka lisavarustusena tellitavate plasmafiltrite ja ionisaatoriga: plasmafiltrid puhastavad siseõhust isegi 0,5 mikroni suurused tolmuosakesed ning ionisaator toodab negatiivseid õhuioone ehk õhuvitamiine, hoides siseõhu eriti värske ja tervisliku.
    Millist mudelit validaMobiilsel mudelil on rattad all ja käepidemed küljes, tänu millele on seda kerge ühest ruumist teise viia. Ei vaja installimist. Soe õhk eemaldatakse kaasas oleva toru abil näiteks akna kaudu või siis ühendatakse see toru ventilatsiooni väljatõmbetorustikuga.
    Aknamudeli paigaldamine on lihtne. Sellele jahutusseadmele on vaja ava välisseina või aknaraami sisse. Toitekaabel ühendatakse pistiku abil seinakontakti. Seade sobib kasutamiseks nii korteris, eramus kui ka väiksemas büroos.
    Seinamudel on kõige levinum. Seinale paigaldatava konditsioneeri populaarsuse tingib seadme madal hind, lihtne paigaldus ja sobivus pea kõikidesse oludesse.
    Laekassetti kasutatakse põhiliselt suuremates büroodes ja kaubanduskeskustes. Büroosse paigaldamisel eeldab laekassett ripplae olemasolu, kaubandushoonetes ja muudes kõrgetes ruumides ei ole see oluline. Eelisteks madal müratase ja neljas suunas puhumine.
    Seina-laemudel sobib hästi ruumidesse, kus nõutakse madalamat mürataset või kus seinale paigaldamiseks puudub koht.
    Kanalimudel on omalaadne selle poolest, et seadet on võimalik ripplae taha täiesti ära peita: näha jäävad ainult õhurestid. Puhurina toimiv kanalimudel on hea valik näiteks serveriruumi, sest tänu suurele jõudlusele valgub jahe õhk korralikult kogu ruumis laiali ja tagab seega seadmetele vajaliku jahutuse. Sobib hästi ka mitmesugustesse tootmisruumidesse
    Allikas: Abc Kliima
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.