Argentinat tabas börsikrahh

Juhan Lang 17. juuni 2014, 10:35

Eile kukkus Argentina börsiindeks Merval 12%, kui riigikohus teatas , et ei võta arutluse alla riigi poolt algatatud kohtuasja riskifondi võlausaldajate vastu.

Washington Legal Foundationi juhtiv nõustaja Richard A. Samp ütles Business Insiderile, et otsus tähendab edasikaebamise protsessi lõppu ja riigil pole kuhugi mujale pöörduda. Tema sõnul on Argentinal küll õigus järgneva 25 päeva jooksul paluda riigikohtul oma otsus ümber vaadata, aga kuna riigikohus ümbervaatamist ei taga, pole põhjust arvata, et teisel ringil midagi muutuks.

Argentina läks kohtusse 2001-2002. aastal riiki tabanud maksejõuetuse tõttu. Sel ajal ostsid mitmed riskifondid Argentina võlakirju ja üks osa neist keeldusid nõuetest loobuma, kui riiki 2005. ja 2010. aastal refinantseeriti.

Et Argentina keeldus maksmast, püüdsid võlausaldajad oma raha erinevatel viisidel kätte saada ning rekvireerisid isegi Argentina sõjalaeva Ghanas. Argentina pöördus riigikohtusse, et see vaidlustaks alamkohtu otsuse, mille järgi riik peab võlausaldajatele tagasi maksma iga viimase kui sendi.

Samuti soovisid võimuesindajad, et kohus peataks võlausaldajate üleilmse rahajahi, viidates, et sellega rikutakse rahvusvahelisi seadusi. Argentina valitsus oli varem nimetanud võlausaldajaid "raisakotkasteks."

Sellegipoolest on nad nüüd sunnitud võlausaldajatele kahjud hüvitama või nendega läbirääkimistesse astuma. Võlausaldajate ringi kuulub teise seas riskifondi Elliott Managementi juht Paul Singer.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
18. June 2014, 08:54
Otsi:

Ava täpsem otsing