Sylvesteri eksomanikud ehitavad uut puidufirmat

Eliisa Matsalu 17. juuni 2014, 16:03

Soome puidufirma Metsäliitto püüdis Eesti tütarfirmat mitu aastat maha müüa. Uueks omanikuks sai lõpuks Sylvesteri endistele omanikele kuuluv Eesti puidufirma Combimill OÜ.

Eesti männisaematerjali tootja Combimill OÜ ostis Soome ettevõtte Metsäliitto tütarfirma Metsä Wood AS. Combimilli juhatuse liige Margus Kohava ütles, et laienemine loob ettevõttele hea kasvuvõimaluse lähedases valdkonnas, milles juba tegeletakse, lisaks annab veel uusi ja huvitavaid võimalusi hakata tegelema uue puuliigiga.

Kohava sõnul oli Metsäliitto tütarfirmat üritanud müüa juba mitu aastat, mistõttu oli ost juba tükk aega teada. „Antud juhul pöördus meie poole Metsäliitto finantsjuht, kes uuris, kas soovime pakkumist teha. Arvan, et pakkumisi tegid ka teised ettevõtted,“ rääkis ta.

Miks soomlased tütarettevõtte Eestis maha müüsid, Kohava kindlat vastust öelda ei osanud. „Eks see oli Metsäliitto strateegiline küsimus – ju siis pidasid paslikuks keskenduda ainult oma koduturule,“ ütles ta.

Puidukontserni Sylvester endistele omanikele kuuluv Combimill ostis ülemöödunud aastal ASilt Sakala Saeveski kinnistu ja seadmed. Toona vastas Kohava küsimusele, kas ettevõttel on tulevikus plaan metsatööstuskontserniks kasvada, eitavalt. Kohava sõnul pole Combimillil siiani plaanis suureks kasvada. „Kaks ostetud saeveskit polegi kokku suured,“ ütles ta. Sellegi poolest lisas ta, et käivad turul lahtiste silmadega ringi. „Välistada midagi ei saa, aga ostunimekirja meil ka koostatud ei ole,“ märkis Kohava.

Kohava lisas, et Eesti saeveskitel on viimasel ajal läinud hästi. „Meie oma grupi kaudu teeme lisaks saematerjali tootmisele ka kauba järelvääristamist, ka nendel turgudel läheb hästi. Nõudluse üle praegu küll kurta ei saa,“ märkis ta.  Tema sõnul on saematerjali turul konkurents igati tuntav. „Oleme kõik otsapidi Euroopa turul ja sealne konkurents pole niivõrd Eestis tekitatud, vaid terves Skandinaavias ja sõltub suuresti Euroopa majandusest,“ ütles Kohava.

Combimill OÜ on Suure-Jaani vallas, Kõidama külas asuv männisaematerjali tootja. Kõidama saeveski toodab umbes 75 000 m3 männisaematerjali aastas, põhiosa sellest müüakse Eesti komponenditehastele. Üks põhikliente on tütarfirma Vincom OÜ, mis tegutseb samuti Kõidama saeveski territooriumil. Teiste Combi kontserni ettevõtete hulka kuuluvad komponenditootja Combilink, värvitud lengide ja liistude tootja Vindor OÜ ning värvitud liistude ja paneelide tootja Combiwood OÜ.

10. juunil kiitis Metsä kontserni emafirma Metsäliitto heaks kõigi oma tütarfirma Metsä Wood Eesti AS aktsiate müügi Eesti ettevõttele Combimill OÜ. Pooled nõustusid tegema ka ärialast koostööd nii tooraine hanke kui puiduhakke müügi osas. Tehing jõustub pärast Eesti konkurentsiameti heakskiitu, eeldatavasti hiljemalt 2014. aasta kolmanda kvartali lõpus.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. June 2014, 19:05
Otsi:

Ava täpsem otsing