Demjanov toiduturismist: tuleb koostada eesti maitsepalett

25. juuni 2014, 13:06

Eelmisel nädalal põllumajandusministeeriumis arutelupäeval arutasid toidusektori osapooled, millist lugu võiks Eesti toidu lugu jutustada. „Kiiks peab olema, et vot see on Eesti oma! See osutubki määravaks,“ leidis Dmitri Demjanov Eesti Kulinaaria Instituudist.

Demjanovi sõnul tuleks Eesti toidu loo rääkimiseks käivitada tootearendus, et mõelda välja eesti hommikusöök ja eesti kiirtoit. Koostada tuleks ka eesti maitsepaleti kirjeldus. "Iga tootja võiks ka teada, miks ta midagi toodab. Millal seda süüa? Kas hommikusöögiks, õhtuks, autos? Eraldi suund võiks lähtuda meie aastaaegadest," vahendas Maablogi Demjanovi sõnu.

"Kasutamata võimalus on geograafilised tähised. Sellega ärataksime huvi toiduturismi vastu, sest inimesed tuleksid Eestisse kohapeale maitsma ja uurima," jätkas Demjanov. "Kui me saaksime 5-20 toodet, mis oleks saanud ka geograafilise kaitsemärgi, siis see oleks väga suur saavutus ja meie sõnad eesti toidu eripärast ei oleks ainult sõnad."

Identiteet on sama tugev kui selle nõrgim lüli, ütles restoraniärimees ja tippkokk Demjanov. "Põllumees ja see, kes viitsib anda lisandväärtust, on väga oluline tegelane toidu identiteedi loomisel. Meil ei ole vaja supermarketi täisi eesti toitu, vaid eesti kaupu, mis on väga konkurentsivõimelised ja erilised. Sellised, mille pärast inimesed tulevad siia kohale. Need on asjad, mis moodustavad toidu identiteedi ja kvaliteedi varamu."

Eesti toidu arengukava töögruppi kuuluvad Toiduainetööstuste Liit, Eesti Talupidajate Keskliit, Eesti Piimaliit, Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda, Eesti Peakokkade Ühendus, Tervise Arengu Instituut, Välisministeerium, Kultuuriministeerium, Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus, MTÜ Maaturism, Kaupmeeste Liit, MTÜ Maitsev Lõuna-Eesti, Kalaliit, Hotellide ja Restoranide Liit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

Vaata kogu kava
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. June 2014, 13:06
Otsi:

Ava täpsem otsing