Salasigaretid ikka moes

1321-aripaev 08. august 2014, 09:51

Turu-uuringu firma Nielsen nn tühja paki uuringu kohaselt kandsid 20,6% leitud sigaretipakkidest võõramaiseid maksumärke ja tervisehoiatusi. Suurem osa salasigarette, millel puudusid Eesti maksumärgid, olid originaaltooted Venemaalt või Valgevenest, kuid siiski on võltsitud toodangu maht kahekordistunud.

„Vaatamata sellele, et poole aastaga pole olukord muutunud, on see oluliselt paranenud võrreldes 2013. aasta esimese poolega, mil üleriigiline salaturu osa oli 24%. Muudatused seadusandluses ning maksu- ja tolliameti uued meetodid võitluses salaturuga  on aidanud seda koomale tõmmata,“ kommenteeris Tubakatootjate Eesti Assotsiatsiooni esinaine Aili Herkel pressiteates.

Salasigarettideks peetakse võõramaiste märkidega suitsupakke, millel pole Eesti maksumärke, kuid ka võltsitud toodangut. Endiselt tuleb suurem osa salakaubast Venemaalt, kust pärines pool leitud pakkidest. Üle kolmandiku salakaubast saabus Eestisse Valgevenest. Võrreldes seda aasta tagasi läbi viidud uuringuga, suurenes Valgevenest pärit salasigarettide turuosa 10% võrra ning Venemaalt pärineva toodangu osa langes 15%. 10% leitud pakkidest olid maksuvabad.

Salakauba tarbimine on suurim Kohtla-Järvel (45% leitud tühjadest pakkidest), Valgas (43%), Narvas (42%), Jõhvis (35%) ja Maardus (33%). Salasigarettide hulk on mõnevõrra vähenenud enamikes problemaatilistes linnades välja arvatud Valgas (4% tõus) ning Sillamäel, kus see on olnud muutumatu. Võrreldes uuringut 2013. aasta II poolaastal läbi viidud uuringuga, on üleriigiline tulemus sisuliselt sama, näidates ainult 0,1% langust.

Võltsitud sigarettide turu kasv on Eestis uus nähtus.

Viimase kahe kvartali jooksus leitud võltsitud sigarettipakkide arv enam kui kahekordistus – 0,7% pealt leitud pakkidest eelmise aasta neljandas kvartalis 1,7% peale käesoleva aasta teises kvartalis.

Ilma Eesti maksumärgistuseta sigarettide tarbija võib mõelda, et ta tarvitab sama kaubamärki, mida müüakse seaduslikul turul ning et ainus vahe on maksumärk ja tervisehoiatus. Tegelikult teevad võltsitud sigarette tihti kurjategijad, kes lihtsalt kopeerivad pakendi disaini. Nendele toodetele mingit kvaliteedijärelevalvet ei teostata ning need kujutavad endast tarbijatele teadmata ohtu.

Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
08. August 2014, 09:51
Otsi:

Ava täpsem otsing