Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Tööstus. Kodus müügiks toidu valmistaja peab täitma reegleid
Ametlikult valmistab kodus müügiks toitu 798 köögientusiasti. Veterinaar- ja toiduameti nimekiri eraelamus müügi eesmärgil toidu valmistajatest suurenes möödunud aastal 20% võrra.
Tallinnas Nõmmel rendiruumides tegutseva tordimeistri Supertort OÜ omanik Olga Danilova tunnistas, et koduste tortide tegijate laine, mis Ameerikas ja Euroopas hakkas tõusma juba viis-kuus aastat tagasi, on jõudnud Eestisse. Tema sõnul on viimase kahe-kolme aastaga juurde tekkinud päris palju ettevõtlikke, kes sellist teenust pakuvad.
Danilova firma tähistab septembri lõpus neljandat sünnipäeva. Ta on nüüdseks appi palganud kaks täiskohaga ja kaks poole kohaga töötajat.
Hobist sai äri. Danilova ütles, et töötas 2009. aastani ITs – oli ühe suure rahvusvahelise kontserni Eesti esinduse juhataja. Esialgu oli naturaalsete koostisainetega tortide tegemine ja kaunistamine vaid tema hobi, millega rõõmustas perekonda ja tuttavaid. “Üsna ruttu tekkis soovijatest järjekord ja inimesed hakkasid pakkuma raha,” jutustas Danilova.
Danilova andis endale aru, et ei saa tagada hügieeninõuete täitmist kodus. “Enamik kodustes tingimustes müügiks toidu tegijaid tahab siiralt olla puhas, aga veterinaarameti seatud nõudeid on tegelikult kodus väga raske täita, sest näiteks on vaja eraldi külmikut toorainele ja valmistoidule, vähemalt kaht eraldi sissepääsu kööki jne,” rääkis Danilova, kes just seepärast rentis pulmatortide tegemiseks ruumid ja tegi sinna juurde veel ka õppeklassi koolitusteks kodustele tegijatele.
Pulmatortide meister. Danilova ütles, et kuigi nad on veterinaarameti tunnustusega ettevõte, on neil väga vähe n-ö suuri püsikliente, enamik on erakliendid. Üks suur püsiklient on Tallinna Kaubamaja, kuhu talvel toodangut müüki viiakse. “Suvel me sinna ei tarni, sest siis on eraklientidel pulmahooaeg täies hoos ja meil pole lihtsalt muuks mahti. Talvehooajal viime kaubamajja umbes 20 torti nädalas,” märkis naine.
Danilova sõnul ongi nende põhitoode eritellimusel tehtud tort. Klientide hulgas on nii ettevõtted kui ka eraisikud. Päris paljud tellivad mitu korda aastas juba mitu aastat järjest. “Pulmatordid on meie tugevus. Pidevalt kuuleme, et oleme parimad Tallinnas ja Eestis. Tihti tulevad kliendid oma tordikavandiga ja ütlevad, et teises pagariäris öeldi, et seda suudab teha ainult Supertort,” kiidab omanik oma töötajaid.
Torte on tellitud ka eestlaste, venelaste ja soomlaste n-ö segapulmadesse Eestis. “Järgmisel aastal plaanime siseneda Helsingi turule. Nõmmel teeme tordi valmis ja saadame siis külmikautos laevaga üle lahe,” avalikustas Danilova plaani.
Ettevõtte käivitamise esimesel aastal läks Danilova ka Tallinna Teeninduskooli kondiitri erialale õppima ja käis paljudes suurtes toitlustusettevõtetes praktikal. “Võin täie tõsidusega öelda, et paraku on kodu mitu korda ohutum ja puhtam kui mõni pagariäri. Jah, kohati on raske kodustes tingimustes tagada kõikide nõuete täitmist ja toorainete õiget säilitamist, aga salmonelloosi võib saada valesti töödeldud nakatatud munast või kanalihast ja see võib juhtuda nii kodus kui ka suures ettevõttes.”
Tema sõnul saavad erakondiitrid lasta tunnustada oma koduruume ja need, kes suhtuvad asjasse tõsiselt ja tunnevad vastutust, teevadki seda.
Kodutort pole odavam. Danilova sõnul eeldab tordi tellija enamasti, et kodus tehtud tort tuleb odavam, ilusam ja maitsvam. Aga sellisel juhul ei teeni tordi valmistaja midagi. “Muidugi ei ole kodus rendi- ega palgakulu, aga kvaliteetsed ning naturaalsed toorained maksavad mitu korda rohkem ja ajakulu kujukeste-lillede valmistamisele on meeletu, võrreldes pagariäri masstoodanguga.”
Ta lisas, et kui kliendi valitud valmistaja on veterinaarameti kodulehe nimekirjas olemas, on see suur asi. Kõige suurem risk on aga see, et kui erakondiitriga midagi juhtub, näiteks jääb haigeks, ei pruugi keegi tema asemel torti teha.
Koduköök võib alla jääda vaid töövahendite poolest
Pärnus torte valmistava Anni Maiustused OÜ omanik Anni Keskülla tunnistas, et august jääb tema viimaseks tordikuuks. Pärast seda lõpetab ta tellimustortide tegemise, sest on väsinud. Alustas ta oma ettevõttega 2012. aasta kevadel.
Mitu põhjust. “Septembrist töötan teises ettevõttes turundusspetsialistina. Ka seal kuulub tööülesannete hulka tortide valmistamine. Seega on see minu jaoks justkui samm edasi,” rääkis Keskülla. “Kaalusime perega ka ettevõtte suurendamist ja ruumide rentimist, sest ühel hetkel jääb koduköök lihtsalt kitsaks. Kasutusel on mitu pliiti, mitu külmkappi jne, kuid kõige enam napib töökäsi ja aega. Teisalt on mõlemad lapsed lasteaiaealiseks saanud ja enam ei ole kodus töötamine prioriteet.”
Keskülla lõpetas äsja Tartu Ülikooli Pärnu kolledži ettevõtluse ja projektijuhtimise eriala – seega ei ühti tema amet kondiitri omaga. Küll aga on ta käinud koolitustel ja olnud praktikal mitmes pagari- ja kondiitriettevõttes. “Praktikatel käisin vabatahtlikuna lihtsalt selleks, et kogenud kondiitrite käe all uusi teadmisi omandada. Tooraine oli kohati väga erinev, kuid see-eest õppisin palju uusi võtteid ja oskusi,” tunnistas ta.
Tortide valmistamiseni jõudis ta kunagi tänu lastele. “Olen lugenud, et see on paljude puhul just nii. Esialgu küpsetasin oma lastele ja lisasin ka pildid veebi. See viis üsna kiiresti tellimusteni ja edasi tuli juba asutada oma ettevõte,” märkis naine.
Ka tema abikaasa vanaemal on väike pagariäri Pärnus, mis andis julgust juurde. “Viimasel ajal on tordisoovijaid tekkinud väga palju ja mida aeg edasi, seda rohkem kirju postkasti jõuab. Ühest küljest on järjest rohkem inimesi, kes on kuulnud koduköökidest ja -tordimeistritest. Teisest küljest on inimesed järjest teadlikumad ning soovivad võimalikult naturaalset torti.”
Suvekuudel oli vaja teha kümme ja enam torti nädalas. Enamasti oli see arv aga tunduvalt suurem ja paljud tordid langesid nädalavahetusele.
“90% tellitud tortidest olid mõeldud lastele. Olen sellega väga rahul, sest lastetortide kallal nokitsemine on põnev – saab kasutada fantaasiat ja tagasihoidlikkus ei ole kindlasti prioriteet. Naudin väga kujude voolimist ja tänu harjutamisele ei ole see ka enam nii aeganõudev kui esimestel kuudel,” rääkis ta.
Kokkuhoidev seltskond. Samas tunnistas naine, et ta on internetist lugenud ka negatiivsetest kogemustest.
On olnud juhuseid, kus tordimeister loobub viimasel hetkel tellimuse täitmisest. “Pärnus on tordimeistrid kokkuhoidvad ja kui peakski juhtuma, et üks jääb haigeks, võtab teine tordimeister kiirelt töö üle. Õnneks pole minul sellist abi vaja läinud, küll aga olen mõne korra ise sellised tordid enda peale võtnud,” tunnistas Keskülla.
Keskülla oskab tänu praktikatele võrrelda tingimusi koduköögis ja suuremas ettevõttes. “Kindlasti ei jää koduköögi hügieen millegi poolest alla suurettevõtte omale, pigem vastupidi. Mille poolest üldse koduköök alla jääb, on ehk professionaalsed töövahendid. Kodutegijad peavad tihti lihtsamate vahenditega läbi ajama,” tunnistas ta.
N-ö ametliku koduköögi rajamiseks peab ettevõte olema teavitatud koduköök. Seda, kas ettevõte tegutseb ametlikult, on lihtne kontrollida. “Minu arvates on aga olulisem küsida tagasisidet sõpradelt-tuttavatelt. Pea kõik kliendid on jõudnud minuni tänu varasemale soovitusele,” soovitas Keskülla.
Keskülla hinnangul on kõige rohkem negatiivseid kogemusi saadud seetõttu, et tordimeister valitakse kõige soodsama hinna alusel. “Tuleb silmas pidada, et soodsal hinnal on ka oma põhjus. Tulemusest võib lugeda juba kurikuulsast “koogimeistri FB grupist”,” märkis naine.
Tasub teada
Tellides uuri tausta
Milliseid tooraineid valmistaja kasutab.Millises pakendis saab tordi kätte (tort peab olema karbis).Kui tellite torti suvel ja eriti pulmatorti, küsige, kuidas transporditakse tort kohale. Suure palavusega võib juba pool tundi sõitu tordi ära rikkuda. Valmistaja peab kasutama külmikautot või muud varianti tordi jahutamiseks.
Allikas: Olga Danilova
Kommentaar
Minu köök on minu kuningriik
Janely Kuuskler-Adler, Pärnumaal Tõstamaa vallas tegutseva koduse leiva- ja pirukameistri Janely Koduköök OÜ omanikKui jäin lastega koju, siis tegin peaaegu alati pilte oma tehtud söökidest ja panin need üles Facebooki. Ühele ja teisele meeldis ja tundus huvitav. Hakati tellima leiba ja pirukaid. Kui ise kuskile külla või grilliõhtule läksin, siis võtsin alati midagi omatehtud kaasa või siis aitasin sõbrannadel lauda katta ja lisasin omalt poolt ka midagi. Nii see asi arenes, söögitegemine on mulle alati meeldinud.Kasutan võimalikult palju kohalikku toorainet või kasvatan ise nii palju, kui jõuan ja saan. Ülejäänud tuleb poest mõistlikult hindu jälgides. Ma ei tee sööke, mida ise süüa ei taha. Kõik minu kliendid on mulle sõbrad. Küsimusele, kui palju mul kliente on, ei oska ma täpselt vastata, aga Facebooki sõbralistis on mul 300 inimest ja laatadel käib ka päris palju inimesi, kes ostavad minu käest kodust juuretiseleiba, lihaleiba, verivorsti, tanguvorsti, pirukaid, eriti armastatakse minu suvikõrvitsa-peekoni pirukat ja võileivatorti.See on tõsi, et viimasel ajal on n-ö kodukööke palju juurde tekkinud, aga siiski on igaühe käekiri ja maitse erinev. Ma ise ei tee veel torte, aga mul on välja kujunenud üks kindel torditädi, kellelt olen tellinud magusat juba kuus aastat.
Koduselt tegijalt saan õige tordi
Kaire Kask, kolme lapse emaKoduse torditegija kliendina on minu jaoks väga oluline, et saan vaid naturaalsete koostisosadega toidu.Samas tean, et paljudele emadele on oluline saada sünnipäevatordile lapse lemmiktegelase pilt. Konkurents peaks teoorias tooteid-kaupu paremaks tegema ja ehk saavad lõpuks ka suurtootjad aru, et mida vähem lisaaineid torti pannakse, seda parem. Inimesed hindavad seda aina enam ja vähemalt mõnegi suurtootja tordid võiksid vahukreemi asemel olla tehtud puhta kohupiima ja vahukoorega. Teadlikumad ja vähem hinnatundlikud inimesed saaksid siis ka poest torti osta. Ma ei ole oma tutvusringkonnas kuulnud, et koduselt tootjalt tellides klient rahul ei ole. Vahel pole mõne tordi täidis meeldinud, kuid see on maitse küsimus.Koduste valmistajate puhtuse pärast ma ei muretse, kindlasti on igasuguseid tegijaid, aga paljude puhul liigub info suust suhu ja kui keegi tunneb torditegijat isiklikult, siis usutakse ja usaldatakse. Samas pole ma kunagi küsinud, kas toiduvalmistajal veterinaar- ja toiduameti luba on.
Reegleid tuleb täita
Tiina Mällo, veterinaar- ja toiduameti toiduosakonna loomse toidu büroo juhatajaIsik, kes soovib tegeleda eraelamus valmistatud toidu turustamisega, peab täitma rea nõudeid, mis eraelamus toidu käitlemisele kehtivad. Näiteks üldised hügieeninõuded toidu käitlemisele, sh temperatuurinõuded, enesekontrolliplaan, kestvuskatsed toidule säilivusaja määramiseks, tervisetõend, joogivee analüüsid, toiduhügieeni koolituse läbimist tõendav tunnistus, toidu märgistus jne. Kodus toitu valmistav inimene peab teadvustama, et toidu ohutuse eest vastutab toidu käitleja ehk tema ise.Pärast seda, kui käitlejal on selge valmisolek nõudeid täita, tuleb tal esitada veterinaar- ja toiduametile vastavsisuline majandustegevusteade. Eraelamus toidu käitlejaid kontrollitakse riski- ning ka juhtumipõhiselt, näiteks kui on esitatud vihje või kaebus.Enne kui tellida toitu eraelamus valmistajalt, tuleks kindlasti kontrollida, kas käitleja on teavitatud käitlejate nimekirjas või mitte.
Vaata ka
Teavitatud eraelamus toidu käitlejate nimekiri:
www.vet.agri.ee/?op=body&id=720Nõuded eraelamus toidu valmistajale:
www.vet.agri.ee/?op=body&id=689