Laupäev 25. veebruar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Parts: riik peab üle vaatama oma äriühingute porfelli

Marta Jaakson 17. september 2014, 08:56

Peaministriks pürgiva Juhan Partsu sõnul on kapitali kättesaadavus ja turu likviidus Eestis strateegiline probleem ning üksik element, nt. võlakirjade emiteerimine, on kontekstist väljavõetuna lihtsasti võimalik tembeldada mitte väga heaks ideeks.

„Me peame olema realistid, küsimus oli kunagi üleval, kui Eesti Energia emiteeris, et kas Tallinna või Londoni börsil. Sama oli Eleringi puhul. Ettevõtte vaatevinklist vaadatuna, kuidas saavutada parimat hinda, tuleb loomulikult teha seda suurematel turgudel, sellised momendid tuleb arvesse võtta,“ nentis ta.

Partsu sõnul peab riik vaatama oma äriühingute portfelli, nende äriühingute vähemusaktsiate noteerimist, kus on olemas börsilugu: selle tulemusel paraneks nende ettevõtete juhtimiskultuur, kasvaks läbipaistvus, väheneks politiseeritus. Parts on arvamusel, et sellega peaks järgmine valitsus kindlasti tegelema.   

Eilses Äripäeva kaaneloos märkisid rahandusala spetsialistid, et Eestile tuleks sarnaselt teiste Euroopa riikidega võlakirjade emiteerimine vaid kasuks. Kohalikele investoritele müüdavate võlakirjade puhul teeniksid intressi Eesti riigi kodanikud, kelle tarbimise ja säästmise kaudu liiguks see raha kohalikku majandusse.

Täna riigivõla eest makstav intress läheb aga Eestist välja.  Samuti muudaks nende hinnangul võlakirjade emiteerimine laenamise hõlpsamaks, andes erasektorile võimaluse odavamalt laenata. Võlakirjaprogramm ergutaks ka Eesti majandust ja võrdlemisi passiivset börsi.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2014, 13:26
Otsi:

Ava täpsem otsing