Teisipäev 24. jaanuar 2017

AS ÄRIPÄEV
Pärnu mnt 105, 19094 Tallinn
Telefon: (372) 667 0111
E-post: online@aripaev.ee

Iglu loovinsenerid allveelaevatehases

16. november 2014, 11:00
Endisest allveelaevatehasest aitasid kontori luua Kauss AB arhitektid.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20141116/NEWS/141119775/AR/0/Iglu-kontor.jpg

Kevadel Noblessneri kvartalisse kolinud tarkvarafirma Iglu töötajate argipäeva saadavad vaated jahisadamale, värske Eesti disain ja krutskiga värvitoonid.

Samas hoones, nüüdse nimetusega Loometsehh, asus endistel aegadel allveelaevatehas, mille nüansside uusversioone leiab Iglu kontoris igal sammul. Värvilise, see-eest ootamatult rahuliku kontori värvid on kõik pärit tehase eri osadest. Näiteks roosa köögi tooni olid insenertreialite riietuskapid, ka sinepikollased, rohelised, sinised toonid jäljendavad vana tehasehoone värvikasutust, kirjutab 17. novembril ilmuv Äripäeva ajakiri Sisustaja.

Iglu kui tarkvaraettevõtte jaoks on hoone tähenduslik. “Selles tehasehoones toodeti juba ammu tipptasemel tehnoloogia abil uudseid lahendusi ja siin töötasid nutikad insenerid. See toetab meie ettevõtte kultuuri,” ütleb Iglu tegevjuht Kristjan Aiaste.

Oli puhas juhus, et Iglu meeskond selle Noblessneri hoone pinna leidis. “Hästi vähe on Tallinnas selliseid vau-piirkondi,” räägib Aiaste. “See koht tundus kohe huvitav nii oma ajaloo kui ka loomingulise keskkonna tõttu. Ala on tervikuna veel natuke trööstitu ja vajab roosasid prille, aga tulevikuplaanid on siin vägevad,” ütleb Aiaste ja meenutab seejuures möödunud suve õhtute päikeseloojanguid, mida jahisadama kohvikus sai nautida.

 

Ratastel ruumipaigutuslõpmatus

Välisuksest sisenedes astub külaline läbi kahe korruse kõrguvasse fuajeesse, mis mahutab fantaasiarikka loendi funktsioone. Koosolekud, lauatenniseturniirid ja mänguõhtud, ettevõtte ametlikud ja vähem ametlikud üritused, leilisaunaga ja koogiga või ilma. Ruumi planeering kirjutab ette, et ruumi kasutusel piiranguid ei oleks. Toolid on lihtsalt teisaldatavad, diivanitel on rattad all, pinksilaud käib kokku ning suur 4Roomi kraanavalgusti (mis veel vajab juhtmega seinas olekut) saab endale peagi aku, et sedagi saaks mööda kontorit parasjagu õigesse kohta sõidutada.

Kontori üldkontseptsioon sai paika koos Kauss AB arhitektidega. Meeskondade kaupa on kasutada neli töötsooni, mille keskel asuvad koosolekuruumid. Esimesel korrusel on köök tööalast kõige kaugemas nurgas. “Et anda töötajatele hea põhjus püsti tõusta ja ringi liikuda,” märgib Aiaste. “Nagunii tuleb meil ju terve päev arvuti taga istuda!” Samal põhjusel toetub ühe metalltala najale ka tõukeratas, mille ühel hetkel haarab üks sokkides töötaja ning teeb keset põrandat mõned tiirud. 

Meeleolu loob Eesti disain

Kontoris on palju Eesti disaini ning osaliselt on säilitatud vana tehasemiljööd.

Kontoris on kasutatud palju Eesti ja Skandinaavia disainerite tooteid, ka noorte alustavate kunstnike ja disainerite töid, et inspireerida ka töötajaid loovalt mõtlema. Esindatud on Warm Northi, Mangi, 4Roomi, Argo Tamme, Mänfred Disaini, Elina Kasesalu jt tooted ning köögiseina ehib noore kunstniku ROSPA maal “Silence is better than bullshit”.

Peale 4Roomi suure kraanavalgusti valgustavad tööalasid Tarmo Luisu eritellimusel valminud seinakraanad. Klaasseinte eest hoiatavad punaste sõõride asemel esimeste mängukonsoolide populaarsed tegelased mängudest Space Invaders ja Pacman.

Kontoriõhku puhastavad igihaljad oliivipuud, millel lubatakse korrapärase ümmarguse pügatud vormi asemel hoopis metsikuks kasvada. Betoonist lillevaasid on valatud Hiiumaal iOR Concrete ettevõttes, kust pärineb ka mittetraditsiooniline betoonist valatud köögitasapind.

Iglu kontori seinad on vaatamisväärsus omaette. Osa neist on tehtud perforeeritud plekist, osa seina aga kaetud tammepuust diagonaallaudistusega, mis kandub edasi ka aknalaudadele. Avastamisrõõmu pakuvad tööstuslikud talad.

Plaanimisest ja plaanide täitumisest rääkides Aiaste muheleb: “Siis kui inimesed plaane teevad, siis jumal naerab.” Kontori peale kulus väga palju aega ja energiat nii Iglu meeskonnal kui ka arhitektidel, kuid kogu vaev tasus end ära. Väikese veenmise peale nõustub ta avaldama ka mõne koha, mis ehituse käigus ei saanud selliseks, nagu plaanis ette nähtud. “Meie trepp, mis teisele korrusele viib, on selline lastesõbralik trepp, kus tuleb väikeste sammudega astuda – seal on paar astet rohkem, kui arhitekti joonis ette nägi,” tutvustab ta kontori üht planeerimatut krutskit.

KOMMENTAAR

Tehasemiljöö remiks

Lauri Eltermaa, Kauss Arhitektuur OÜ

Külastasime endise allveelaeva­tehase ruume veel enne renoveerimist, pildistasime üles kõik, mis tundus inspireeriv, nt metallvõrgust trepikoja piirded, kummaliselt juhuslikud värvi­toonid, käärliigendiga seinalambid, puidust riietusruumi kapid. Kasutasime mater­jalidena palju perforeeritud plekki, klaasi, neile tasakaaluks puitu ja vaipa. Konstruktiivsed materjalid jätsime võimalikes kohtades ehedal kujul nähtavale.

Üheks väljakutseks oli tehasepõrandalt ülesvõetud kuusnurksete plaatide taaskasutamine. Pidime sügiseses vihmas läbi lappama neli euroalusetäit kive, et leida piisavalt terveid eksemplare. Ladusime sellest 1 : 1 maketi, mis jäi kujunduse aluseks. Nuputasime üheskoos, kuidas saada kivide üleminek betoonpõrandaga samasse tasapinda, säilitades samas ehitusliku töövõtu lihtsuse ja selguse, mis nii suure objekti puhul on oluline.

Ehitusprotsessis oligi meie väljakutseks, kuidas palju erilahendusi sisaldav visioon detailideni maksma panna, sest peatöövõtja oleks kohati parema meelega näinud meid puhkamas kaugel saarel, kus me ei ohustaks eelarvet ja tähtaegu. Õnneks oli Iglu disainitundlik tellija ja seega olime koos parima tulemuse eest väljas.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
14. November 2014, 10:06
Otsi:

Ava täpsem otsing