Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Kortermaja renoveerimisel materjalidelt kokku hoida ei tasu

    Karso ­Ehituse juht Sergei Gladkov kinnitas, et korralik remont maksab rohkem ja seetõttu esineb siis ka probleeme vähem. Foto: Meeli Küttim, Äripäev

    Sageli napib ühistutel raha, et kõik renoveerimistööd korraga ära teha. Kui ka laenu ei soovita võtta, koostatakse ehitajaga koostöös renoveerimiseks pikaajalisem plaan või tehakse kuskil järeleandmisi.

    Suurem osa Eesti korterelamutest pärineb nõukogude ajast ja uusi ehitatakse juurde vähe. Seega on majade renoveerimine igati päeva­kohane. Võrreldes aastatetaguse ajaga on kortermajade ühistud selgusele jõudnud, milliseid remonditöid on tarvis, kirjutab 11. märtsi Äripäev ehituse rubriigis.
    “Vajadus korterelamuid renoveerida on väga suur. Tuleb silmas pidada, et enamik meie elamutest pärineb nõu­kogude ajast ja on ehitatud absoluutselt teiste energiasäästu­põhimõtete järgi kui see, mida tänapäeval ­õigeks peame,” ütles Eesti Korteri­ühistute Liidu juhatuse liige Urmas Mardi.
    Uue hoone ehitajal on võimalik kõik üsna täpselt ette planeerida, aga olemasoleva objekti renoveerimisel võib maja vanuse tõttu ette tulla palju ootamatusi, mis võivad tekitada arusaamatusi ja neist tulenevalt konflikte tööde tellijaga.
    Varem oli tülisid tihti, aga viimasel paaril aastal siiski harvem, ütles OÜ Karso Ehituse juht Sergei Gladkov. Tema hinnangul on arusaamatusi vähem, sest tellija teadlikkus on märkimisväärselt paranenud. “Saadakse aru, et nii projekteerimisel kui ka remonditöödel tuleb järelevalveks palgata spetsialist. Kindlasti aitab selleks kaasa KredEx, kes seab enamasti vastavad tingimused laenu või toetuste taotlemisele,” lisas Gladkov.
    Probleeme on veel lihtsamate viimistlustööde juures, kus võetakse tihti kõige odavam pakkumine, mistõttu võib viimistluse tase olla alla ootuste. Näiteks soojustustööd aga tehakse kõik projekti järgi ja omaniku järelevalvega ning selles pole Gladkovi sõnul üllatusi esinenud.

    Renoveerimine kulukam kui uue ehitamine

    Priit Rebane, OÜ Normandia juhatuse liige

    Kui võrrelda uue hoone ehitamist ja vana renoveerimist, siis atraktiivsuse seisukohalt on uue hoone ehitamine mõnusam. Sõltuvalt hoonest on renoveerimine keerukam, ettearvamatum ja ka konfliktsem. Renoveeritaval hoonel on oma eripära, ajalugu ja see võib olla seotud tellijale teistegi emotsionaalsete aspektidega.

    Hoone renoveerimine eeldab nii tellijalt kui ka töövõtjalt põhjalikumat planeerimist. Tööde organiseerimine on keerulisem, kui tööde käigus selguvad asjaolud, mida ei suudetud või osatud ette näha.

    Majanduslikust aspektist lähtudes tuleb tõdeda, et renoveerimine on võrreldes uue ehitamisega kulukam. Samuti on renoveerimisel töövõtjal keerulisem hinnata tööde maksumust, millest tulenevalt ei pruugi kõik tööd ootuspäraselt lõppeda. Selleks, et välistada renoveerimistöödel suuremaid konflikte, on tellijal oluline mõista, et ehituseelne planeerimine vajab põhjalikku eeltööd.

    Jättes eeltöö tegemata ning lootes eelkõige töövõtjatele, ei pruugi tööde maksumus ega tööde kvaliteet (sealhulgas korterelamute kulude kokkuhoid peale renoveerimist) olla ootuspärased.Seda ilmestab tihti asjaolu, et osa korteriühistute (sealhulgas era- ja äriklientide) poolt hinnapäringutega väljastatavad projektid ehitajatele ei sisalda üldsegi küsitavaid töid, mida teha soovitakse.

    Kurvaks teeb see, et tellijat nõustab samal ajal omaniku­järelevalve. Seega tuleb endiselt mõista, et kõige parem ja soodsam on ehitada või renoveerida üks kord ja korralikult. Sellele aitab kaasa põhjalik planeerimine ja arusaam, et “hea ja odav” ei ole õnnevalem pikemas perspektiivis.

    Ühistu juhti aitab energiaaudit
    Ühistu juhtidel on majade probleemidest ja nende lahendamise võimalustest hea ülevaade, ütles Mardi. Hea tööriist selle arusaamise arendamiseks on energia­audit, mis annab ülevaate maja seisukorrast. Energiaauditiga saadakse teave vajalikest töödest ja esialgne hinnang energiasäästust, mille võib remondiga saavutada.
    “Ühistu juht peab suutma elanikele selgitada, kui palju energiat renoveerimisega säästetakse. Tihti võib sääst olla nii suur, et koos laenuga ei tekigi lõpuks varasemate maksetega võrreldes suurt vahet,” ütles Mardi. “Kui majas elatakse, tuleb selle eest ka hoolitseda.”
    Renoveerimine tõstab ka elamu hinda ja inimesed hakkavad oma maja rohkem hindama. “Omaette küsimus on, mis mahus renoveerimistöid teha ja kui põhjalikult neid planeerida. Tasub kümme korda mõõta ja üks kord lõigata, et inimesed tunneksid tehtud tööst ikka rõõmu, mitte piina,” lausus Mardi. Ta lisas, et maja renoveerimine on investeering mitmekümneks aastaks.
    Tartus tegutseva ja korterühistutele spetsialiseerunud ehitusfirma Landcapital OÜ üks juhtidest Denis Tammert märkis, et nad tellivad enne iga suuremat uut tööd projekti kohta projektiekspertiisi, mis toob enamasti välja suurema osa projekti nõrkadest külgedest. See ei tähenda töövõtjale suurt kulu, aga võib samas hoida ära palju ebameeldivad üllatusi.Sageli ei ole ühistutel piisavalt ressurssi ega taheta ka laenu võtta. Sellisel juhul tuleb kas koostada pikaajalisem tegevusplaan või minna kompromissidele.
    Kõige halvem variant on Tammerti hinnangul remontida ainult osa majast, arvestamata tervikuga. Selliste projektide käigus võib ilmneda ka vajadus tõsiste lisatööde järele.Kas ehitaja pressib lisatöid välja?
    Lahtise kiviga seina pole mõtet soojustada – nii kirjeldas Tammert olukorda, kus soojustuse paigaldamisel avastati, et poole maja ulatuses olid telliskivid lahtised. “Sellisele seinale ei saa soojustust panna. Õnneks saime tookord ühistuga kokkuleppele. Tööd tulid mastaapsemad ja omanikele kaasnes sellega lisatasu, aga vähemasti sai hoone korda,” rääkis Tammert.Sellistel puhkudel on tema sõnul olukorra selgitamisel kõige olulisem roll järelevalvel, kes peab olema omamoodi sild ehitaja ja omaniku vahel. “Järelevalve kaitseb omaniku huve, aga räägib ka omanikuga ühist keelt,” ütles Tammert.
    Mõni aasta tagasi käisid meediast läbi hirmu­jutud ehitajatest, kes pressivad omanikelt välja lisatöid. Tammerti sõnul on sellised olukorrad tihtipeale tingitud just järelevalve puudumisest või vajakajäämisest. “Võib muidugi olla, et seal midagi oli. Juhtumeid oli mitu ja ma ei taha siin üldistada, aga enamasti on ehitaja soovitatavad lisatööd siiski põhjendatud.”Maksmine plaani järgi
    Elamu renoveerimine osade kaupa ei ole samas suur probleem, kui seda õigesti teha. Vahel võib see isegi täiesti otstarbekaks osutuda. Nii pakub Landcapital ühistutele näiteks pikaajalist investeeringuplaani, mis sobib ühistutele, kes ei taha laenu võtta. “Arendame koos tellijaga välja näiteks kolme aasta plaani, mille järgi teeme igal aastal mingi osa töödest,” rääkis Tammert.
    Sellise plaani käigus koguvad inimesed näiteks sügisel raha suvise ehituse jaoks. “Eks me oleme kõik inimesed, elame samuti kortermajades ja saame aru,” märkis Tammert. Praegu on neil käsil kolm-neli plaanipõhist projekti.
    Ka Gladkov kinnitas, et inimesed on hakanud korraliku remondi hinda mõistma ja tänu sellele on ka probleeme vähem. Hoonete järkjärgulises renoveerimises ta probleemi ei näe. “Näiteks fassaadi renoveerimist tasub ikka ette võtta. Tegelikult võib isegi sellist tööd teha osade kaupa, iseasi, kui jätku­suutlik see on. Kui remondi järgmised etapid raha­probleemide tõttu ära jäävad, siis ei ole see kuigi otstarbekas.”
    Gladkovi sõnul pakutakse klientidele teenust kahel tasemel. “Esiteks hea ja kvaliteetne teenus, mis hõlmab endas korralikku täisremonti koridoride ülekrohvimise ja muuga. Teiseks pakume kohtparandusi, kus parandatakse pigem kõige probleemsemad kohad, aga terviklikku remonti ei tehta,” lisas Gladkov.

    Kortermajade rekonstrueerimistoetusele hakkavad kehtima karmid lisanõuded

    Korteriühistutele mõeldud rekonstrueerimistoetusi on aastateks 2014–2020 planeeritud 102 miljonit eurot.

    Toetusi jagatakse korterelamute soojakindlamaks muutmiseks ning energiatõhususe suurendamiseks.

    Toetuse taotleja saab olla enne 1993. aastat ehitatud elamus moodustatud korteriühistu.

    Toetuse määr on vahemikus 15–40 protsenti ehitustöödele ja energia­auditile ning 50 protsentiprojektidele, tehnilisele konsultandile ja järelevalvele.

    Uue määrusega on kortermajade rekonstrueerimistoetuse saamiseks seatud piirang ­ümberehitustele. Näiteks kui majal soovitakse katust tõsta või soklit välja ehitada, siis toetust ei saa. Sellisel juhul tuleb soovitud katuse tõstmine eelnevalt ära teha ja seejärel saab ülejäänud energiasäästuga seotud töödele toetust küsida. Ka katus­eakende paigaldamine kuulub niinimetatud ümberehitustööde hulka ja seega sellele toetust ei saa. Piirangu põhjustas igasuguste äri­huvide välistamine toetusrahade taotlemisel.

    Korterelamute rekonstrueerimise toetuse saamiseks tuleb korteriühistul edaspidi sõlmida leping tehnilise konsultandiga, kelle ülesanne on koostöös taotlejaga korraldada hoone rekonstrueerimise projekteerimistöid, ehitushankeid ja rekonstrueerimistöid.  Tehniline konsultant ei hakka asendama korteriühistu juhti. Pigem on ta hangete juures ning võib teha ka näiteks ehituse järelevalvet.

    Esimesed tehnilised konsultandid on välja­õppe läbinud ning valmis teenust pakkuma üle Eesti. Konsultantide nimekiri avaldatakse Kred­Exi kodulehel. Tehnilise konsultandi kaasamise nõue lisandus seetõttu, et eelmise meetme raames rahastatud projektid ei osutunud piisavalt tõhusaks.

    Uues määruses on töödele lisandunud ka garantiinõue – ehitaja peab andma töödele viieaastase garantii, mis tähendab, et ühistul tuleb leida ehitaja, kes on sellega nõus.KredExi kaudu korteriühistu rekonstrueerimiseks täiendavalt laenu taotleda ei saa, ­Kred­Ex jagab selles meetmes üksnes toetusi.

    Odavus üllatab ebameeldivusega
    Veel mõni aasta tagasi tuli ette, et remonditöid valiti vaid hinna järgi. Sellisel juhul tuli paljudele klientidele üllatuseks, kui tööde lõpuks ei saadud päris sellist tulemust, millist loodeti. Nüüdseks on ettevõtetel klientidele ette näidata piisavalt palju tehtud töid ja arusaamatused on jäänud üsna harvaks. “Nagu paljudes valdkondades, kehtib ka siin põhi­mõte, et ­ainult hinna järgi valides saadki ainult hinna,” võttis Gladkov kokku.
    Probleemide allikas on tema sõnul see, kui tellijal on ressurssi vähe ja kompromisside otsimisel hakatakse kokku hoidma juba ehitusmaterjalidelt. “On ikka suur vahe, kas seina pannakse soojustust 150 või 100 millimeetrit, või kas kasutatakse villa või polüstürooli. Materjaliga koonerdamist ma ei soovita, kuid villa asemel polüstürooli kasutada – miks mitte,” lausus Gladkov.
    Klientidele, kellel ei ole võimalik töö eest kohe maksta, pakub Karso Ehitus kuni kahe aasta pikkuse järelmaksu võimalust. Seda kasutavad tihti ühistud, kes tahavad tööd oma rahaga tehtud saada.
    Iga uue objekti alus on leping. Tammerti sõnul kirjutatakse lepingusse enamasti sisse teatud reserv, mille piires tekkivad lisatööd jäävad ehitaja enda kanda. “Kui reservi sisse ei panda, on iga asi eraldi läbirääkimiste küsimus,” lausus ta. Landcapitali põhimõte on, et kui sellega suuri kahjusid ei kaasne, teevad nad lisatööd ise ära. Pikas perspektiivis on sellisel lähenemisel Tammerti sõnul oma kasu: tihti jäävad tellijad niimoodi rahule ja peagi tellivad firmalt töid juba ka objekti naabrid.
    Autor: Kaur Maran, kaasautor
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.