Artikkel
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Pillesaar: sotsmaksu lagi hoiaks ära OÜtamise

    BNS Live sarja maksuteemaline debatt.Foto: Andres Haabu

    Täna toimunud maksuteemalisel debatil ütles ettevõtja Jaan Pillesaar, et kogu OÜtamine jääks ära, kui sotsiaalmaks poleks nii kõrge, ka sotsiaalmaksu lagi juba hoiaks selle ära.

    Sarja BNS Live vestlusringis arutasid maksuameti juht Marek Helm, ettevõtja Jaan Pillesaar, Äripäeva peadirektor Igor Rõtov, ametiühingujuht Peep Peterson ja rahandusminister Sven Sester selle üle, mis on ettevõtlus ja mis maksude optimeerimine.
    Viimastel nädalatel on lahvatanud terav debatt selles üle, kas ja kuidas kasutatakse OÜsid tööjõumaksude varjamiseks.  
    Marek Helm ütles täna, et maksuamet ei tahtnud teemaga enne edasi tegeleda, kui olid olemas need kolm kohtuotsust, mida aastaid oodati. "Meie eesmärk oli oodata ära selgus riigikohtust. Uut olukorda tahame edasi anda nõustamistegevusega, mille kohta tegime eelmine nädal teate, et hakkame seda tegema väga konkreetses alas, mida riigikohus ka kirjeldas. See oli plaan, aga eelmisel nädalal tuli juurde rida muid teemasid, millega tekkis selgus, et teema vajab otsast peale lahti seletamist," nentis Helm.
    Igor Rõtov märkis, et see on väga üllatav, milline üliterav arvamuste polariseerumine pärast seda maksuameti teadet tekkis. "Praegu on see lahenenud, on näha, et ühiskond otsib mõistlikku selgitust," lausus ta.
    Maksuteemalise debati algus.Foto: Andres Haabu
    Helmi sõnul on maksuamet suhelnud 80 ettevõtjaga, kelle puhul nähtub esialgsetest andmetest, et nad võiks kuuluda selle kolme kohtuotsuse fookusesse. "Esialgu peab käima suhtlus meie ja ettevõtjate vahel, see on väga töine ja konstruktiivne. On vaid paar erandit, aga enamik neist on väga positiivsed, et niimoodi võetakse ühendust ja püütakse selgusele jõuda, kas nemad ettevõtjana peavad mingeid korrektuure tegema või võivad samamoodi edasi minna," ütles Helm.
    Rahandusminister Sven Sester ütles, et tahab ettevõtjaid rahustada, sest ühelt poolt riigikohtu otsused sillutavad teed reguleeritud õigusloomele, aga mingit lisakoormat ei taha riik praegu tekitada. "Maksuamet oli aastate eest selge kontrollorgan, ta on muutunud üha enam nõu andvaks organisatsiooniks," nentis Sester. Kui vaadata viimaseid sõnumeid, siis tema hinnangul paistab, et maksuamet tahab olemasolevate seaduste raames anda endast ettevõtjate heaks maksimumi. "Selge on, et ettevõtteid asutatakse, et omanikule maksimaalselt kasu teha, aga seadust tuleb täita," rääkis Sester.
    Juhenditest üksi ei piisa
    Sester kinnitas, et rahandusministeerium hakkab ette valmistama juhendeid, et olukord oleks arusaadav. "Olen saatnud mitmele ettevõtlusorganisatsioonile kutse, et tulla kokku novembri alguses tulevaste muudatuste selgitamiseks," märkis ta.
    Peep Peterson samas lisas, et ta ei leia, et neid piire peaks väga detailselt ette kirjutama, ka vähem teenival inimesel peaks jääma arusaamine, et töö on töö.
    Pillesaar kirjeldas olukorda ettevõtja silmade läbi. „Kohtusin mõne advokaadi ja audiitorbüroo juhiga, kes andsid mulle oma tõlgendused kohtulahenditest ja maksuameti juhendist. Selgus see, et seaduses on hiigelsuur auk. Ka parimad maksueksperdid ei oska enam öelda, mis on hea ja õige lahendus,“ rääkis Pillesaar. „Hea tahtmise korral võiks 100 protsenti Eesti ettevõtjaid maksupetturiteks tembeldada nende kohtulahendite põhjal. Õnneks pole tahet seaduseid nii tõlgendada, kuigi saaks." Pillesaar lisas, et maksuamet on tegelikult väga heatahtlik.
    Sester märkis, et mida rohkem kaotame võimalikke maksudega mängimise võimalusi, loome fooni, et kõigil on ühine konkureerimisvõimalus turul. Seda suurem on ka võimalus teha tulevikus võimalikke maksusoodustusi või -alandamisi ettevõtjatele. 
    Pillesaar tegi ettepaneku, et kui on ettevõte, kus makstakse dividende, mitte palka, siis taandada maksumaksmine inimestele, kes on ettevõtte taga. "Vaadata, palju ta erinevatest ettevõtetest palka saab, et maksaks ka miinimutasemel sotsiaalmaksu. Sotsiaalmaks oleks 117 eurot kuus minimaalselt, mille inimene igal juhul ära maksaks."
    Tööjõumaksud ajast ja arust
    Rõtov nentis, et põhiline osa sotsiaalmaksu koormusest langeb neile, kes kasutavad palju ja kõrgepalgalist tööjõudu.
    Pillesaare sõnul on tööjõu maksustamine üldse ajast ja arust. „See sai alguse möödunud sajandi alguses. Taheti kaitsta töötajat kurja kapitalisti eest ja kiirendada raske töö mehhaniseerimist, sellepärast hakati tööjõudu kõrgelt maksustama ja loodi selle raha eest sotsiaalkaitse,“ rääkis Pillesaar. „Praegune olukord on vastupidine, 70-80 protsenti SKPst on n-ö tark majandus, kus tootmisvahend on inimese pea ja see pole kapitalisti oma. Kõik inimesed tahavad ise otsustada, kas nad on ettevõtjad või töövõtjad.“
    Pillesaare kinnitusel on enamik OÜtamisest loomulik majandusprotsess. „Alla kahe miljoni eurose käibega mikroettevõttelt teenust ostvad suuremad ettevõtted on raske valiku ees, kui tuleb töötaja ja ütleb, et teeb ise firma. Tulevast ettevõtjat on tööandjal hädasti vaja, seetõttu ütleb ta, et müü mulle vähemalt oma teenust. Nende kohtulahendite järgi on see aga potentsiaalne OÜtamine,“ selgitas Pillesaar.  „Tuleks analüüsida, kas ettevõtjal on siis töötajaga võrreldes ebaõiglane maksueelis?“
    Pillesaare väitel jääb keskmise väikeettevõtja maksuvõit mõnesaja euro piiresse kuus, kogu selle 200 euro eest võtab inimene väga suure ettevõtlusriski, sest viie aasta pärast enamik ettevõtteid enam ju ei ela. Lepinguline töötaja sellist riski võtma ei pea. „Ta saabki selle lisaraha üpris õiglaselt selle eest, et ta võtab riski, loob teise töökoha, mille pealt omakorda laekuvad maksud. Tänu selle ettevõtja eksisteerimisele saab riik rohkem maksutulu, mitte vähem,“ kinnitas Pillesaar.
    Sesteri sõnul tuleb hoida fooni, et oleks inimestel üldse huvi hakata ettevõtjateks, muidu ei tekigi raha, mida ühel hetkel jagada. "See on valitsuse hästi selge sõnum ja murekoht."
    Helm rõhutas, et nemad inimeste palka ei määra. Ta tõi näiteks, et töötajate registriga lisandus 21 000 uut töötajat, kes pole tööturule esmasisenejad - seda on rohkem kui keskmine väikelinn. „Nad tulid miinimumpalga segmenti. Probleemi ootus, et maksuamet sellega tegeleks ja nõustaks, on ikkagi olemas. Räägime ettevõtjatega, et palun aidake meil tagada võrdset konkurentsi,“ nentis Helm.
    Rahandusminister Sven Sester ja ettevõtja Jaan Pillesaar.Foto: Andres Haabu
    4% otsustab maksude maksmise
    Pillesaar leidis, et tuleb liikuda maksumudeli suunas, mis kehtib näiteks Šveitsis, kus on igaühele personaalne maks. "Ma olen selle läbi teinud, ma tean, et mul oleks soodsam seal makse maksta, kui ma vaid hakkaks Šveitsi residendiks," kinnitas ta.
    Sester nentis, et palju seisab raha arvetel, kus see toodab igapäevast tulu, aga seda ei maksta välja. „Peame ka sellega midagi tegema, kuidas küpsetele firmadele teha atraktiivseks dividendi väljamaksed,“ lausus rahandusminister. „Olen mõelnud, et võib-olla tuua debatiringi paar audiitorifirmat. Näiteks kolme aasta väljamakstud dividend oleks madaldatud määraga. Kui hakkad iga aasta 100 000 maksma, siis see ongi su keskmine, ongi see madaldatud määraga. 20% asemel näiteks 15% või 12%.“
    Pillesaar märkis, et tulevikus on nagunii suur hulk töökohti atuomatiseeritud: autojuhti pole vaja, arsti aseme on DNA-analüüsi aparaat, töökohti väheneb.  „Kui üritada ühest töökohast järjest rohkem maksuraha välja pigistada, pole see jätkusuutlik. Tööjõumaksust tuleb tulevikus nagunii loobuda, et säilitada konkurentsieelis teiste riikide ees,“ rääkis Pillesaar.
    Ta lisas, et ettevõtjaid on ainult neli protsenti elanikkonnast, see tähendab, et ainult see neli protsenti otsustab maksude laekumise üle. „Ääretult ebasolidaarne olukord ja riigi seisukohast on üsna ohtlik, kui need neli protsenti peaks siit riigist lahkuma. Siis järgmine kuu enam riigikassasse lihtsalt raha ei tule,“ nentis ta.
    Sesteri sõnul tehakse kõik, et see protsent suureneks, nii hariduse poolelt kui ka praktikatele suunamisega õpingute ajal, et tunnetataks, kuidas ettevõtlus käib.
    Maksuameti juht Marek Helm ja Äripäeva peadirektor Igor Rõtov.Foto: Andres Haabu
    Sotsiaalmaksu lagi või mitte?
    Pillesaare sõnul jääks kogu OÜtamine ära, kui sotsiaalmaks poleks nii kõrge, ka sotsiaalmaksu lagi juba hoiaks selle ära.
    Petersoni sõnul ei tööta, kui ühe protsendi vähendame sotsiaalmaksu ja lisame selle aktsiisidele. „Peab olema kontseptuaalne uus lahendus.“
    Rõtov märkis, et on sotsiaalmaksu lae poolt. „Meil on vaja kõrgepalgalisi töökohti. Mikroettevõtja seisukohast - usun, et meil tekib selline seadusandlus, et oleks tõlgendatav otseselt, et mikroettevõtja poleks mingis hallis tsoonis.“
    Viimastel nädalatel kuumaks kerinud OÜ-debati tõmbasid käima kolm riigikohtu lahendit, kus leiti, et äriühingud on peitnud tahtlikult tegelikke töösuhteid, et tööjõumaksudest kõrvale hiilida. Need olid Bauhofi, Sirowa ning Rubla ja Luterma vaidlused maksuametiga.
    Debatti lisas tuld Äripäeva eelmise nädala artikkel, kus kirjutasime, et peaminister Taavi Rõivase elukaaslane Luisa Värk eelistab töölepingule ja FIEna tegutsemisele kasutada ettevõtluseks osaühingut, mis annab maksustamisel eelise. Mullu ligi 14 000 eurot kasumit teeninud firma ei maksnud sentigi tööjõumakse.
  • Hetkel kuum
Seotud lood
Kõik seotud lood

Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Tehnoloogiasektor sügavas languses: Nvidia kaotas oma väärtusest kümnendiku
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Selle nädala jooksul on “Suurepärase Seitsme” aktsiate langus kustutanud nende turukapitalisatsioonist kokku enam kui 900 miljardit dollarit, mis on lähedal grupi ajaloo suurimale nädalasele kaotusele.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Amazoni rüpes edu nautiv Eesti ettevõtja: Jeff Bezose juhtimisprintsiibid sobivad meile hästi
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Mari Jolleri esimene firma läks põhja, teise müüs ta maha ning kolmas müüdi ligi kaks aastat tagasi hiiglaslikule Amazonile. Selle kaisus on ettevõte Jolleri teatel uue tuule tiibadesse saanud.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti sai Euroopa rahakotist 122 miljonit eurot
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Euroopa Komisjon tegi reedel taaste- ja vastupidavusrahastust (RRF) Eestile järjekorras teise väljamakse mahus 122,3 miljonit eurot, kuna Eesti on täitnud kõik taastekava kolmanda osamakse eeltingimuseks seatud eesmärgid.
Usaldamatus valitsuse majanduspoliitika suhtes on järsult kasvanud
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.
Üheks suuremaks ettevõtteid mõjutavaks probleemiks on tõusnud vähene usaldus valitsuse majanduspoliitika suhtes, selgus täna esitletud majanduse konjunktuuri kvartaalsest ülevaatest.