Kas keskpangad päästavad päeva?

21. jaanuar 2016, 12:00

Weber Axel Weber Davosi majandusfoorumil
Foto: Scanpix/Reuters

Maailma keskpankade agressiivne rahapoliitika leevendamine aitas maailmamajanduses ära hoida uue suure depressiooni, kuid stabiilset majanduskasvu pole see taganud, märgiti eile Davosis majandusfoorumil.

„Euroopa Keskpanga tegevus ja eelarvestiimulid on teinud poliitikute jaoks struktuursete reformide vältimise liiga lihtsaks,“ ütles Davosi majandusfoorumil UBS Groupi juhatuse esimees ja Saksamaa endine keskpanga juht Axel A. Weber. „Nüüd on vaja struktuurireformide poliitika õigeks saada, sest keskpankadel ja eelarvepoliitikal on siit edasi väga vähe lisada.“ Weber osales paneeldiskussioonis, mis arutles maailma majanduskasvu „illusiooni“ üle.

Ka India keskpanga juht ja IMFi endine peaökonomist Raghuram G. Rajan möönis, et keskpankade tegevus on võtnud poliitikutelt motivatsiooni teha teisi poliitilisi valikuid.

Keskpankade tegevuse tagajärg on selline olukord turgudel, kus hinnasignaalid on hägustunud ja pole enam selget arusaama, mis on ühe või teise varaklassi õige hind. Kui keskpankade sekkumine ka ühel hetkel oli õigustatud, siis mida kauemaks see kestma jääb, seda suuremad tulevad moonutused ja sellest johtuv ebakindlus.

Kommenteerides turbulentsi maailma turgudel, olid panelistid pigem seda meelt, et intressimäärasid tõstma asunud USA keskpank ei lase ennast võetud kursilt väärata. Vähemalt seni, kuni turgude saagimine pole hakanud oluliselt ootusi mõjutama.

JPMorgan Chase & Co varahalduse juht Mary Callahan Erdoes rõhutas, et USA keskpank pole asunud mitte rahapoliitikat karmistama, vaid normaliseerima. Ja kui õnnestub sellele kursile jääda, siis aitab see taastada usaldust, mis on praegu hulga kapitali n-ö ootele jätnud ja investeeringuid tagasi hoidnud.

Praegust rahutust seletas ta muu hulgas sellega, et keskpankade rahatrükiga on tekkinud palju karjamentaliteeti – raha on voolanud ühte kohta ja kui kõik korraga oma positsioone muudavad, siis tekivadki suured kõikumised. Ta viitas korduvalt, et nii USA majapidamised kui ka ettevõtted on praegu palju kindlamas seisus kui viimase finantskriisi ajal. Samuti suhtus ta optimistlikult Hiina väljavaadetesse ja oli veendunud, et poliitikategijad ei lase halvimal juhtuda.

Ka Weber väljendas optimismi Hiina arengute üle – UBS plaanib oma personali seal lähiaastatel kahekordistada. Pikas perspektiivis on praegu Hiinas käivitunud struktuursed muutused õige samm. Need on valulised, kuid tagavad majanduskasvule stabiilsema kasvu.

Euroopa kohta arvas Weber, et Euroopa Keskpank jätkab ülilõtva rahapoliitikat vähemalt niikaua, kuni on seda lubanud. Sest majanduskasv küll taastub, kuid olukord tööturul on USAga võrreldes oluliselt kehvem. Lisameetmetes Weber kahtles, kui just majanduse olukord oluliselt ei halvene. Lisaks nentis ta, et toorme praeguse hinnataseme juures on keskpankadel raske oma inflatsioonisihte saavutada – nii oleks mõistlikum võtta laiem vaade.

Jälgi Äripäeva sotsiaalmeedias
Äripäeva uudiskiri

Telli värsked majandusuudised oma meilile. Liitu Äripäeva uudiskirjaga:

* E-mail:

* Nimi:

Täname, et tellisite Äripäeva uudiskirja!

Saatsime teie e-posti aadressile liitumise kinnituskirja.

Kui kinnituskiri pole teieni jõudnud, kontrollige, kas sisestasite aadressi õigesti. Küsimuste korral võtke ühendust online@aripaev.ee.

Tellitud uudiskirjast saate loobuda iga saadetud uudiskirjaga.

Seotud lood
Märksõnad

Toimetaja valik

apple 23:47 26. juuli 2016

Apple ületas ootusi, aktsia tõuseb

Apple’i kvartalitulemused ületasid analüütikute ootusi, mis pani aktsia tõusma, vahendab CNBC.

Arvamused

Sisuturundus

Fotod ja videod

Investor Toomas

Investor Toomase portfelli hetkeseis:

252 201 €

RAHA

21%

AKTSIAD

79%
Aktsiaportfelli graafik
1k
6k
1a
5a
max
 
Portfelli uuenemise samm 1 päev

Ühisinvesteerimine

Börsiuudised

Indeksid

Indeks
Periood

Tallinna börs

  % EUR
Arco Vara--
Tallinna Kaubamaja--
Silvano Fashion--
Merko Ehitus--
Harju Elekter--

Uudised

Kasulikud


Äripäev meenutab


Kõik eramaja ehitusest 2016

Miks kasutada majaehitusel projektijuhtimise teenust?

Äri eduks

Äripäeva kliendiblogi

    Konverentside laadimine

Kasulikud pakkumised

Autorollo afäär

Rosimannus

Suur ülevaade: kuidas kõik toimus

Äripäeva TOPid

Palga TOP

Rikaste TOP

Dividendide TOP

Gaselli TOP

TOP 100

Juubel

Vabalt!

Edulugu nimega Sylvester

Paberlehe PDF

Täname
Täname, et teatasite sobimatust kommentaarist.

Sulge
Saada vihje
Äripäev ootab lugejatelt vihjeid huvitavate ja põnevate sündmuste või teemade kohta. Saada vihje siit ja võib-olla just Sinu info põhjal ilmub peatselt lugu Äripäevas. Vihje saatja võib jääda anonüümseks.