Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Salapärane saunaärimees sai uues äris kõrvetada

    Aivar Kokk elab rohkem endale ning on meedia tähelepanu suhtes ettevaatlik.Foto: Anti Veermaa

    Möödunud kuul oma puidu- ja saunafirma enamusosaluse müügiga Äripäeva hinnangul 15 miljonit eurot teeninud ettevõtja Aivar Kokk tegi äris kannapöörde, kuid sattus Viimsis ebaausate tehingute kahtlustuste küüsi.

    Kuidas kasvatasite Ha Servist Baltikumi suurima saunatootja?Alustasin tühjalt kohalt nii nagu ilmselt paljud teisedki tootmisettevõttega alustajad. Magamata ööd ja kõva töö. Algus oli raske nagu ikka, aga tasapisi liist liistu haaval ettevõte arenes. Lisandus tubli ja töökas kollektiiv ning tänu meie ühisele tööle on ettevõte praeguses seisus.

    Millised on teie plaanid A & K Holdinguga ja kinnisvaraga, mida olete soetanud?Suuri plaane ma ei ole teinud. Olen teinud mõne investeeringu ja vaikselt üritan üht-teist ka arendada. Ei midagi erilist. Kinnisvara arendus on minu jaoks veel uus ja veidi tundmatu ettevõtmine. Esialgu tahaksin lihtsalt loota, et ka see ettevõtmine õnnestub.

    Miks olete oma tegemistega liikunud Tartumaalt Tallinnasse ja Viimsisse?Kuna plaanis oli Tartus oleva ettevõtte müük ja kinnisvara ostmine Tallinnasse, siis kujunes ka Tallinnas elamine minu jaoks mõistlikumaks.

    Mis on selle taga, et astusite 13. jaanuaril EKREst välja? Kas kavatsete erakonnaga uuesti liituda?Tunnen, et poliitikas ei saa ma kuidagi kasulik olla ja seetõttu pean paremaks erakondadesse mitte kuuluda. Olen ikkagi üksnes ettevõtja ja arvan, et parem on jääda nii-öelda oma liistude juurde.

    Jõuka mehena ei läinud Kokk (52) varakult pensionile: vaba raha käes, ostis ta kokku maad Viimsis ja Tallinna vanalinnas. Ka kodukohaks on Tartumaa suurärimehel nüüd hoopis Viimsi vald.
    Alustuseks tuleb rõhutada, et puidu- ja saunaärimeest ei tohi segamini ajada tema nimekaimudest tuntuimaga, IRLi ja riigikokku kuuluva Aivar Kokaga, kes on samuti ettevõtja. Rahvasaadiku sõnul on ta kord suurärimehe Aivar Kokaga segiajamise tõttu ka kohtunud. Kokk sai kõne Leedust, et temaga soovitakse kokku saada. Kui ta bussile vastu läks ja võõra inimesega silmitsi seisis, selgus, et tegemist oli hoopis teise Aivar Koka kunagise sõjaväekaaslasega. Koos asuti Tartumaa ärimeest otsima ning järgmiseks hommikuks ta ka leiti.
    Edukat ettevõtjat Aivar Kokka on raske leida. Ta hoiab tagaplaanile, ei soovi meedias esineda ega nõustu pildile tulema ka pärast pikka palumist. Ka ei räägita mehest avalikkusele tema loodud firmas Ha Serv, kust ta nüüdseks väljunud on. Inimesed, kellega Äripäev jutule saab, tõdevad, et Aivar Kokk elab rohkem endale ning on meedia tähelepanu suhtes ettevaatlik.
    Viis aastat tagasi tõmbus Kokk eemale ka oma firma aktiivsest juhtimisest, andes ohjad üle viieliikmelisele väikeaktsionäridest juhatusele.
    Kokaga samal ajal Reola vallas Ha Servi kõrvalkrundil äri alustanud Jaanus Kriiski sõnul oli Kokka ettevõtte algusaegadel igal pool ise toimetamas näha ning oli selge, et ta pühendus äri ülestöötamisele.
    Omapärane keskenduja
    „Lepamaterjal oli põhiline, millega ta alustas ja mille najal tõusis. Algul olid tal seal tööl vaid mõned inimesed, käis ise ringi ja ostis,“ kirjeldab Kriisk, kuidas nad 1990. aastatel sõna otseses mõttes kõrvuti äri alustasid. „Alguses olid kõigil rasked ajad ja mul ei olnud isegi tõstukit. Endal ei olnud veel võimalust osta ja tema laenas mulle tõstukit alati, et me saaksime kauba maha tõsta. Ta tuli alati vastu.“
    Kriisk nägi kõrvalt, kuidas Kokk oma äri suure pühendumusega kasvatas. „Ta on selline omapärane keskenduja. Ega kellelgi ei ole sirge tee punktist A punkti B, aga ta uskus sellesse, mida tegi, ja leidis õiged inimesed. Kui ühe ettevõtluse vormi pealt teise peale hüpata ja teha kümmet asja korraga, siis tavaliselt lõpeb see katastroofiga. Aivar keskendus sellele, millega ta alustas ja tegi seda südamega.“
    Kriiski sõnul hindab ta kõrgelt, kuidas Kokk oma 1990. aastatel väikselt alustatud äri ise suureks kasvatas.

    Aivar Kokk oli Äripäeva 2014. aasta Rikaste TOPis 14,7 mln euroga 170. kohal.

    Ha Servi enamusosaluse müügiga teenis tõenäoliselt 15 miljonit eurot.

    Tasub teada

    Ha Serv OÜ enamusosaluse ostis erakapitalil põhinev uus fond Livonia Partners.

    Aivar Koka firmale A & K Holding kuulus 90 protsenti Ha Servist.

    See tehing oli Rain Lõhmuse osalusega fondi esimene investeering.

    Osaluse müügihind võis olla 15 miljonit eurot, mis on fondi investeeringute maksimummäär.

    Ha Serv OÜ väärtus oli 2014. aasta aruande kohaselt 18 miljonit eurot.

    Toetab nii sporti kui ka ideoloogiat
    Äripäeva Rikaste TOPi kuuluv Kokk on ilmselgelt jõukas mees, kuid on jäänud seejuures tagasihoidlikuks. Siiski on ta usin annetaja ja toetaja.
    Jaanus Kriisk, kes on lisaks ettevõtte juhtimisele ka kergejõustikutreener, räägib loo, kuidas Aivar Kokk tema treenitava tõkkejooksja Mirjam Liimaski tegemistele kaasa aitas. „Ta toetas Mirjamit just sellel viimasel otsustaval aastal, kui ta tuli Euroopa meistriks U23 arvestuses. Ostis, ma arvan, kõik Õhtulehed ära Tartu linnas, mille esiküljel oli Mirjam tõkke peal just sellises poosis, et Ha Servi logo oli näha, ja kinkis igale töötajale.“
    Lisaks tegutses Tartus Koka firma toetusel jalgpalliklubi Tartu FC HaServ, mis praegu kahe klubi koondklubina enam ettevõtte nime ei kanna.
    Suurema tähelepanu osaliseks sai Kokk kui annetaja tänavu jaanuaris, kui selgus, et ta oli Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) möödunud aasta viimase kvartali suurim annetaja. Tema panuseks erakonda oli 5000 eurot. Martin Helme kinnitab, et tegu on tõepoolest selle loo peategelasega. „Keegi ei olnud teda erakonda kutsunud, toonud, ega soovitanud. Ta tuli ise ja samal päeval kui tegi avalduse, tegi ka 1000eurose annetuse. Vaatasin laekumisi ja märkasin, et meil on mingisugune suuremat sorti annetus tulnud, ja siis nägin ka avaldust. Ta astus sisse kohe komplimendiga,“ kirjeldab Helme, kuidas algas erakonna side Kokaga.
    Helme sõnul astus Kokk EKREsse, sest oli vastu kooseluseadusele. Viimase suure annetuse tegi Kokk Helme sõnul immigratsioonivastase kampaania toetuseks. „Tõsine Eesti mees. Selline kahe jalaga maa peal, ei laia. Ei aja taga ekstravagantset stiili. Kuigi on väga heal järjel väga jõukas inimene, on tagasihoidlik. Kui midagi ütleb, siis nii ka on, et selles mõttes on ta sõnapidaja mees,“ kirjeldab Helme Koka olemust.
    Sisenes kinnisvaraärisse
    13. jaanuaril astus Aivar Kokk aga erakonnast välja. „Ta peatas oma liikmelisuse mõneks ajaks, sest tal olid äritehingud ja selle ümber on mingisugune jauramine lahti läinud. Kuni need äritehingud lahenduse leiavad, ta ei ole liige. Siis hakkab uuesti aktiivseks liikmeks,“ selgitab Helme, aga lisab, et Aivar Kokk on endiselt nende annetaja ja toetaja ning on ideeliselt erakonnaga. 
    Jutt käib väidetavalt ebaausast tehingust, mille käigus ostis Aivar Koka ettevõte Viimsis asuva Haabneeme staadioni liiga odavalt, 150 000 euroga, kuigi valla arvates oli maatüki väärtus 2 miljonit eurot. Selle tehingu kohta saab täpsemalt lugeda lisaloost. 
    Lisaks on Koka firmal näiteks veebruarikuised kinnistamisavaldused elamu- ja ärimaadele Tallinna vanalinnas, kinnisasjade avaldused Põhja-Tallinnas elamumaale ja tootmismaale. Möödunud aasta septembris ostis ta Eesti Kunstiakadeemia Nunne tänava hoone, kuhu jääb õppetegevus 2017. aasta augustikuu lõpuni.
    Jääb üle oodata, kui edukaks osutuvad investeeringud kinnisvarasse ettevõtjal, kes ehitas üles Baltikumi suurima saunatootmisettevõtte. Temaga omal ajal Ha Servi juhtinud Kalev Salupuu sõnul on Aivar Kokk igatahes kõva mees.
    Skandaal Viimsis
    Aasta alguses oli Aivar Kokk osaline väidetavalt ebaausas tehingus Viimsi vallas, mille tõttu vallandas vald enda ettevõtte Viimsi Haldus juhi Madis Saretoki. Süüdistuse alusel müüs Saretok Haabneeme staadioni liiga odavalt ja ostjaks oli Aivar Kokale kuuluv firma A & K Holding.
    „Öeldakse, et kui pole tabatud, ei ole varas ja teda ei saa üldse milleski süüdistada. Tema oli nii-öelda ostja, aga müüjad, kes siin meie poolel toimetasid, nemad toimetasid ebaseaduslikult ja ebaausalt,“ räägib Viimsi vallavanem Alvar Ild.
    Viimsi Halduse endise juhi Madis Saretoki väitel oli tal vaja enda juhitud firma päästa ja kriitilisel hetkel oli Koka pakkumine kohe käepärast. „Seal oli 1,5 miljoni eurose hüpoteegi langemine õhus – et ta kohe kukub. Reageerida tuli kiiresti, selles asi oligi.“ Kokk maksis krundi ja hoonestusõiguse eest 150 000 eurot, kuigi valla arvates oli maatüki väärtus 2 miljonit eurot.
    Vallavanema Alvar Ildi sõnul on krunt detailplaneeringu järgi sotsiaalmaa, millega ei ole midagi peale hakata. Ild oletab, et Kokk tahab planeeringut muuta, aga krundi uue omaniku plaane ta veel ei tea. „Ise ta sellist otsust ühepoolselt langetada ei saa, see käib koostöös vallaga. Me ei tea, mis ta tahab siin ehitada ja meil on omad nägemused. Eks me siis oota ära, mis ettepanekud ta teeb ja vaatame, kas me leiame ühise keele või mitte.“
    Aivar Kokk ise ütles Äripäevale, et konkreetsetest plaanidest on veel vara rääkida. „On ainult mõningaid mõtteid, mida Viimsi valla juhtkonnaga läbi arutama hakata. Kindlasti arvestan kinnistu arendusel Viimsi vallarahva vajaduste ja heaoluga.“
  • Hetkel kuum
Karl Märka: piirame põhiseadusega riigikapitalismi „Kuidas mitte investeerida: 1001 näidet avalikust sektorist“
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Piirame põhiseadusega ära, kui suure osa SKTst võib avalik sektor moodustada, kirjutab Karl Märka arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ülevõtupakkumine pani suure tankerifirma aktsia taanduma
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Ühe maailma suurima tankerifirma Euronavi aktsia kukkus Brüsseli börsil pärast suuromaniku ülevõtupakkumise lõppu 9,1%.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: nonii, tibulilled, kas tulete taas? Äripidaja intervjuu oma töötajatega
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Üllar „Myrakas“ Priks tuletas vahelduseks meelde ajakirjaniku ametit pidades omandatud intervjueerimisoskused ning usutles oma sõpru, kellega koos ta on osaühingut Suur M jooksutanud. On’s tal uuel hooajal putkas üldse kedagi peale tema enda?
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Kogemuslugu: kui minu ettevõtte väärtused enam minuga ei ühti
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Kuidas edasi, kui ettevõtjana avastad, et õhinaga loodud firma sinuga enam samu tõekspidamisi ei jaga?
Parima juhi konkursile esitati rekordiliselt üle 100 tippjuhi Vaata täisnimekirja
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Konkursile "Parim juht 2024" esitati 110 tippjuhti, kelle seast selgub võitja mais Pärnu juhtimiskonverentsil.
Uutele sõidukitele hakatakse väljastama keskkonnapasse
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Sel kolmapäeval kiitis Euroopa parlament heaks uued ELi eeskirjad, mille eesmärk on vähendada sõiduautode, kaubikute, busside, veoautode ja haagiste heitkoguseid. Ühe uue meetmena nähakse ette uutele sõidukitele keskkonnapasside väljastamist, kirjutavad Logistikauudised.
Hullumeelne seiklus: autoga läbi Euroopa ja Aafrika
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Ühel päeval tekkis sõpradel hullumeelne idee osaleda rallil, mis viib nad läbi Euroopa ja Aafrika, kirjutavad Lääne-Virumaa Uudised.
Järgmine Soome ehitusfirma andis pankrotiavalduse sisse
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Soome ehitusfirma Puukoti viis reedel kohtusse pankrotiavalduse, ettevõtte käive ulatus alles hiljuti 45 miljoni euroni, kirjutas Kauppalehti.
Nädala lood. Eestlased hulluvad Hispaania kinnisvaraäri järele, kutsehaigus tõi firmale ootamatu nõude, suur tehas läks Lätti
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.
Äripäeva selle nädala populaarsemad lood ja teemad puudutasid Hispaanias kinnisvaraäri ajamist.