Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Vaata, kelle seast selgub parim firma rahakoti hoidja

    Žürii valis 25 finantsjuhi seast välja viis nominenti, kelle hulgas on aasta parim otsuste tegija ja suunaja.

    Tark juht kuulab finantsjuhti ja teeb temaga koostööd, leiavad aasta mõjukaimat finantsjuhti välja selgitava žürii liikmed.

    BIG4 audiitorbürood ja Äripäev valisid viiendat korda viis parimat ettevõtete finantsjuhti. Aprillis selgub, keda nominentidest žürii Eesti mõjukaimaks finantsjuhiks peab.
    Žürii tööd juhib Äripäeva finantsdirektor Toomas Truuverk, kes võrdleb finantsjuhti jalgpallimeeskonna väravavahiga. „Kui peamine tähelepanu läheb mängijatele, kes löövad väravaid, siis väravavaht paistab silma, kui palli väravasse laseb,“ nentis ta. „Positiivseks silmapaistmiseks tuleb teha midagi erakordset. Samas on ilmselge, et ükski jalgpallitiim ei saa läbi väravavahita.”
    Truuverk lisas, et finantsjuht peab tagama, et kogu firma juhttiimil oleks info äriotsuste vastuvõtmiseks. „Kui finantsjuht ei ole oma ülesannete kõrgusel, siis võivad otsused olla kehvemad, kui võiksid olla. Ja kui otsused jäävad keskmiselt kvaliteedilt nõrgaks, jätab soovida kogu firma sooritusvõime.”
    Annab CV-le kaalu juurde
    Žüriisse kuulub ka audiitorfirma Deloitte Eesti partner Veiko Hintsov, kelle sõnul jagub Eesti ettevõtetes väga häid finantsjuhte, aga keeruline on neid üles leida. Niisamuti on raske üles leida finantsjuhte, kes on ettevõtluskeskkonnas midagi eriti erakordset teinud. „Juba kandidaatide otsimine on omaette raske töö. Enamasti püsivad finantsjuhid varjus,“ selgitas Hintsov ja lisas, et ometi peab neid tunnustama. „Finantsjuhid on ettevõtte vereringes olulise kaaluga. On väga vähe tegevusi, mis ei läbi finantsjuhi lauda. Need on inimesed, kes taustal teevad ja aitavad teha väga palju otsuseid.“
    Hintsovi hinnangul tõstab aasta mõjukaima finantsjuhi tiitli nominendiks ja võitjaks valimine ka nendesamade finantsjuhtide väärtust turul. „See on CVs äramärkimist vääriv.“
    Küll aga vajaksid Hintsovi arvates peale finantsjuhtide mitmed firmade töötajad rohkem tunnustamist, näiteks nii personalijuhid, IT-juhid kui katootmisjuhid. „Alles siis, kui asjad lagunevad, märgatakse nende inimeste puudumist. Seni on nad iseenesestmõistetavad. Aga nii ei peaks olema – see on hea töö, kui midagi ei juhtu,“ ütles Hintsov.

    14. aprillil Pärnu finantskonverentsil „Ajujaht ärimudelitele“ selgub Eesti mõjukaim finantsjuht. Lisaks räägitakse konverentsil, kuidas ärimudel firma kasumit suurendab ja millistest mudelitest tasub edu loota.

    Rohkem infot www.konverentsid.ee

     

    Kahe jalaga maas
    Finantsjuhtidest rääkides tõi Hintsov veel välja, et kui firmade juhid on visionäärid ja strateegid, siis finantsjuhid on väga pragmaatilised – teevad numbrite keeles selgeks, mis töötab ja mis mitte. Nad on kahe jalaga maas. „Tark juht kuulab finantsjuhti,“ usub Hintsov. „Ja mitte ainult ei kuula, vaid teeb ka koostööd.“
    Samal ajal ei pruugi finantsjuhi soovitused alati parimad olla. „Visionääri tüüpi juht peab säilitama oma näo. Tal peab olema nägemus, kuhu minna, ja finantsjuht toetab teda sellel teel. Üks ei tohi saada teisele takistuseks,“ ütles Hintsov, märkides, et ideaalis peaks leidma balansi visiooni ja pragmaatilisuse vahel. Lahenduse, mis ei tapa visioonitunnetust. „Kui on tugevama karakteriga finantsjuht ja nõrgemaga firma juht, siis võivad mingid võimalused kasutamata jääda. Tehakse seda, mida on harjutud tegema. Midagi ei juhtu ka, kõik on okei, aga jääb järele proovimata, kas saanuks paremini või suuremalt.“
    „Finantsjuhi roll on riskid välja tuua. Iga äri on riskidega seotud ja neid peab teadma, kuid riskid ei pruugi realiseeruda – ega äri seepärast tegemata jää. Finantsjuhi ülesanne on leida alternatiive, kui ühtemoodi ei ole võimalik,“ ütles läinud aastal parima finantsjuhi tiitli võitnud EfTEN Capitali finantsjuht Marilin Hein, kes praegu võtab seda kui tunnustust aastate jooksul tehtud töö eest.
    Kuigi Hein teiste firmade siseelu eriti ei näe, leiab ta, et finantsjuhte osatakse hinnata. Küsimusele, kas pärast tunnustamist on ta saanud tööpakkumisi, tõdes Hein hetkelise pausi järel, et pakkumisi on talle tehtud. „Olen saanud, aga sagedus ei ole suurenenud. Vahel pakkumisi tuleb, aga teatakse, et neid pole mõtet teha. Ma olen püsiv inimene,” rääkis ta naerusel toonil.

    Varasemad võitjad

    2012      Margus Kaasik, Eesti Energia

    2013      Maigi Pärnik-Pernik, Baltika Grupp

    2014      Ahti Puur, VKG

    2015      Marilin Hein, EfTEN Capital

    Valimine

    iga audiitorbüroo ja Äripäev nimetab 5 nominenti, kokku 25 nime

    I voorus valitakse välja 5 finalisti

    II voorus valib žürii konsensuslikult võitja 

    Žürii

    Ago Vilu, PwC

    Andris Jegers, KPMG

    Ivar Kiigemägi, E&Y

    Veiko Hintsov, Deloitte

    Villu Zirnask, Äripäev, finantsjuhtimise infolehe peatoimetaja

    Žürii tööd juhib Äripäeva finantsdirektor Toomas Truuverk

    Viis oma ala tippu
    Andri Avila (Eesti Energia)
    Alustas finantsjuhina Eesti Energias tööd läinud aasta veebruaris ja sattus kohe sündmuste keerisesse. Aasta on olnud keeruline nii energiasektorit raputava nafta hinna kui ka poliitilise surve tõttu.
    Tõenäoliselt on Avila pidanud viimase aasta jooksul tegema rohkem väärtuse hindamisi kui ükski teine Eesti finantsjuht (ja summad on olnud Eesti mõistes väga suured). Avila vastutas eduka 500 miljoni eurose võlakirjade emissiooni eest Londoni börsil. Varem on ta töötanud firmades Olympic EG, PRFoods, Kawe Kapital ja EVR Cargo.
    Meelis Paakspuu (LHV Group)
    Sai LHV grupi ja panga finantsjuhiks mullu septembris. Ta on uude rolli kiirelt sisse elanud ja panustanud jõuliselt LHV panga äri-, IT- ja finantsprotsesside efektiivsemaks muutmisesse ja täiendamisse. Oktoobris viidi läbi LHV grupi edukas võlakirjaemissioon ja noteerimine Tallinna börsil. Paakspuul on oluline roll LHV grupi aktsiate avaliku esmapakkumise läbiviimisel.
    Paakspuu alustas oma karjääri Eesti Pangas, töötas pikalt Swedbankis, oli DNB Eesti finantsjuht ja mullu septembrist on ta samal positsioonil LHV pangas.
    Signe Kukin (Merko Grupp)
    Tõhustas Eesti ehitussektori turuliidri Merko aruandlussüsteemi, kiirendades oluliselt finantsinfo kättesaadavust nii regulatiivsel otstarbel kui juhtimisaruannete jaoks. 2012. aastal Merkos alustanud Kukini osalusel on tehtud hulk muudatusi rahvusvahelise kontserni struktuuris, muutes seda maksuefektiivsemaks. Nasdaq OMX hindas Merkot parima aruandlusega börsiettevõtteks Eestis (2. koht Baltimaades). Kukini karjäär algas audiitorbüroos Deloitte, seejärel töötas pikalt Tallinna Vee ja selle emafirma erinevatel finantsisti positsioonidel eri riikides.
    Rain Silivask (Graanul Invest)
    Finantsjuht ettevõttes, mis ühena vähestest on kasutanud odava raha aega julgelt investeerimiseks ja laienemiseks nii Eestis kui ka väljaspool. Viimase aasta jooksul on tehtud mitmeid suuri investeeringuid ja ettevõtete omandamisi. Karjääri alustas Silivask 1990ndate keskel Nordeas ja jõudis seal äripanganduse juhi positsioonile.
    Valev Tõnisson (Telia Eesti)
    On olnud ametis tänase Telia Eesti ja varasema Elioni grupi ettevõtete finantspositsioonidel pea 20 aastat. Üks Eesti suurima kogemusega finantsjuht Tõnisson on viimasel aastal pidanud hakkama saama ühe olulisema väljakutsega karjääris, kus töös kolme ettevõtte juriidiline ja sisuline ühendamine.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.