Tartus kerkisid korterihinnad uhkelt üle buumiaja tipu

11. juuli 2016, 13:22
Vaade Tartu linnale Tigutorni kortermajast.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160711/NEWS/160719977/AR/0/Tartu-Tigutorn.jpg

Juunis tegi Tartu korterituru hinnatase kõigi aegade rekordi, teatas Pindi Kinnisvara.

Juunis tehtud tehingute keskmine ruutmeetri hind oli 1291 eurot, mis on 6,9% kõrgem kui kunagise buumi tipus.

Pindi Kinnisvara Tartu kontori juhataja Riho Lubi ütles, et Tartu kinnisvaraturg taastus majanduskriisist kiiremini ja sai toona ka vähem kannatada. „Tartu kinnisvaraturu üks eripärasid on asjaolu, et siin on muu hulgas palju avaliku sektoriga seotud asutusi, kus majanduslanguse ajal ei kaotata massiliselt töökohti,“ selgitas Lubi. Peale selle mõjutavad märkimisväärselt olukorda tema sõnul ka tudengid, kes peavad kuskil elama ka sügavaima kriisi ajal.

Praegust kõrget hinnataset põhjendas Lubi veel asjaoluga, et Tartu kui Lõuna-Eesti majanduskeskus peibutab kehvemal järjel olevatest piirkondadest üha rohkem uusi elanikke, kes samuti vajavad elamispinda.

Kinnisvaraindeks kerkis, oodata on langust

Pindi Indeks tõusis juunis 1,1% võrra. Eesti 17 suurema linna tehingute kaalutud keskmine hind oli 1242 eurot. Mais oli antud suurus korrigeeritud andmetel 1229 €/m².

„Lähikuudel indeks ilmselt mõnevõrra langeb, kuna ebastabiilse finantsmaailma tõttu lükatakse eelkõige kallimate varade ostuotsuseid edasi,“ ütles Pindi Kinnisvara müügipartner Peep Sooman ja lisas, et suueks paanikaks pole siiski põhjust.

Kui 2016. aasta mais tehti indeksilinnades 1281 korteriomandi tehingut, siis juunis tehti 1169 tehingut. Võrdluseks, 2015. aasta mais tehti indeksilinnades 1120 korteriomandi tehingut. Võrreldes hinnatipuga aprillis 2007 on indeks languses 11 protsendiga. Võrreldes viimaste aastate madalaima punktiga juulis 2009. aastal (624,2 €/m²) on Pindi Indeks 99 protsendi võrra kõrgemal.

Pindi Kinnisvara koostatud hinnaindeks võtab arvesse kõigis maakonnakeskustes, samuti Kohtla-Järve ning Narva linnas tehtud korteriomandite ostu-müügitehingute kaalutud keskmise ruutmeetrihinna.

ļæ½ripļæ½ev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
11. July 2016, 13:22
Otsi:

Ava täpsem otsing