IT areng sunnib metsamehi kooli

Pille Meier,
Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liidu tööstus- ja haridusvaldkonna teemajuht
19. september 2016, 15:15
Tudengid metsa.
http://www.aripaev.ee/storyimage/EA/20160919/NEWS/160919766/AR/0/AR-160919766.jpg

Vaatamata õpilaste arvu vähenemisele on metsanduserialadest huvitatud sisseastujate arv püsinud. Iseäranis on aga kasvanud huvi täiendõppe vastu, sest valdkonnas on järjest suurem vajadus IKT kompetentsi järele, kirjutab septembri Metsanduse kuukiri.

Luua Metsanduskooli kommunikatsioonispetsialisti Toomas Keldi sõnul on metsanduserialadel viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud huvi eelkõige mittestatsionaarse ja töökohapõhise õppe vastu.
“Paljud juba töötavad inimesed tunnevad, et on vaja oma teadmisi värskendada või päris uusi omandada,” selgitas Kelt kasvanud huvi põhjust. Samuti avas Luua Metsanduskool möödunud aastal vastuvõtu kahele erialale, metsandusspetsialist ja meisterarborist, kutseõppe kõige kõrgema taseme õppesse, mille vastu on huvi tänavugi kasvanud.
Samal ajal kui mittestatsionaarse õppe vastu huvi tõuseb, on päevaõppe vastu huvi langustrendis. Keldi sõnul on raske ühtset põhjust välja tuua, kuid kindlasti on osalt selle taga üldine õpilaste arvu langus võrreldes varasemate aastatega. “Ilmselt ei ole metsandus ka paljudele noortele esimene elukutsevalik, kuna tegelikult nii-öelda tavainimene metsandusega kokku ei puutu ning paljud ei teagi, kus või mis tingimustel näiteks metsuriõppe lõpetanu tööle saab,” kirjeldas Kelt.

Tudengite arv stabiliseerunud

Eesti Maaülikooli metsandus- ja maaehitusinstituudis on võimalik metsanduse kõrgharidust omandada bakalaureuseõppes ja puidutöötlemise ala rakenduskõrgharidusena.
EMÜ metsandus- ja maaehitusinstituudi õppedirektori Vaike Reisneri sõnul on neil olnud viimastel aastatel sisseastujate arv stabiilne, kuid EMÜ hinnangul mõjutab sisseastujate arvu kindlasti valdkonna kohta ühiskonnas kujunenud arvamus ja saadaolev info ehk töökohtade arv, palganumbrid ning ühiskondlik hinnang.
“Metsa- ja puidutööstus on stabiilselt arenev tööstusharu, kus on suur puittoodete ekspordimaht. Peale RMK kui Eesti suurima metsandusliku tööandja leiavad metsanduse lõpetajad tööd nii keskkonnaametis, keskkonnainspektsioonis, erametsanduses ja metsakorraldusettevõtetes,” selgitas Reisner.
Kahjuks räägitakse tööstusharu arengust ning potentsiaalist tema sõnul siiski liiga vähe.

Sinu tellimus on lõppenud.

Sul pole veel Äripäeva tellimust?

või Loe Äripäeva tutvumishinnaga 1 euro nädalas
Äripäev http://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
19. September 2016, 15:18
Otsi:

Ava täpsem otsing