Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Soome teeb eesti mehe abiga metsad kullaks

    Eesti mees Kaido Kukk ragistab lahendada Soome peaministri Juha Sipilä seatud ülesannet – teeme Soome metsad kullaks.

    Kukk (44) juhib asepresidendi ametis Soome metsanduskontserni UPM biokomposiitide ärisuunda. See on Euroopas üks suuremaid looduslikku kiudu sisaldavate komposiitmaterjalide tootjaid ning osa UPMi homsest päevast, mis paberitootmise kahanedes puidule uut kasutust otsib. Puidust võib perspektiivis teha mida iganes, ütleb Kukk.
    Kui UPM Kuke 2004. aastal Soome vineeritehaseid juhtima kutsus, oli see väga kõva sõna – esimene Eesti mees nii kõrgel kohal. „Mees metsast miljardite juurde,“ kirjutas Äripäev toona esikaaneloos.
    Järgneb intervjuu Kaido Kukega.
    Asepresident on kõva sõna.
    Asepresidente ja natuke kõvemaid vendi on kontsernis sadakond, ei maksa üle hinnata. Et kõva mees oleksid, pead olema täidesaatev asepresident (naerab). Ärivaldkondade juhid on asepresidendid.
    Kuidas sellesse ametisse jõudsite?
    Olin pikalt vineeriga seotud. Panin käima Otepää tehase, siis kutsuti Soome, kus juhtisin 13 vineeritehast neljas riigis. Vastutasin vineeri äritegevuse arendamise eest erinevates rollides kaheksa aastat. Siis tundus, et aitab küll. Kõik on nähtud ja kogetud ja ise enam väga ei arene ega suuda välja pakkuda. Neljakümneselt ei viitsi aga veel tühikäigule minna ja pensioni ootama hakata. Siis juhtus, et biokomposiitide juht läks karjääri jätkama mujale. Korraldati avalik konkurss, osalesin ja mind valiti välja. Üle saja aasta esimene kord, kus ma ise tahtsin minna, mitte et oleks kutsutud.

    Töötajate arv kahanenud 2002. aasta 35 000-lt 20 000-le, käive ca 10 mld eurot.

    Paberi osakaal on vähenenud 45%-le, teised iseseisvad tegevusalad on biomaterjalid (sh tselluloos, biodiisel), etiketimaterjalid, vineer, energiatootmine, Aasia paber, muud.

    UPMi biodiisel katab viiendiku Soome vajadusest, koostöö on kahe kütuseketiga. Toiduks sobivat tooret ei kasutata. Suurem tootmine eeldab tehnoloogilist hüpet.

    Viimaseid suuremaid investeeringuid (40 mln eurot) Otepää tehase laiendus.

    Paberitootmine jätkub, Euroopa ja USA vajavad endiselt 30–35 tonni trükipaberit aastas.

    Panustatakse kõrge sisenemislävega aladesse.

    Firmal on tugev kassa, mis võimaldab investeerimisvõimaluse tekkides kiirelt reageerida.

    Metsatööstuse arvele langeb 18% Soome tööstustoodangust ja 20% Soome ekspordist.

    Aastal 2013 oli metsa- ja mööblitööstuse toodetud väärtus Soome majanduses 20,7 mld eurot.

    Sektori arvele langeb 15% töökohtadest Soome tööstuses.

    Peate palju õppima?
    Sisuliselt on see inimeste juhtimine, aga muidugi peab õppima. Olen palju Saksamaal ja Soomes, allhankeketid on Hiinas, omajagu on üle ookeani USAsse lendamist. Otseseid alluvaid on umbes sada Saksamaal, Prantsusmaal, Austrias, Soomes.
    Aga... miks olete Eestis?
    Ma ELAN Eestis.
    Soome metsanduses räägitakse kriisi järel uuest tulemisest.
    Minu „teadlik elu“ UPMis algas 2003–2004, kui ärgati nagu Nokias, et „platvorm põleb!“. Saadi aru, et paberi tarbimise langev trend ei pöördu tagasi. Tänaseks on kõik suured suutnud kohaneda – kui enne moodustas põhiosa paber ja muud tegevusalad olid paberi jaoks, siis nüüd on tegevusalad tehtud iseseisvateks äriüksusteks, mis majandavad turu tingimustel. Uued suunad ei suuda kohe miljardilisi käibeid asendada, nii on uute tehnoloogiatega põhitegevust võimalikult efektiivseks muudetud. Sama käive tehakse nüüd oluliselt vähema inimeste arvuga. See loob ressursi uute asjade ehitamiseks.
    Mis on muutustes Teie üksuse roll?
    Minu roll kontsernis on suhteliselt väike. Komposiitmaterjalid on see, et üritad plastmassi sekka segada midagi, mis suurendab toote funktsionaalsust või vastupidavust või vähendab kaalu. Huvi kasvab biopõhiste materjalide vastu, mis on kergemini taaskasutatavad ja kuluefektiivsemad. Minu roll on kasvatada äri selliseks, et tal oleks kontserni jaoks mingi tähendus.
    Kõige kaugemal oleme ehitustoodetega. Näiteks komposiitmaterjalist terrassilauad, mis on talla all nagu puit, kuid vastupidavam ja nõuab vähem hooldust. Teine ala on akustika. Saame liita puidu akustilised omadused vaba vormitavusega. Katsetame ka autotööstuses, kodumasinate alal.
    Kaasate ka Eestist inimesi?
    Välistatud see pole, vaja on õiget kompetentsi. Ülikoolide ja disaineritega on mingi koostöö olnud. Aeg-ajalt vestleme tehnikaülikooli inimestega.
    Kas Eesti võiks samuti metsa rohkem väärindada?
    Puitu saab väärindada kolmel moel – mehaaniliselt, mida tehakse Eestis. Keemiliselt, kus puit lagundatakse tselluloosiks ja kõrvalproduktideks, mis proovitakse maksimaalselt ära kasutada. Seda teed käib UPM – näiteks tselluloosi tootmisel tekkivast männiõlist oleme käivitanud biodiisli tootmise. 10–20 aasta perspektiivis lagundatakse puit suhkruks ja ligniiniks, millest võib teha mida iganes. Igal tõsisel tegijal on see labori või katsetootmisena juba olemas.
    Kui puit nanomõõtkavasse jahvatada, saab seda kasutada meditsiinis mikroorganismide kasvualusena, simuleerida kas või inimese organismi.
    Miks Eestis on põhiliselt mehaaniline metsatööstus – see vajab lihtsalt vähem kapitali. Soome Äänekoski biotoodete tehas on 1,2 miljardi euro suurune investeering – kes suudaks Eestis sellise investeeringu ära hallata?
    Küsimus on lõpuks raha tegemises. Kui sa mõistliku investeeringuga suudad teenida mõistlikku raha, milleks seigelda sinna, kus sul vajalikke ressursse ei ole. Kus on see pikk raha, mis iga aasta investeeriks näiteks 7 miljonit eurot mingisse mõttesse, mis võib-olla kunagi midagi toodab. Ma ei näe Eestis seda raha. Jätame suured mängud neile, kes suudavad selliseid riske võtta.
    See, mis Eestis metsanduses saavutatud, on üsna maksimumi lähedane nende inim- ja kapitaliressurssidega. Tegelikult on üles ehitatud väga tugev konkurentsivõimeline eksportiv tööstus. Müts maha nende inimeste ees.
    Kuidas Soome riik ala toetab?
    Toetus on teadus- ja arendustegevusele, kuid eraisikuna öeldes – minu meelest on tegelik probleem ideede turule toomises. Ettevõtluse ja poliitiliste otsustajate vahel käib Soomes tõsiselt võetav dialoog palju kultuursemal tasemel kui meil. Suudetakse näha ka tervikpilti.

    Pakendirevolutsioon ja e-kaubandus, elanikkonna kasv ja linnastumine, elatustaseme tõus (nõudlus hügieenitoodete järele), huvi kasv taastuvate ressursside vastu (võitlus kliimamuutustega), paberil info vahendamise vähenemine – reklaam ja töökuulutused internetti.

    Puidukasutusvõimalusi on palju: ehitus, transport (järelkärud, tankerid), tekstiilid, bioplastid, biokütused, kosmeetikatööstus, toiduainetööstus, loomasöödad. Terve palett avaneb puidu nanotöötlemisel – kasutus meditsiinist värvi- ja betoonitööstuseni.

    Kuidas istub Otepää vineeritehas UPMi uuenemisse?
    Istub väga hästi. UPM alustas Otepääl väga ettevaatlikult. Kohe saadi aga aru, et esimesena tuleb korda saada inimeste suhtumine ja teadmised. Ehitasime esimesest päevast eraametikooli. Üks mu esimesi otsuseid oli, et nõukogude mentaliteeti ma Otepääle ei taha. Teine otsus oli, et tükitöö eest ei maksta. On ettevõtte ühised eesmärgid ja igaüks peab aru saama oma rollist. Ja Otepää inimesed on ennast tõestanud. Kui mõelda, mis tooted olid 2001 ja mis on tänane tooteportfell… Kasevineeri kasutatakse näiteks LNG-tankerites isolatsiooni osana. Olen valmis laeva sees käinud, mõõtkava on meeletu. Tankerid ja autotransport – järelkärud – annavad põhiosa.
    Kui palju on tootlikkus Otepääl selle ajaga tõusnud?
    (Arvutab) Ütleme nii, et töötaja tootlikkus tõuseb pärast viimast investeeringut (40 miljonit eurot, käivitub novembris – toim) viiekordseks võrreldes esimese etapiga. See on muljetavaldav, kui arvestada, et tehasel on ajalugu 16 aastat.
    Mida soovitaksite oma kogemustest Eesti majanduskasvu kiirendamiseks?
    Tuleb vaadata tegelikke edulugusid, nagu metsatööstus seda Eestis on. Ja rohkem aru saada tööstuse ja kohalike ressursside rollist. Uued ja popid tegevusalad näevad välja atraktiivsed, kuid nende mõju majandusele on veel suhteliselt minimaalne.
    Kaido Kukk vineeriribaga, mis laseb ennast vormida väga mitmel moel.Foto: Andras Kralla
  • Hetkel kuum
Seotud lood

Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Reedel tehti kõige enam tehinguid Tallinna börsil
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Balti börsil tehti reedel kokku 3198 tehingut kogukäibega 1 258 397 eurot. Kuue kuu koondindeks lõpetas päeva 2,58protsendilise plussiga.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.