Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Võru elektrifirma on särtsu täis

    Karmo Kase asutas masu ajal koos kolme kolleegiga elektrifirma OÜ Kagu Elekter. Foto: Väinu Rozental

    Nelja Võru elektriku asutatud firma on järjekordne hea näide selle kohta, et parim aeg ettevõtlusega alustamiseks on masu – mehed lahkusid eelmisest töökohast ja käivitasid oma firma.

    Vaata tausta Infopangast

    Kagu Elekter OÜ

    „Oli näha, et meie tööandja läheb kiiresti allamäge, sest hea aeg oli seljataha jäänud, aga kohustused olid kaelas ja neid ei suudetud täita,“ meenutab OÜ Kagu Elekter tegevjuht Karmo Kase olukorda 2009. aasta kevadel. „Kui aga nullist alustad, siis kohustusi ei ole.“
    Seitse aastat tagasi asutatud Kagu Elektri käive ja kasum on kasvanud peaaegu igal aastal hüppeliselt. Tänu sellele on ettevõte kaks korda olnud Äripäeva Gaselli TOPis – viimati 254. kohal. 2016. aasta on firma ajaloos esimene kord, kui käive jäi eelmise aasta omale alla. Mullu oli käive 4,7 miljonit eurot ja kasumit teeniti umbes 0,5 miljonit eurot.
    Algus ilma palgata
    Kontorihoone esisel suurel platsil on pärastlõunasel ajal näha vaid kaht Kagu Elektri embleemiga kaubikut, lisaks mõned eriveokid. „Pärast tööpäeva lõppu on parkla autosid täis – meil on koos järelkärudega kokku 50 sõidukit,“ seletab Kase. „Kui vaja, saame kõik mehed korraga objektidele saata.“ Kagu Elektri palgalehel on 36 töötajat, elektritöid tehakse üldjuhul Võrust saja kilomeetri raadiuses.

    Aastatel 2013-2015 kasvas OÜ Kagu Elekter käive 2,4 korda ja ärikasum 4,18 korda.

    1. Koostöö Elektrileviga. Kagu Elekter on alates 2013. aasta suvest Eesti suurima jaotusvõrguettevõtte OÜ Elektrilevi koostööpartner. Et Elektrilevi hangetel osaleda, peab elektrifirma olema auditeeritud. Tööde maht Elektrilevile on igal aastal tõusnud. Eelmisel aastal tegi Kagu Elekter neile töid veidi üle ühe miljoni euro eest, mis moodustab ligi veerandi aastakäibest.

    2. Välitööd. Kuni 2013. aastani tegi Kagu Elekter sisuliselt vaid siseelektritöid. Nüüd on välitööde osa tõusnud umbes 65 protsendini, enam kui pooled ettevõtte töötajad tegelevad tehnovõrkude rajamisega välitingimustes.

    3. Osalemine tänavavalgustuse projektis. 2014. aasta sügisel valis Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) välja võitjad, kes hakkasid seitsmes linnas ehitama tänavavalgustust ümber LED lampidele. Kagu Elektri ja OÜ Aigren ühispakkumine võitis Valga linna ja Võru I piirkonna hanke. Valgas tehti kokku töid 2 miljoni ja Võrus ligi ühe miljoni euro eest.

    4. Elektriarvestite vahetamine. Aastatel 2012-2016 tegi Kagu Elekter allhanget elektritööde firmale ASile E-Service, paigaldades Võru, Valga ja Põlva maakonnas 62 000 kaugloetavat elektriarvestit. Kui arvestada, et Eestis vahetati kokku umbes 600 000 arvestit, tegi kümnendiku tööst Kagu Elekter.

    Uude hoonesse Võru linna piiril Võrukivi tehnopargis koliti 2014. aasta mais. Hoone koos krundiga maksis pool miljonit eurot. „Varem oli meil Piiri tänavas kontor ja ladu asus ligi kahe kilomeetri kaugusel Wermo territooriumil. Hirmus tüütu oli kogu aeg seda vahet sõeluda,“ räägib Kase. „Praegu kõnnid ühest uksest välja ja teisest sisse ning oledki laos. Oma maja ehitamine oli ainuõige otsus. Meil on jäänud veel kaks aastat laenu maksta, siis on hoone täitsa meie oma.“
    Kagu Elektri võrdseteks omanikeks on neli meest, kes enne oma firma asutamist töötasid elektrifirmas Enerel käidukorraldajana. Sisuliselt samas ametis jätkati algul ka oma firmas.
    „Ligi aasta aega olime firma ainsad töötajad,“ sõnab Kase. „Tasa ja targu hakkasime pihta. Palka endale eriti ei maksnud, teenitud raha eest ostsime tööriistu ja seadmeid. Esimesed töölised võtsime palgale 2010. aastal.“
    Asutajad on enam-vähem samaealised, vaid üks mees on teistest ligi paarkümmend aastat vanem. Samas tegevjuht on seltskonna noorim. Kase sõnul on asjad ise paika loksunud ehk et kes mida paremini oskab, sellega ka tegeleb: ta ise üldjuhtimisega, Kalev Kommer tööriistadega, Heiki Sohard töökeskkonnaga ning Eiko Jõgi IT ja sõidukitega.
    „Pluss see, et me kõik oleme projektijuhid ka, meil sellist istuvat omanikku ei ole,“ toonitab Kase. „Meil on niimoodi, et kes hinnapakkumise teeb, tegeleb algusest lõpuni objekti juhtimisega ja annab objekti tellijale üle.“ Muide, Kagu Elektri nelja asutaja mobiilinumbridki on järjest, erineb vaid viimane number ehk lõpp 0, 1, 2 ja 3.
    Löögivalmis mitmes vallas
    Alates 2013. aastast on ettevõte järjest enam teinud välitöid: ehitanud elektrijaotusvõrke, vedanud sideliine jms. Välitööde osa on tõusnud 65 protsendini käibest. Moodustatud on ainult välielektritöid ja ainult siseelektritöid tegevad brigaadid.
    „Neid elektrifirmasid on tegelikult suhteliselt vähe, kes teevad nii sise- kui välitöid,“ märgib Kase. „Mina leian, et peab olema mitmekesine, sest üks üksus toetab teist. Talvel välitöid võib-olla teha ei saagi, kui maa külmunud on, ja suvel on välitööde turg suurem. Kui läheb mõlemas valdkonnas hästi, on väga hea, aga kui üks ära kukub, siis ei ole ettevõte raskustes kohe.“
    Kuna Kagu Elekter on Elektrilevi auditeeritud partner, pöördutakse alati nende poole suuremate elektririkete korral. „Pärast suuremat tormi küsitakse meilt kohe, mitu brigaadi saame välja saata,“ ütleb Kase ja lisab, et näiteks mulluse juunikuise tormi kahjustusi likvideerisid nad üle kahe nädala.
    „Metsas tuleb elektrikul teha igasugu asju – peab saagima murdunud puid ja päästma pehmesse pinnasesse kinni jäänud masinat välja,“ räägib ta. „Igale poole tõstukiga ligi ei pääsegi. Siis ronivad mehed raudadega posti otsa. Muide, raudadega saab töö kiiremini tehtud kui tõstukiga, aga on füüsiliselt raskem.“

    Asutatud 13.04.2009.

    Teeb elektritöid.

    Tegevjuht Karmo Kase.

    Omanikud: Karmo Kase, Kalev Kommer, Heikki Sohard, Eiko Jõgi (kõik 25%).

    Gaselli TOPis 254. kohal (2013. aastal oli 742. kohal).

    Töötajaid 36.

    Investeerinud kokku 1,9 miljonit eurot. Välitööd moodustavad käibest umbes 65 protsenti ja sisetööd 35 protsenti.

    Korduvtellijad: OÜ Elektrilevi, maanteeamet, OÜ Embach Ehitus, AS YIT Ehitus, OÜ Mapri Ehitus, OÜ Selista Ehitus, AS Semuehitus jt.

    Võrumaa TOP 2015 – 1. koht, 2014 – 12. koht, 2013. – 8 koht.

    2010 – palgati esimesed töölised (seni olid palgal vaid neli omanikku).

    2013 – kvalifitseerus OÜ Elektrilevi koostööpartneriks.

    2014 mai – rendipinnalt koliti oma majja Võrukivi tehnoparki.

    2015 – osteti kõrvalkrunt, kus ladustatakse materjale.

    Kagu Elektri omanikud

    Karmo Kase ja Heikki Sohard on lõpetanud Väimela põllumajandustehnikumi elektrifitseerimise eriala, Kalev Kommer ja Eiko Jõgi on lõpetanud Tallinna polütehnikumi elektriseadmete ja -süsteemide eriala. Kasel on lõpetamata õpingud Eesti Maaülikooli energiakasutuse erialal.

    Enne Kagu Elektri asutamist töötasid kõik neli aastaid Võrumaa elektrifirmas OÜ Enerel, Karmo Kase käiduosakonna juhatajana ja teised käidukorraldajana.

    Tegevjuht Karmo Kasel on A-klassi pädevustunnistus, teised töötavad käidukorraldajate ja projektijuhtidena ning neil on B-klassi pädevustunnistus. Kase, Sohard, Kommer ja Jõgi on võrdsed osanikud elektrifirmas OÜs Võrgu Elektritööd, mis alustas tegevust 2010. aastal.

    Allikas: OÜ Kagu Elekter, Äripäev

    OÜ Kagu Elekter tegevjuht unistab
    Me ei unista kasvada üle-eestiliseks ettevõtteks, me ei taha oluliselt rohkem töökohti juurde luua. Tahaksime jätkata samas vaimus ja hoida sama taset. Tegelikult oleme iga aasta algul öelnud, et hoiame sama taset, aga ometi on igal aastal käive tõusud. Näiteks 2015. aastal, kui meil suur käibekasv oli, ei võtnud me ühtegi töötajat juurde.
    Isiklikus plaanis on mul siiski unistus olemas – tahaksin lähiaastatel ära lõpetada õpingud Eesti Maaülikoolis.
    Elektriku kolm soovitust
    1. Ole järjekindel. Kui sa kellelegi oled hinnapakkumise teinud, pead kogu aeg endast märku andma, et sinu pakkumisega tegeletaks. Kui küsid ja hoiad ennast nö pildil, on sul lootust seda tööd saada. Ja kindlasti ei tohiks tagasilöögid sind rivist välja lüüa. Pärast komistamist või kukkumist tuleb ruttu püsti tõusta ja edasi minna, mitte jääda nukrutsema.
    2. Ära tülitse ehitajaga. Püüa olla ehitajaga heades suhetes. Enda emotsioonid tuleb alla suruda. Kui lähed ehitajaga tülli, siis ära loodagi veel kunagi neilt mõnd objekti saada.
    3. Tegele probleemiga kohe. Probleem tuleb selle tekkides kohe ära lahendada, ära lase sellel süveneda. See kehtib nii ettevõttes kui suhtlemises tellijate ja koostööpartneritega. Probleemist tuleb omavahel rääkida, mitte teise vastu kauna kanda. Olen näinud ettevõtteid, kus äripartnerid on lasknud omavahelisel probleemil aastaid ussitada, talunud aasta-paar teineteise kõrval töötamist ja lõpuks läinud ikkagi suure tüliga laiali.

    Usaldusväärne partner

    Kui Kagu-Elekter alustas, oli nende esimene elektritöö meie ehitusobjektil. Peaaegu kõikidel meie objektidel ongi tegelikult elektritöid teinud Kagu Elekter. Meie firmade vahel on usaldusväärne suhe. Koostöö ei kesta pelgalt ühe pakkumise raames, et kui hind sobib, siis lepime töös kokku. Pigem on ikka nii, et saame neilt alati nõu küsida. Ja iga järgneva objekti puhul me teame, et vajadusel saame nendega arvestada ja hinna üle mõistlikult läbi rääkida.

    Kagu Elektri eestvedajad ja omanikud on teinud julgeid samme ja jõuliselt arenenud. Näiteks olid nad esimesed, kes otsustasid meie arendatavasse tehnoparki oma kontori rajada. Täna ma usun, et võetud riskid on nad juba maandanud.

    Milline vanasõna iseloomustab teie tegevust?
    OÜ Kagu Elekter tegevjuht Karmo Kase
    Kuidas kelku lükkad, nõnda kelk jookseb. Kelk lippab libedalt ehk firma tegutseb hästi tänu koostööaltile meeskonnale. Kui kollektiiv saab omavahel hästi läbi ja töötajad on motiveeritud, saavad kõik tööd tehtud. Firma edukus sõltub loomulikult ka sellest, kui intensiivselt firma turul tegutseb. Ja see on juba ettevõtte juhi mure. Pead rohkem osalema hangetel ja võitlema potentsiaalsete tööde eest. Elektritööde turul loomulikku kasvu sisuliselt ei ole.

    aasta    käive               kasum

    2012    1 375 063        247 196

    2013    2 170 525        233 950

    2014    3 084 347        223 953

    2015    5 214 060        1 030 564

    Allikas: OÜ Kagu Elekter

    Äripäeva gaselli rubriik, kus kirjutame kiiresti arenevatest väikefirmadest ja nende omanikest, ilmub kaks korda kuus.
    Äripäeva Gaselli TOPi lähteandmeteks on ettevõtte müügitulu ja ärikasum enne makse aastatel 2013, 2014 ja 2015. 2013. aasta müügitulu peab ulatuma 100 000 euroni ja aastatel 2013-2015 kasvama käive ja ärikasum vähemalt 50%.
    TOPi jõudis tänavu 875 ettevõtet.
    Gaselliliikumist toetavad LHV ja Markit.
  • Hetkel kuum
Ain Kivisaar: kolm soovitust uuele linnavõimule
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Linnaplaneerimisest on saanud ülereguleerimise, asjatu detailsuse ja metsikult kõrge kulubaasiga valdkond, kirjutab Metro Capitali tegevjuht Ain Kivisaar vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA turuindeksid lõpetasid nädala korraliku tõusuga
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Aktsiaindeksid sulgesid kauplemisnädala roheliselt ja kvartalitulemuste infokeerises on palju mitmekülgseid teadaandeid, mis turu aktiivselt liikuma on pannud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Uus tehnoloogia hirmutab? Madalal rippuvad digiõunad toovad kiire võidu
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Madalal rippuvaid õunu tasub noppida äriprotsesse ümber korraldades, selgitab saates “Juhtimisaudit” digimuutuste juht Kaarel Allikmäe. Alati pole efekti saavutamiseks vaja IT-arhitektuuri lisada uusi keerukaid tehnoloogiaid.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Raport Ukrainast: nädal on olnud pingeline
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Möödunud nädal Ukrainas on olnud pingeline, kuna mingil hetkel kasvas Vene vägede rünnakute arv Ukrainas 100 rünnakuni päevas, selgub kaitseväe raportist.
Oodatud tõusu eelõhtu: kinnisvaraturg lükkas täiskäigu sisse
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.
Kinnisvaraarendajatele paistab olevat saabunud pärituul: mitu ettevõtet on teatanud uute projektidega alustamisest, sest ehitusturg soosib varakult startijat ning turg on tasapisi välja rabelemas kõrgest euriborist.