Artikkel

    Hea aeg kuulata raadiohitte: podcastid kõigile avatud

    Investor Katri Teller rääkis hiljuti Äripäeva raadio hommikuprogrammis, et müüb Eestis kortereid maha ja luurab Hispaania kinnisvaraturul. Podcast jõudis selle aasta TOP 10 hulka.Foto: Raul Mee

    Sel nädalavahetusel saab kuulata kõiki Äripäeva raadio podcaste tasuta. Nende hulgas nädala hittsaateid Eesti kaitsevõimest, Wise’i plaanidest, tippjuhi karjääripöördest ning ukse- ja aknatootja keerukast aasta algusest.

    Nädala raadiohitid:
    Herem: me vajame rohkem tapjadroone
    Nii kohalike kui ka välismaiste ettevõtjate ja investorite julgustamiseks on Eesti kaitsevõime märgatavalt paranenud, kuid Eesti vajab rohkem vahendeid, millega saaks vastast hävitada piiri taga, ütles kaitseväe juhataja kindral Martin Herem.
    Herem rääkis saates "Kuum tool" Eesti kui ettevõtlus- ja investeerimiskeskkonna tugevdamisest, Eesti kaitsevõimest ja kaitsetööstuse seisust ning kaitsetööstuse arendamise väljavaatest. Saadet juhtis Ken Rohelaan.
    Wise klientide rahast: kui Eestiga peaks midagi juhtuma, oleme Belgiaga samas paadis
    Kui Eestiga peaks midagi juhtuma, oleme Belgiaga, kus on meie kontod, samas paadis, vastas Wise'i Euroopa ja Ühendkuningriigi juht Lars Trunin saates küsimusele, kas nende juures saab enda vara kaitsta geopoliitilise riski eest.
    Juttu tuli ka Wise’i aktsiast ja sellest, millised on investeerimisvõimalused läbi Wise'i platvormi ning kas teoreetiliselt on võimalik ka neid kaitsta geopoliitilise riski eest. Saadet juhtis Indrek Mäe.
    Alexelast lahkunud juht: visioon ei ühtinud, minu ambitsioon oli suurem
    Kui mina näen, et tuleb minna paremalt, aga Alexela, et minna vasakult, siis visioonid ei ühti, rääkis Alexelast Terminali juhatusse liikunud Alan Vaht. Ta tõdes, et tema lahkumise taga on mitme asja kokku langemine.
    Veel rääkis Vaht intervjuus Olerexi juhtumist. Nimelt süüdistatakse Olerexi rohepesus. Milline info selle kohta on teistel turutegijatel ja kuidas see mõjutab kütuseturgu, sellest lähemalt intervjuus. Vaht ei hoia süüdistustega tagasi. Intervjueeris Janno Riispapp.
    140 miljonit kaasanud tehnoloogiafirma peab börsiplaani ja tahab veel raha kaasata
    Möödunud nädalal suurinvestori leidmisest teatanud Eesti vesinikutehnoloogia firma Elcogen näeb, et järgmisteks etappideks on tarvis kaasata veel raha. Elcogeni tegevjuht Enn Õunpuu ütles, et üks etapp on tehase ehitamine, kuid laienemiseks on teisigi plaane.
    Ta lisas, et nad pole heitnud kõrvale ka plaani minna börsile. Kuidas on Eesti firma kaasanud kokku 140 miljonit eurot ja millega see tegeleb, kuuleb intervjuust. Intervjueeris Meelis Mandel.
    Ukse- ja aknatootja karm aasta algus: osa töötajaid on sundpuhkusel
    Ei, hästi ei lähe, võib-olla oleme põhjale lähedal, aga võime veel kukkuda, ütles ukse- ja aknatootja Viking Window’ juht ja osanik Toomas Agasild firma praeguse olukorra kohta. Loobutud on võõrtööjõust ning osa inimesi on sel aastal sundpuhkusel miinimumpalgaga. Tootmises on töötajad tööl neli päeva nädalas. Agasild ütles siiski, et koondamisi pole nad ette võtnud lootuses, et olukord paraneb.
    Intervjuus rääkis Agasild lähemalt koduturul ja ka välisturul toimuvast ning kas ettevõte plaanib kõige kiuste teha investeeringuid. Intervjueeris Kristjan Kurg.

    Valik selle aasta TOP podcaste

    "Praegu võib rahus 4-5 aastat raha börsile juurde kütta"
    Pulliturg on just alanud ning seetõttu võib investor tunda end lähiaastatel börsile raha paigutades üsna kindlalt, arvab ajakirja Investor vastutav toimetaja Anu Lill.
    Saates tuli juttu Tallinna börsist. Äripäeva Investeerimisklubi juht Jaan Martin Raik tõi välja, et koduturul leidub jätkuvalt huvitavaid investeerimisvõimalusi, mida isegi siis, kui Tallinna börs liigub külgsuunas, ei tõuse käsi müüma.
    Stuudios olid Äripäeva börsitoimetuse liikmed Anu Lill, Jana Saarkoppel, Jaan Martin Raik ja Indrek Mäe, kes avaldasid muu hulgas ka enda viimase kuu tehingud ning jälgimisnimekirja.
    Kuum tool: kodulaenu intressi annab mõnuga alla kaubelda
    Jahtunud kinnisvaraturg pani pangad üksteiselt kliente üle lööma, lubades kodulaenu refinantseerimisel aina madalamaid intresse. Saates “Kuum tool” selgus, et klientidel on praegu kauplemisruumi küllaga.
    LHV eraisikute laenude osakonna juht Catlin Vatsel ja SEB eraklientide panganduse divisjoni juht Sille Hallang rääkisid, kuidas kodulaenu intressi madalamaks kaubelda ning mis võib soodsa pakkumise saamist takistada. Saadet juhtis Eliisa Matsalu.
    Kaja Kallas: me vingume ennast vaeseks
    Peaminister Kaja Kallas leiab, et eestlased on regiooni suurimad vingujad ja see võimendab muu hulgas riigi majanduslangust.
    Intervjuus rääkisime Eesti majanduse käekäigust, Venemaas ohust NATO-le ja Eestile, sõjamaksust, investeeringutest ja sellest, milline on elu ühe Eesti vihatuima inimesena. Saadet juhtis Eget Velleste.
    Investor Katri Teller müüb Eestis kortereid maha ja luurab Hispaania kinnisvaraturul
    Investor, ettevõtja ja meelelahutaja Katri Teller tunnistas, et kuigi varem ta investeeris vaid kinnisvarasse, siis nüüd on ta müünud maha mõned korterid Eestis ning suunanud pilgu hoopis Hispaaniasse.
    Doktorikraadiga investor Kristjan Liivamägi rääkis intervjuus oma uutest investeerimisstrateegiatest ning tõdes, et on aktsiate puhul meelestatud skeptiliselt.
    Lisaks rääkisid investorid, miks nad lõpetasid ühise “Rahareede” taskuhäälingu tegemise ning kuhu täpsemalt investeerida raskemal ajal. Intervjueeris Igor Rõtov.
    Läbipõlemist haistnud Liivamägi: silm ei sära ja seljas oleks nagu 40 kilo kive
    Spordikogemus ja sportlaslik mõttelaad on teinud Kristjan Liivamäest jõuka mehe, ent komme enda piire kombata on andnud tagasilööke vaimsele tervisele. Menuka podcastiga “Rahareede” lõpetanud Liivamägi ütles, et on vaimselt kurnatud.
    Saates analüüsis õppejõud ja investor, millest tuleneb tema komme võtta ette liiga palju ja liiga suurelt ning miks on tal raske tegemistest loobuda. Pooleteisemiljonise portfelliga Liivamägi jagas ka, mis puhkudel talle ei meeldi inimestele finantsnõu anda. Saadet juhtis Eget Velleste.
    Andres Viisemann: turul on liiga palju zombisid
    Majandustsüklitel pole lastud lõpuni end välja mängida, mis tähendab, et turule on jäänud ka palju nii-öelda zombistunud ettevõtteid, leiab LHV kaasasutaja Andres Viisemann.
    Saates "Kuum tool" tuli Viisemanniga juttu aktsiaturgudest. Ükski nähtus pole igavene ning nii laguneb peagi ka sel aastal hoogsat rallit näidanud suur aktsiaseitsmik.
    Tegime Viisemanniga juttu sellest, kuhu tema investeerib praegu, miks on ta pigem võlakirjade usku ning kuidas kavatsevad LHV pensionifondid lähiaastatel indekseid lüüa. Teemaks tulid ka võimaliku krahhi saabumine ja tehisintellekti roll probleemide lahendamisel. Saadet juhtis Indrek Mäe.
    Riik, kus inimelul pole pea mingit väärtust ja kus tapetakse Snickersi pärast
    Arstiabi on tasuta, ent kui sul on vaja teha operatsioon, pead sa ise sebima kõik vajaliku: klambrid, voolikud, tuimasti. Mustalt turult sellist kraami ei saa, ainus variant on, et keegi saadab sulle vajamineva välismaalt. Ja alles siis võid sa, kotike kaenlas, marssida haigla uksest sisse ning arstid aitavad sind hea meelega.
    Selline on elu Kuubal. Riik maksab palka lepalehtedes. Talongimajandus ja riigipalk ei toida enam ammu ära, kirjeldas olukorda Lõuna-Ameerika entusiast, Amazonas Reiside üks eestvedajaid Ivo Tšetõrkin saates “Globaalne pilk”.
    Lõuna-Ameerikale keskenduvat saadet juhtis Pille Ivask.
    Riik tahab OÜtamise piiramisel jõuda ka firmaautodeni
    Kommenteerides OÜtamise piiramist ning sealt kogutavat lisatulu riigile, rõhutas rahandusminister Mart Võrklaev saates “Poliitikute töölaud”, et eesmärk pole mitte kellelegi liiga teha, vaid süsteemi korrastada ning üks koht selleks oleks ka firmaautode kasutamisega tegelemine.
    Saates räägiti lisaks OÜtamise teemale veel 2024. aasta eelarvest, selle sissetulekutest ja võimalikust suuremast defitsiidist, käibemaksutõusust, riigireformist, kokkuhoiumeetmetest ning saate teises osas mootorsõidukimaksust, tulumaksureformist, eurovahendite kasutamisest, inflatsioonist ning Eesti majandusprognoosist. Saatejuht Lauri Leet.
    Unistamine lennutas Tiit Atso aktsionärist Harju Elektri tippjuhiks
    Kümnend tagasi Harju Elektrisse tööle läinud Tiit Atso piidles ettevõtet juba varem, pisiaktsionärina, ja sai 2020. aastal ettevõttes haarata juhtohjad.
    Millise plaaniga läks ta Harju Elektrisse tööle, millised kingad pärandas talle varasem ja legendaarne ettevõtte juht, tema eelkäija Andres Allikmäe, kuidas spetsialistist tippjuhiks areneda ‒ sellest kuuleb lähemalt saatest. Saadet juhtis Rivo Sarapik.
    Genka ettevõtlusest: valin vähem raha ja rohkem vabadust
    Henry Kõrvitsa ehk artistinimega Genka sõnul pole raha tema jaoks kõige olulisem. Tähtsam on oma aeg ja võimalus seda veeta meelepäraselt.
    Sellest, milliseid väljakutseid on toonud muusiku eluga kaasnev kuulsus ja kuidas on olukord vastutuse võtmisega oma sõnade eest, kuuleb saatest “Lavajutud”. Genkat intervjueeris Gaselli Kongressi laval Jana Palm.
  • Hetkel kuum
Artur Praun: ettevõtted hakkavad varem või hiljem omaenda digiprügisse uppuma
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Ei ole mõistlik ega jätkusuutlik säilitada kõiki andmeid lihtsalt seepärast, et pilveruumi juurdehankimine on äärmiselt lihtne. Kahjuks aga praegu just sinnapoole liigutakse, kirjutab Elisa ärikliendiüksuse juht Artur Praun.
Tesla juhi Hiina visiit kergitas aktsia hinda
Tesla juht Elon Musk sõlmis Hiinas lepped, mis aktsia hinna täna New Yorgis kiirelt kerkima panid.
Tesla juht Elon Musk sõlmis Hiinas lepped, mis aktsia hinna täna New Yorgis kiirelt kerkima panid.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Esimesed naised, kes purustasid investeerimismaailmas klaaslae
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Kuigi investeerimisvaldkond ja eriti just selle tippladvik kipub olema meeste domineerimise all, ei ole naine investeerimismaailmas enam mingi haruldus. Asjad hakkasid muutuma 1960ndatel ning üha rohkem tuleb juurde nii naisinvestoreid kui ka tippjuhte investeerimisettevõtetes. Ingelinvestor ja Grünfini investeerimisfirma kaasasutaja Triin Hertmann on naine, kes on tehnoloogiaettevõtetes ennast tippu töötanud. Suurema osa oma tööelust ongi Hertmann veetnud kiiresti kasvavates tehnoloogiafirmades, kus on kõigil töötajatel tohutu töökoormus.
Tuntud ettevõtte turundusjuht leevendas Mihkel Raua süütunnet
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste ütles konvrentsil “Password 2024” esinedes, et roheliste tarbimisvalikute puudumisel peaks süüdi tundma ettevõte, kes ei paku alternatiive.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Valmistoidutootja tuli kahjumist välja
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Valmistoidutootja Usin-TR suurendas eelmisel aastal käivet ja jõudis üle mitme aasta tagasi kasumisse.
Auto|Piloot. Uus Škodiaq on kohal. Kas nüüd tasub vana sissemaksuks anda?
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.
Niigi äärmiselt ruumikas Škoda Kodiaq sai uue põlvkonnaga veelgi avaram, ent mitte ainult.