17. mai 2016 kell 11:15

Jätke naised rahule!

Marili Niidumaa  Foto: Andras Kralla

Miks esineb Äriplaani konveretsil vaid üksainus naine? Äriplaani programmijuht Marili Niidumaa selgitab.

Minister Jevgeni Ossinovski juhtis viimati Facebookis tähelepanu sellele, et tuleva aasta Äriplaanil esineb üksainus naine. Ja kiitis irooniliselt tubli saavutust leida kogu Eesti peale vaid üks naine, kes oskab majandusest midagi olulist rääkida.

Majanduskonverentse korraldades puutun iga päev kokku sellega, et naised heituvad avaliku tähelepanu ees. „Ah, mis nüüd mina!“ – „Ma olen nii väike tegija, võtke keegi tähtsam!“ –  „Ma ei soovi endale avalikku tähelepanu. Meie kõneisik on keegi teine.“

Vahel ei soovi tähelepanu ka mehed, aga naised soovivad seda oluliselt vähem. Kapitalistide seas on niigi vähe naisi, kuid ühiskond ootabki nende väheste sõnavõtte sama palju kui meeste omi. Kuna naisi on tippjuhtide ja omanike seas nii vähe, on raske nende seast leida mõni üksik, kes on nõus avalikult sõna võtma.

Mis tunne peaks olema naisel, kui teda kutsutaks Äriplaanile esinema üksnes selle pärast, et ta on naine? Mitut Eesti erakonda juhib naine? Mitu naisministrit on praeguse valitsuse koosseisus?

See ei ole oluline. Oluline on, et ministeeriumi juhib oma ala ekspert. Ja et konverentsil astuksid üles juhid ja omanikud, keda kokkutulnuil on huvitav kuulata.

Naised ei oota erikohtlemist selle pärast, et nad on naised. Äriplaani kokku pannes püüdsin lavale tuua eri sektorite kõige-kõigemad. Eesti tippjuhid ja omanikud, kelle ettevõtete majandustulemused mõjutavad oma valdkonda Eestis ja regioonis enim. 

Äripäev on alati juhindunud ettevõtliku inimese huvidest. Ettevõtlikule inimesele ei ole oluline, kas Äriplaani laval teeb oma valdkonnast ülevaate mees või naine. Ettevõtlik inimene soovib kuulata valdkonnas pädevat, kogemustega ja otsustusvõimega inimest.

Jah, Eestis on muidugi tippjuhtide ja omanike seas naisi, kes võiksid Äriplaani lavale astuda. Me oleme nende poole pöördunud, mitme puhul lausa aastast aastasse. Aga nad ei tule. Mõni on tagasihoidlik, teine ütleb lihtsalt, et ettevõtte kõneisik on keegi teine (enamasti mees). Ja me saame sellest aru. Me ei pane naissoost juhtide ja omanike õlule pseudokoormat esindada naissugu. See ei ole eesmärk.

 

Autor: Marili Niidumaa, Äripäeva konverentsid

Hetkel kuum