Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Uue hiiglase sünd

  Harry TuulFoto: Andras Kralla

  Tallinki suuromanike huvi Eesti ühe suurema teedeehitaja ostu vastu võib pealiskaudsel vaatlusel tunduda üllatav, kuid sissevaade paljastab, et Pandil ja Hanschmidtil võib olla sündinud uus suur plaan, kirjutab toimetaja Harry Tuul.

  Nädala alguses selgus, et Tallinki suuromanik Infortar tahab osta teedeehitaja TREV-2 Grupi ning ootab praegu konkurentsiametilt rohelist tuld. Veidi varju on aga jäänud, et Infortar juba omab üht ehitusfirmat.
  Nimelt tuli koos Eesti Gaasi ostuga paketis kaasa omas vallas tunnustatud ja edukas aktsiaselts EG Ehitus. Firma, mille põhitegevus on vee-, kanalisatsiooni-, sooja- ja gaasitorustike ehitus, aga ka näiteks katlamajade ehitus, projekteerimine ning remonditööd.
  Seega omandades EG Ehituse kõrvale TREV-2 Grupi tekib Infortari portfelli laia haardega taristufirma, mis suudab pakkuda nii trassi- kui ka teetöid. Mis plaan Infortaril selle ettevõttega on, praegu teada ei ole, kuid selline ettevõte oleks konkurentsivõimeline näiteks ilmselt sajandi suurimaks kujuneval Rail Balticu projekti hankel. Konkurendid juba sosistavad, et kui Infortar lisaks oma portfelli ka mõne üldehitusfirma, oleks Eesti mõistes uus hiiglane sündinud. Ja rahastusperioodi 2014-2020 euroraha, mis ehitusprojektidesse suunduvad, on Eesti poole alles teel.
  Oletusele Ain Hanshmidti, Enn Pandi ja Kalev Järvelillele suurest plaanist annavad aluse varasemad teod ja ideed. Need mehed ei tee väikesi asju. Kui juba, siis suurelt. Ilmekaim näide on muidugi Silja ost Tallinki poolt kümmekond aastat tagasi, aga nende plaanidesse on kuulunud ka näiteks Estonian Airi ost ning nad on omandanud Eesti Gaasi.
  Hanshmidt ise on plaanidest rääkides esialgu pigem napisõnaline ja ettevaatlik. „Kui enamusosaluse saame, siis võtame. Kui enamusosalust ei saa, siis ei võta,“ üles Hanschmidt sel nädalal Äripäevale. „Kunagi Estonian Airist ka rääkisime, et tahame ja ostame, aga pärast ei saanud. Ei taha enne ära sõnuda. Elu näitab, et ei saa varem seletama hakata.“
  Igatahes on Infortarist kasvanud üks Eesti elujõulisemaid, aga ka heas mõttes agressiivsemaid ettevõtteid, mis on laevanduse kõrval investeerinud ka logistikasse, energeetikasse, trükitööstusse, ehitusse ja mitmesse teise valdkonda. Ettevõtte enda teatel paigutati mullu raha koguni 343 miljonit eurot. „Oli investeeringute aasta, suurim peale Silja Line'i soetamist kümme aastat tagasi,“ ütles Hanschmidt ise uhkusega. Nii ongi juba tähele pandud, et Infortarist on saanud kiiresti arenev ettevõte, mis investorile peaks olema huvitavam kui börsil noteeritud Tallink. Elame, näeme.
 • Hetkel kuum
Majanduslangus või mitte: tulekul on veel kolm intressitõusu
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Euroopa Keskpangalt võib järgmine nädal oodata veel üht märkimisväärset intressitõusu, euroala majandus aga läheb järgmisel kahel kvartalil langusse. Eestis võib oodata küll majanduse olukorra halvenemist, aga inflatsioonist see meid ei päästa.
Lugu Ärimeestest ja Advokaatidest. Ja Kodanikust, kes neid ei kadesta. Kohe üldse
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Leeri vahetamine, see on imelihtne, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Ericsson ja Apple leppisid ära
Ericsson ja Apple sõlmisid kokkuleppe, mis lõpetab kõik ettevõtete vahelised kohtuvaidlused patentide globaalse kehtivuse osas.
Ericsson ja Apple sõlmisid kokkuleppe, mis lõpetab kõik ettevõtete vahelised kohtuvaidlused patentide globaalse kehtivuse osas.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Rannarootsi lihatööstus saab uued juhid
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Tänasest asuvad Maag gruppi kuuluva Rannarootsi Lihatööstuse ASi juhatuse liikmete kohale Sven Sooman ja Karmo Aksel. Senine juht Silver Kaur lahkub nii Rannarootsi lihatööstuse kui Maag grupi juhatusest, teatas ettevõte.
Sõjapõgenikud töötavad peamiselt töötlevas tööstuses
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Eestis töötavatest sõjapõgenikest 60% leiab, et nad töötavad oma haridustasemest madalamal ametikohal, selgub Tartu Ülikooli uuringu esmastest andmetest.
Operail müüs ära Ukrainas asuva vagunipargi
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.
Eesti riigile kuuluv raudteefirma Operail müüs Ukrainas asuvad rendivagunid rohkem kui 6,5 miljoni euroga.

Olulisemad lood

Reinsalu Operaili kaubavahetusest Venemaaga: riigiettevõttel pole moraalselt selline äri lubatud
Operaili nikliäri Venemaaga on õiguslikult lubatud, kuid küsimus on, kas Eesti Vabariigi maksumaksjatele kuuluva äri jaoks on selline tegevus moraalselt aktsepteeritav, ütles välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.
Operaili nikliäri Venemaaga on õiguslikult lubatud, kuid küsimus on, kas Eesti Vabariigi maksumaksjatele kuuluva äri jaoks on selline tegevus moraalselt aktsepteeritav, ütles välisminister Urmas Reinsalu valitsuse pressikonverentsil.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.