Juhan Lang • 24. aprill 2015 kell 7:30

Turge ähvardab kasumivõtt

Ehkki seni on Aasia börsid uhkelt tõusnud, ei pruugi see nii jätkuda.  Foto: EPA

Samal ajal kui USA tehnoloogiaindeks Nasdaq purustas kõigi aegade rekordi, kerkisid ka Aasia aktsiaturud 7 aasta tippu. Samas ähvardab pööraselt rallinud turge järjest enam investorite soov kasumit võtta.

Hongkongis asuva maaklerifirma Mirabaud Asia kauplemisüksuse juht Andrew Clarke rääkis Bloombergi uudistekanalile, et turgudel on palju positiivset, sest rallist ilma jäänud investorid ei lase end sellest heidutada ja ostavad ikkagi aktsiaid. „Samas oleme jõudnud punkti, kus on aeg võtta veidi kasumit,“ hoiatas ta.

Kuigi MSCI Asia Pacific indeks kerkis 0,3% ja on nädalaga tõusnud 1,1%, langes Hiina Shanghai Composite indeks 0,27%, Jaapani Nikkei kaotas 0,83% ja India Sensex 30 kaotas 0,61%.

Samal ajal tõstavad Hiina ametnikud aktsiate esmaemissioonide (IPO) tempot. Hiina Väärtpaberiturujärelevalve Komitee (CSRC) teatel hakatakse nüüdsest igas kuus läbi vaatama ja kinnitama suuremat hulka IPO-taotlusi. Eile sai heakskiidu 25 IPOt.

Suuremat volatiilsust ennustatakse aga ka kõrgele üles ostetud Euroopa börsidele, kus tulemuste hooaeg on täies hoos. Täna avaldavad tulemused teiste seas AstraZeneca, Electrolux, Neste Oil ja Yara.

Lisaks sellele toimub täna Riias eurotsooni rahandusministrite kogunemine, kust võib kuulda seisukohti Kreekas suhtes.

Hetkel kuum