Mait Kraun • 24. august 2015 kell 6:26

Hiina aktsiaturul jätkub veresaun

Shanghai börs  Foto: EPA

Hiina aktsiad tegid täna suurima kukkumise alates 2007. aastast. Valitsuse meetmed ei ole töötanud ning mure majanduse aeglustumise pärast süveneb, vahendab Bloomberg.

Shanghai Composite indeks kukkus täna kuni 9 protsenti ja sulgus kauplemispäeva lõpuks 7,2 protsenti madalamal – 3255 punktil. Hang Seng indeks odavnes 4,7 protsenti. CSI 300 indeksi futuurid kukkusid 9,5 protsenti.

Majandusandmete halvenemine ja kapitali väljavool on turud kukkuma pannud ja valitsuse püüdlused aktsiaturgu toetada on läbi kukkumas. Hiina valitsus ütles nädalavahetusel, et pensionifondidel lubatakse nüüdsest aktsiaid osta. Oodatud pankade reservmäärade kärpimist ei ole aga veel tehtud.

„See on tõsine katastroof ja tundub, et miski ei suuda seda peatada,“ ütles investeerimisfirma Heqitongyi Asset Managementi investeeringute juht Chen Gang. „Kui me oma investeeringuid ei vähenda, siis ähvardab meid kinnipanek. Paljud äsja alustanud fondid on suurt kahju saanud. Loodan, et me jääme ellu.“

Aktsiad kukkusid päevalimiidini

Shanghai Composite indeksis kukkus üle 750 aktsia 10protsendilise päevalimiidini. Indeks on 12. juunil saavutatud tipust kukkunud juba 37 protsenti ning väärtusest on kadunud 4 triljonit dollarit.

Hiina majanduskasv aeglustus juulis 6,6 protsendini, selgub Bloombergi andmetest. Augustis kukkus teatatud tööstussektori indeks kuue aasta madalaima tasemeni, mis viitab sellele, et majandus jaheneb edasi.

„Hiina majandus on päris kole ja mitmes sektoris on mullid,“ ütles investeerimisfirma JK Life Insurance fondihaldur Wu Kan, kes ei ole oma portfellis muudatusi teinud. „Terves maailmas pressib müügisurve samuti kohalikule turule. Shanghai Composite võib kukkuda 3000 punktini.“

Hetkel kuum