Rainer Saad • 26. oktoober 2015 kell 11:47

Lew: kongress sepistab kriisi

Jack Lew  Foto: epa

USA rahandusminister Jack Lew kirjutas USA Today’s avaldatud arvamusloos, et kui kongress võlalimiiti ei tõsta, seisab see silmitsi kohutava õnnetusega.

Kui Kongress ei tõsta praegust võlalimiiti üle 18,1 triljoni dollari taseme, ei saa rahandusministeerium enam järgmise nädala teisipäevast oma kohustusi täita. Ministeeriumi käsutuses oleksid siis ainult laekuvad maksutulud, kuid sellest ei piisa.

„Kongress sepistab meile taas kriisi. Kui võlalimiidi tõstmisega oodatakse viimase minutini, toob see kaasa kohutava õnnestuse,“ kirjutas Lew.

Ta lisas, et Ameerika ettevõtted on alates 2010. aastast loonud 13,2 miljonit töökohta, töötuse määr on 40 aasta madalaimal tasemel, tarbijakindlus tugev ning väikeettevõtted plaanivad palgatõusu. „Kui võlalimiiti ei suudeta tõsta, tähendaks see maksumaksjatele, tarbijatele ja ettevõtetele laastavat mõju,“ kirjutas Lew.

Alates 1960. aastast on USA Kongress võlalimiiti tõstnud 78 korda. Neist 49 korral juhtis riiki vabariiklasest president ning 29 tõstmise ajal demokraat.

Hetkel kuum