Kadi Neemre • 21 jaanuar 2016

Börs: nafta ja Euroopa Keskpank panid turud kasvama

Foto: EPA

USA turud tegid täna tõusu tänu nafta hindade mõningasele paranemisele ning Euroopa Keskpanga poolsele lubadusele ergutada majandust.

Nafta hind on viimaks hakanud näitama stabiliseerumise märke,” märkis First Standard Financiali ökonomist Peter Cardillo.

“Väljavaade, et Euroopa Keskpanga juht Mario Draghi andis lubaduse elavdada Euroopa majandust, on kahtlemata julgustav ning tagab suurema likviidsuse; ühtlasi tähendab see aga seda, et hirm, et nafta hind mõjutab Euroopat ja globaalset majandust, on jätkuvalt õhus,” lisas ta.

“Tõenäoliselt ei näe me V-kujulist turgude taastumist. Selleks on turgudel aset leidnud liiga suured tehnilised kahjud,” sõnas Palisade Capital Managementi investeerimisstrateeg Dan Veru. Tema sõnul avaldavad madalad nafta hinnad ja mured Hiina pärast aktsiatele lähiajal jätkuvalt survet ning seda nii kaua, kuni põhi on selgelt käes.

American Petroleum Institute’i eile avaldatud andmete kohaselt kasvas toornafta varu 4,6 miljoni barreli võrra. EIA teatas aga, et kaubandusliku toornafta varud kasvasid 4 miljoni barreli võrra.Toornafta varud on kõrgeimal tasemel alates 1990. aastast.

Nädalane töötute arv kerkis viimase kuue kuu kõrgeimale tasemele ehk 293 000-ni.

Veebruari kullafutuurid kukkusid 8 dollari võrra ning untsi hinnaks kujunes 1098,20 dollarit.

Nafta hind tegi 1,18 dollarilise ehk 4,16% kasvu ning barreli hind kerkis 29,53 dollarile; korraks tõusis barreli hind ka 30 dollarile.

Dow Jones tegi 0,96% kasvu ja lõpetas päeva 15918,74 punktil. S&P 500 kasvas 0,52% ja sulgus 1868,99 punktil. Nasdaq lõpetas päeva 0,01% kasvuga ja sulgus 4472,06 punktil.

 

Hetkel kuum