Olavi Teppan • 19. veebruar 2016 kell 13:30

Apple võitleb Suure Venna vastu

Sõrmejäljelugejaga iPhone 5S.  Foto: Fredy-Edwin Esse

USA föderaalkohus on esitanud Apple’ile nõudmise, et tehnoloogiafirma pakuks tehnilist abi San Bernardino terrorirünnaku korraldaja nutitelefoni iPhone 5c lahtimuukimisel, kuid Apple ei soostu seda tegema.

USA valitsus soovib Apple’ilt tehnilist tuge, et dekrüptida San Bernardino 2015. aasta detsembrikuise terrorirünnaku ühele korraldajale Syed Rizwan Farookile kuulunud nutitelefonis iPhone 5c sisalduvaid andmeid. Apple’i operatsioonisüsteemiga on kogu telefoni sisu ilma parooli sisestamata krüpteeritud. Parooli kümnekordsel valesti sisetamisel käivitub andmete automaatse kustutamise funktsioon.

Nüüd ootab valitsus, et Apple looks operatsioonisüsteemist uue versiooni, mis võimaldaks kustutusfunktsiooni välja lülitada, et siis võimsate arvutite abil miljonite katsetustega õige paroolini jõuda. Valitsus on seisukohal, et Apple saab luua tarkvara, mida on võimalik kasutada ainult Farookile kuulunud seadme juures.

Vabariiklaste partei esindajad ja presidendikandidaadid on asunud valitsuse nõudmist toetama, viidates isegi vajadusele lisada riigi seadustesse paragrahv, mis nõuaks tehnoloogiafirmadelt oma toodetele n-ö tagaukse ehitamist.

Apple'i vastuväited

Valitsus loodab, et Farooki telefoni lahtimuukimisega saavad uurijad infot terrorirünnaku korraldamise kohta, kuid see oleks võimalik vaid juhul, kui Farook ei kasutanud spetsiaalseid äppe, mis kogu teabe sidepidamise kohta otsekohe kustutavad.

Apple’i hinnangul võimaldaks selline tarkvara FBI-l või kellel tahes igasse iPhone’i sisse murda. Apple’i tegevjuht Tim Cook märgib klientidele edastatud kirjas, et taoline opsüsteemi versioon võib sattuda halbadesse kätesse ja kujutaks iseenesest ohtlikku pretsedenti.

„Valitsusel võib tekkida tahe veelgi rohkem kodanike isiklikku ellu tungida, lugeda erakirju, uurida inimeste ravi- või finantsandmeid, tuvastada asukohta või jälgida isegi telefonide kaameraid ja kuulata pealt mikrofone ilma inimeste endi teadmata,“ lisab Cook Reutersi vahendusel.

Kellel on õigus?

Apple looks vastava tarkvara eeldatavasti oma laboratooriumis ja see oleks varguse eest kaitstud samamoodi nagu kogu muu Apple’i tarkvara. Seni pole teada ühtegi juhtu, kus Apple’ilt oleks varastatud mõni lähtekood või krüpteeringu võti.

Samuti ei toimiks selline tarkvara iPhone 5c-st uuemate seadmete puhul, kus turvameetmeid on veelgi mitmekesistatud.

Küll aga looks Apple riigivõimu esindajate käsul esimese tarkvaratootjana ise vahendi oma toodete lahtimuukimiseks. Tehnoloogiafirmad ja õigusbürood on veendunud, et selline pretsedent kutsuks esile terve rea uusi samasisulisi nõudmisi erinevatelt instantsidel nii kodumaal kui ka piiri taga. Tehnoloogidele on vastuvõetamatu idee, et teadlikult luuakse vahend, mis seadmete turvalisust kahjustab.

Hetkel kuum