• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Apple võitleb Suure Venna vastu

  Sõrmejäljelugejaga iPhone 5S.Foto: Fredy-Edwin Esse

  USA föderaalkohus on esitanud Apple’ile nõudmise, et tehnoloogiafirma pakuks tehnilist abi San Bernardino terrorirünnaku korraldaja nutitelefoni iPhone 5c lahtimuukimisel, kuid Apple ei soostu seda tegema.

  USA valitsus soovib Apple’ilt tehnilist tuge, et dekrüptida San Bernardino 2015. aasta detsembrikuise terrorirünnaku ühele korraldajale Syed Rizwan Farookile kuulunud nutitelefonis iPhone 5c sisalduvaid andmeid. Apple’i operatsioonisüsteemiga on kogu telefoni sisu ilma parooli sisestamata krüpteeritud. Parooli kümnekordsel valesti sisetamisel käivitub andmete automaatse kustutamise funktsioon.
  Nüüd ootab valitsus, et Apple looks operatsioonisüsteemist uue versiooni, mis võimaldaks kustutusfunktsiooni välja lülitada, et siis võimsate arvutite abil miljonite katsetustega õige paroolini jõuda. Valitsus on seisukohal, et Apple saab luua tarkvara, mida on võimalik kasutada ainult Farookile kuulunud seadme juures.
  Vabariiklaste partei esindajad ja presidendikandidaadid on asunud valitsuse nõudmist toetama, viidates isegi vajadusele lisada riigi seadustesse paragrahv, mis nõuaks tehnoloogiafirmadelt oma toodetele n-ö tagaukse ehitamist.
  Apple'i vastuväited
  Valitsus loodab, et Farooki telefoni lahtimuukimisega saavad uurijad infot terrorirünnaku korraldamise kohta, kuid see oleks võimalik vaid juhul, kui Farook ei kasutanud spetsiaalseid äppe, mis kogu teabe sidepidamise kohta otsekohe kustutavad.
  Apple’i hinnangul võimaldaks selline tarkvara FBI-l või kellel tahes igasse iPhone’i sisse murda. Apple’i tegevjuht Tim Cook märgib klientidele edastatud kirjas, et taoline opsüsteemi versioon võib sattuda halbadesse kätesse ja kujutaks iseenesest ohtlikku pretsedenti.
  „Valitsusel võib tekkida tahe veelgi rohkem kodanike isiklikku ellu tungida, lugeda erakirju, uurida inimeste ravi- või finantsandmeid, tuvastada asukohta või jälgida isegi telefonide kaameraid ja kuulata pealt mikrofone ilma inimeste endi teadmata,“ lisab Cook Reutersi vahendusel.
  Kellel on õigus?
  Apple looks vastava tarkvara eeldatavasti oma laboratooriumis ja see oleks varguse eest kaitstud samamoodi nagu kogu muu Apple’i tarkvara. Seni pole teada ühtegi juhtu, kus Apple’ilt oleks varastatud mõni lähtekood või krüpteeringu võti.
  Samuti ei toimiks selline tarkvara iPhone 5c-st uuemate seadmete puhul, kus turvameetmeid on veelgi mitmekesistatud.
  Küll aga looks Apple riigivõimu esindajate käsul esimese tarkvaratootjana ise vahendi oma toodete lahtimuukimiseks. Tehnoloogiafirmad ja õigusbürood on veendunud, et selline pretsedent kutsuks esile terve rea uusi samasisulisi nõudmisi erinevatelt instantsidel nii kodumaal kui ka piiri taga. Tehnoloogidele on vastuvõetamatu idee, et teadlikult luuakse vahend, mis seadmete turvalisust kahjustab.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Jah, nüüd tuleb seljad kokku panna!
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Riik hankijana peaks praeguses keerulises majanduskeskkonnas, kus kõikvõimalikku laadi turutõrked on igapäevane nähe, olema töö teostaja suhtes mõistlik ja paindlik, kirjutab Äripäev juhtkirjas. Liigne bürokraatia, nagu me juhtkirjades sageli meelde tuletame, ei tule ühelgi ajal kasuks, kriisis aga on selle mõju hukutav.
Tallinna börs alustas uut nädalat kukkumisega
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Tallinna börs langes täna koos ülejäänud Euroopa turgudega. Enim kukkusid kodubörsil PRFoodsi, Silvano Fashion Groupi ja Ekspress Grupi aktsiad.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.