Mait Kraun • 7. detsember 2016 kell 13:15

Bitcoini hind võib 2017. aastal kolmekordistuda

Bitcoinid.  Foto: epa

Bitcoini hind võib 2017. aastal tõusta 2000 dollarini, sest Donald Trumpi poliitikad tõstavad tõenäoliselt inflatsiooni, teatas Saxo Bank.

Bitcoin kaupleb praegu 754 dollari juures, selgub CoinDeski andmetest. 2000dollarine hind tähendaks 165protsendilist tõusu praeguselt tasemelt.

Trump rääkis oma kampaania ajal, et plaanib valitsuskulutusi tõsta ning infrastruktuuri uuesti üles ehitada. Saxo Bank märkis oma teadaandes, et see viib USA riigivõla 20 triljoni dollarini ning suurendab eelarvepuudujääki 600 miljardilt 1,2-1,8 triljoni dollarini (6-10 protsendini USA SKPst).

See paneb majanduse kasvama ning inflatsiooni tõusma, mis sunnib Föderaalreservi intressimäärasid kiiremini tõstma. Dollar peaks omakorda järsult tugevnema.

„See tekitab doominoefekti, eriti arenevatel turgudel ja Hiinas. Inimesed hakkavad otsima alternatiivseid maksevahendeid, mis ei ole keskpankadega seotud. Samuti hakatakse ülekannete puhul eelistama uut tehnoloogiat,“ ütles Saxo Banki peaökonomist Steen Jakobsen.

Bitcoin on maailma suurim krüptovaluuta ja „kaosest“ saaks see palju kasu, lisas Jakobsen. Arenevad turud hakkavad otsima viise, kuidas ennast USA dollarist, rahanduspoliitikast ja pangandussüsteemist lahti siduda.

„Kui pangandussüsteem ja riigid nagu Hiina ning Venemaa hakkavad bitcoini alternatiivse maksevahendina osaliselt aktsepteerima, siis võiks selle hind vabalt 700 dollarilt 2100 dollarini tõusta,“ ütles Jakobsen.

Hetkel kuum