Mait Kraun • 14 jaanuar 2017

Üks soovitus rikkuse püüdmisel

5eurone.  Foto: EPA

Oma varanduse ise välja teeninud miljonär David Bachil on inimestele üks soovitus – maksa endale kõige enne.

Ta soovitab inimestel säästa iga päev vähemalt ühe tunni sisssetuleku, kirjutab ta raamatus „The Automatic Millionaire“.

„Kui sa ei suuda praegu nii palju oma sissetulekust säästa, siis sa teed teistele liiga palju tööd ja endale liiga vähe,“ kirjutab Bach.

Kui palju sa tegelikult enda jaoks töötad? Selleks võiksid vastata järgmistele küsimustele. Kui palju sa eelmine nädal kokku töötasid (tundides)? Palju on sinu tunnitasu? Mitu eurot panid eelmisel nädalal kõrvale? Nendele küsimustele vastates saad teada, mitu tundi sa iseendale töötasid.

„Selleks, et aru saada, palju sa enda jaoks tööd tegid, pead kõigepealt endalt küsima, palju sa raha säästsid. Kui vastus on 0 eurot, siis sa töötasid eelmisel nädalal iseendale 0 tundi,“ kirjutab miljonär. „Kui sa aga midagi säästsid, siis jaga see summa oma tunnipalgaga.“

Oletame, et sa teenid iga-aastaselt 20 000 eurot. Nädalas teeb see umbes 400 eurot. Kui sa töötad 40 tundi nädalas, siis sa teenid 10 eurot tunnis. Kui sa panid eelmisel nädalal kõrvale 40 eurot, siis sa töötasid iseenda jaoks 4 tundi.

„Vastus ütleb sulle selle kohta palju, milline tulevik võiks sind ees oodata,“ ütles miljonär, kes on oma vara ise välja teeninud. „Suurem osa inimestest teeb enda jaoks tööd vähem kui tunni nädalas. See ei ole piisav.“

Kui sulle meeldivad protsendid rohkem, siis võib välja tuua, et igal tööpäeval säästetud tunnipalk moodustab kuu lõikes sinu sissetulekust veidi üle 10 protsendi, ütleb Bach.

Bach toob välja erinevad stsenaariumid, mis peaksid andma sulle ülevaate, milline saab sinu finantsiline tulevik olema. Tõsi, kõikide elud on muidugi erinevad, tõdeb ta. Tasub ka välja tuua, et Eestis ei pruugi see nii lihtne olla (samade protsentidega). Sellegi poolest jääb põhimõte samaks.

Laostunud: „Ära kindlasti endale midagi maksa,“ kirjutab Back. „Kuluta rohkem kui sa teenid. Võta krediitkaardid ning võlad, mida sa tagasi ei suuda maksta.“

Vaene: „Mõtle selle peale, et sa peaksid endale maksma, aga ära tegelikult seda tee,“ kirjutab miljonär. „Kuluta kõik ära ja ära endale midagi maksa. Korruta endale pidevalt, et mõnel heal päeval hakkad endale maksma. Seda päeva ei tule.“

Keskklass: Säästa 5-10 protsenti oma sissetulekutest ning alusta investeerimisega.

Kõrgem keskklass: Säästa 10-15 protsenti oma sissetulekutest ning alusta investeerimisega.

Rikas: Säästa 15-20 protsenti oma sissetulekutest ning alusta investeerimisega.

Hetkel kuum