Pille Ivask • 20 veebruar 2017

Citibank ennustab vase hinna rallit

Vask  Foto: EPA

Hiina suurenev nõudlus vase järele ning kaevanduste sulgemine hakkavad lähiaastail punase metalli hinda kergitama, vahendab CNBC.

Viimasel ajal on vase hind olnud valdavalt tõusuteel: BHP Billitoni Tšiilis asuvas vasekaevanduses on tööd praegu peatatud ning Freeport-McMoRan's Grasbergi Indoneesia kaevandusel on ekspordiprobleemid, mistõttu ka seal praegu kaevandamine seisab.

Citibanki analüütikute väitel on juba praegu näha, et vase nõudlus on tänavu suurem kui pakkumine. Sellele aitavad kaasa nii Hiina nõudluse suurenemine, kaevandamise peatamine, riikide vasevarude vähenemine kui ka USA muutumine üha protektsionistlikumaks.

Citibanki ekspertide hinnangul peaks vase hind tõusma aasta teisel poolel üle 6000 dollari tonni kohta. Aasta lõpuks peaks hind kerkima juba 7000 dollarile tonni eest ning 2020. aastal juba 8000 dollarile tonni eest. Praegu maksab tonn vaske 5996 dollarit.

Hetkel kuum