Artur Erik Lindmaa • 3. august 2017 kell 11:45

Inglismaa keskpank alandas prognoose

Foto: Reuters

Inglismaa keskpank teatas, et alandas majanduskasvu ja palkade prognoose ning jättis intressimäärad muutmata, kirjutab Reuters.

Arvestades Brexiti mõjusid, jättis Inglismaa keskpank muutmata intressimäärad ning alandas majanduskasvu prognoose. Rahanduspoliitika komitee võttis otsuse vastu 6 poolt- ning 2 vastuhäälega. Vastuhääletajad olid Ian McCafferty ja Michael Saunders, kes soovisid intressimäära 25baaspunktist tõusu.

Uued prognoosid peegeldavad Ühendkuningriigi majanduse keerulist tulevikku. Mais kasvas inflatsioon kiireimini kui palgad, mis vähendas omakorda tarbijate kulutusi. Kuigi keskpank on optimistlik, et nõrgenenud naelsterling ja kiirem ülemaailmne majanduskasv aitavad kaasa ekspordi suurenemisele, tirib Brexitit ümbritsev ebamäärasus ja teadmatus alla ka keskpanga prognoose.

Keskpanga prognoosid eeldavad siiski sujuvat Brexitit ning eeldavad, et intressimäärad on 2018. aasta kolmandaks kvartaliks juba tublisti tõusnud. Uute prognooside järgi kasvab majandus tänavu 1,7% ning järgmisel aastal 1,6%. Eelneva prognoosi kohaselt olid numbriteks vastavalt 1,9% ja 1,7%.

Kuigi töötute hulk on alates 1970. aastast madalaimal tasemel, pole siiski märke, et palkade tase jõuaks kasvuga järgi. Uue prognoosi kohaselt langevad majapidamiste reaalpalgad 0,5% tänu suurenenud inflatsioonile. Keskmine nädalane sissetulek küll suureneb, aga oodatust madalama tempoga.

Keskpanga prognoosi kohaselt saavutab inflatsioon tipu oktoobris, kus inflatsioonimääraks on 3%, ning seejärel peaks langema, saavutades 2020. aastaks 2,2 protsendi taseme.

Hetkel kuum