Artikkel
 • Kuula
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kuidas edukalt raha kaasata?

  DollaridFoto: Reuters/Scanpix

  Portaal CNBC küsis kümnelt ettevõtjalt, mis on nende soovitus ettevõtjatele, kes plaanivad lähiajal raha kaasata.

  MoneyTree, PricewaterhouseCoopersi ning CB Insightsi uuringust selgub, et eelmisel aastal kahanes dollarites tehtud investeeringute arv globaalselt 23% võrra. See tähendab, et ettevõtetel on raske silma paista ning teada tasuks häid nippe ja trikke, kuidas mõjuda selliselt, et investorid oma kukrut kergendama nõus oleksid.
  Ära ole meeleheitel. Wavecelli kaasasutaja Oliver Gerhardt ütles CNBCle antud intervjuus, et kellelegi ei meeldi meeleheitel inimesed. "Parim viis raha kaasata on nii, et sul pole raha otseselt hädasti tarvis. Ära ole meeleheitel. Peamine on, et sul on visioon, hea meeskond, õige toode ning kliendibaas."
  Aja head juttu. Branchi kaasasutaja Mada Seghete tõdes, et hea jutt müüb, mistõttu usub tema, et investorid suudavad numbritest mööda vaadata, kui jutt, mida nad kuulevad, on veenev. "Sa pead suutma neid inspireerida ning näidata, et sul on võimas tulevikuvisioon, kuidas sa kavatsed turule murda ning kasvada," soovitas ta. "Sa pead jõudma nii kaugele, et nad hakkavad su visiooni uskuma. Räägi sellest, kuidas sa kavatsed oma eesmärkideni jõuda. Püüa neid veenda, et sa oled ainus, kes uudab selle eesmärgini üldse jõuda."
  Kliendibaas ja võimalik käive. Copernicus Gold Singapore’i direktor Sergei Voztšikov leidis samas, et investoritele peab suutma ära tõestada, et sul on kliendibaas ning sa suudad käivet kasvatada.
  Numbrid ütlevad kõik. Samas leiavad osad ettevõtjad, et heast jutust siiski ei piisa, kui tarvis on näidata oma oskusi ehk tõestada oma edu arvuliselt. "Nad (investorid – toim) usuvad üksnes arve, vastasel juhul saad sa endale ingelinvestori, kes elab unistustes. Ent investorid, nemad usuvad arve," lausus meelelahutusäppi FunNow asutaja CC Chang.
  Ära mõtle ainult rahale. Simple Globali konsultant Hanieh Sigari tõdes, et lisaks raha kaasamisele võiks ettevõtja mõelda, et investorite näol võiks tegu olla inimestega, kes jagavad vähemalt mingis osas ka ettevõte ideid ja plaane. "Aja taga neid inimesi, kes su ettevõttele tegelikult ka mingit kasu toovad. Asi pole vaid rahas," soovitas Hongkongis ühiskontoritega tegeleva CampFire’i juht Tamim Batcha.
  Näita, et oled võimekas probleemilahendaja. Ära unusta, et sinu ülesanne ettevõtjana on luua lisandväärtust ning pakkuda turule seda, millest sel puudu on. See tähendab, et sul peaks olema võimekus ette näha võimalikke probleeme ning komistuskive, mis su teele sattuda võivad.
  Ole enda ja teiste vastu aus. Kui sa usud oma ideesse ja tootesse, siis on sul ka lihtne end esitleda. Võta vabalt, tee nalja ja ole enda ja teiste vastu aus. Selline eluterve suhtumine meeldib igale investorile, sest lisaks sellele, et sa oled hea ideega, tuleb investoril koostööd teha ka sinu endaga.
 • Hetkel kuum
Dmitri Fefilov: mida rohkem edasi, seda ohtlikumaks läheb
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Euroopa Keskpank jättis eile ootuspäraselt intressimäärad muutmata – ja seda hoolimata euroala majanduse väga süngest olukorrast ja peaaegu ideaalsele tasemele jõudnud inflatsioonimäärast. Kuid tundub, et kriis pole piisavalt tugev, et EKP jõulise otsuse ära teeks, kirjutab börsitoimetaja Dmitri Fefilov.
Suur analüüs: üks vana strateegia aitab laisal investoril turgu edestada
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Investorid otsivad pidevalt head strateegiat, et anda oma portfellile hoogu. Üks lihtsamini mõistetav on Dow’ koerte strateegia, mis sobib laisemale investorile.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Graafikud: võrdle, kuidas sinu maakonnas ärid hakkama saavad
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Kogu Eesti tundis 2023. aastal, kuidas majanduslikult keeruline aeg tegi oma töö. Ettevõtete koondamiste ja pankrottide tagajärjel vähenes töökohtade arv ja suurenes töötute hulk. Kuigi palgakasv jätkus, oli see hulga väiksem kui aasta varem. Vaatluse alla võtsime sel korral kaks maakonda, mis jäävad Harjumaalt ja Tallinnast vaadates Eesti teise otsa: Valgamaa ja Võrumaa. Need naabermaakonnad külgnevad Läti­ piiriga, mis võiks anda vähemalt geograafilise eelise ekspordiks.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Nädala lood: lennujaamas valitseb aastaid üks firma, linnaasutuses paljastati bardakk
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Lõppeva nädala olulisemate lugude hulka sattusid nii Tallinna linnasutuse kohta tehtud audit, lennujaamas ligi kümme aastat miljonite eest koristustöid endale haaranud üks firma ja Äripäeva investoriküsitlus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Eesti 200 saab Tallinnas kaks abilinnapea kohta
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Tallinna linna uues võimukoalitsioonis saab erakond Eesti 200 kaks abilinnapea kohta.
Vene teetootja teeskleb tootmist Lätis, eestlased müüvad ja kehitavad õlgu
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”
“Meile teatati, et meil on võimalik võtta Läti firmast, kes toodab, ja kuna tarbija on oodanud seda teed, siis ma ei näinud mingit probleemi, miks ei võiks osta Läti firmast ja Eestis müüa.”