Wall Streeti pangad murelikud

Wall Street  Foto: EPA

Suurpangad HSBC, Citigroup ja Morgan Stanley näevad, et maailmaturgude ralli on saavutamas haripunkti enne majandustsükli pööret, kirjutab uudisteagentuur Bloomberg.

Wall Streeti analüütikud vihjavad muutustele, mis toovad kaasa aktsiate, võlakirjade ning toorainete pikaajaliste suhete lagunemise ja märgivad asjaolu, et investorid ignoreerivad hindamise põhialuseid ja andmeid.

Morgan Stanley juhtivstrateegi sõnul on korrelatsioon aktsiate ja FXi vahel vähenenud. Samuti on vähenenud seos intressimäärade ja FXi vahel ning kõik varaklassid on vähem tundlikumad nafta suhtes. Morgan Stanley aruande põhjal on kogu maailmas varad kümne aasta kõige väiksemas vastastikuses sõltuvuses.

Nii nagu enne finantskriisi 2007. aastal, hindavad investorid väärtpaberite riske konkreetsete sektorite põhiselt ning eiravad suuremat pilti, näiteks viimaseid tööstusandmeid, kirjutab Bloomberg. Kuigi investorid otsivad tõusvatele aktsiahindadele vabandusi, siis traditsioonilised seosed ja andmed ei soosi seda.

Aruandes mainitakse, et selline mikro- ja makroseoste omavaheline sõltumatus kinnitab majandustsükli pööret ning pole juhus, et viimane kord oli Morgan Stanley global correlation indeks nii madalal enne finantskriisi.

Vaatamata kahele turbulentsele nädalale, mille põhjustas Põhja-Korea kriisi süvenemine, on Wall Streeti „hirmuindeks“ pea kümnendi madalaimal tasemel.

Bank of America Merrill Lynchi kvantitatiivse strateegia juhi Savita Subramaniani sõnul on probleemiks majandustulemuste eiramine investorite poolt, mis annab samuti märku majandustsükli pöördest. Tema sõnul ei saanud ettevõtted 11 sektoris investoritelt oodatust paremate tulemuste peale lisainvesteeringuid - samuti oli see viimati 2000. aastate keskpaigas.

„Selline reaktsioonide puudumine võib olla vihjeks, miks maailmaturgude ralli on lõppemas ning ootused ja positsioonid suuremad, kui ettevõtete majandustulemused lubaksid,“ kirjutas Subramanian kuu alguses.

Citigroupi analüütikute sõnul on turud jõudmas majandustsükli haripunkti, mille järel võivad vajuda langusse aktsiad ja võlakirjad. Panga sõnul jätkavad turud eesseisvatel kuudel tõusu.

Hetkel kuum