• Jaga lugu:

  Vihaste lindude IPO ja albatrossi risk

  Foto: Scanpix/Reuters

  Täna oma börsile mineku plaanidest teatanud Rovio Entertainment OY suur sõltuvus 2009. aastal loodud mobiilimängust Angry Birds on rippunud firmal ümber kaela nagu albatross, kirjutab agentuuri Bloomberg kolumnist Lionel Laurent.

  Nii suurt sõltuvust ühest edukaks osutunud mängust on peetud riskiks, kuna konkurents alal on ülitihe ja uusi mänge tuleb pidevalt peale. Vihased linnud on aga taas ilmutanud võimet kuldmune muneda – lindudest tehtud joonisfilm kujunes üle ootuste edukaks ja ka mängudest laekub rohkem tulu. Kuid albatrossi risk ei ole kadunud.
  Rovio plaanib IPO-t, mis hindaks Bloombergi rehkenduste järgi firma väärtuse 1,7 miljardile eurole ehk 2 miljardile dollarile. See ületab 2016. aasta käibe enam kui 10 korda.
  Viis aastat tagasi lükkas Rovio tagasi rivaali Zynga tehtud 2,3 miljardi dollari suuruse ülevõtupakkumise. Toona oli mobiilimängude sektor kuum ja hinnad tipus. Sealt edasi – ehkki turu kasv on jätkunud kahekohaliste numbritega – on firmadel olnud kõhnemad ajad. Uued tulijad nagu Candy Crush ja Clash of Clans on Roviost ja Zyngast mööda läinud, sundides neid koondama ja juhtkondi vahetama, et teravas konkurentsis kohaneda.
  Mitmed skeptikud arvasid, et Rovio on börsile mineku hetke maha maganud. Firma näitas aga, et suudab oma vihastest lindudest veel raha välja pigistada. IPO tõusis taas päevakorda tänu vihastest lindudest tehtud joonisfilmi ootamatult heale vastuvõtule. Läinud aastal jõudis Rovio uuesti kasumisse, ja saavutas üle aastate suurima käibe. Film tõi piletimüügist sisse 350 miljonit dollarit.
  Viimased Angry Birds mängud panustavad rohkem ostudele, mis mängijad teevad mängu vältel. Ehk Rovio on oma ärimudelit muutnud.
  Väidetavalt on vihaste lindude vastu huvi tundnud ka Hiina firma Tencent, mis aastal 2016 ostis Clash of Clans mängu tootja Supercelli.
  Suur küsimärk on aga jätkuvalt, kui kaua vihased linnud veel kuldmune munevad ning kas Rovio suudab tulu teenida ka millestki, mis linde ei puuduta, olgu nad vihased või mitte.
  Rovio tahab IPOst laekuva rahaga valmis teha jätkufilmi vihaste lindude esimesele filmile, mis peaks valmima 2019. aastal. Kas see aga kujuneb enam niisama edukaks?
  Samas annab lootust see, et firma on Londonis asutanud arendusstuudio uute mängude tootmiseks. Esimest toodangut oodatakse 2019. aastal.
  Samal ajal tiheneb turul konkurents ning mängude kvaliteedi ja keerukuse latt tõuseb järjest kõrgemale, ütleb IHS Markiti analüütik Steve Bailey.
  Üks hittmäng ei ole äri jaoks sugugi halb, kui see on nii meeldejääv nagu Angry Birds. Kuid isegi haruldased ja väärtuslikud liigid on välja surnud. Kui Rovio tahab teha eduka börsidebüüdi, tuleb lubada ka midagi uut.
   
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Tarmo Toiger: millenniumilapsed ei vihka autosid, nad vihkavad diilereid
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
Uute ja kasutatud autode defitsiit on jõudnud ebanormaalsele tasemele ning sektori müügikasv jätkub; järjest enam suunab automüüki trend, mida veab Y-generatsioon, kirjutab KPMG juhtimiskonsultatsioonide valdkonna juht Tarmo Toiger Äripäeva Infopanga mootorsõidukite müügi aastaraportile antud kommentaaris.
USA aktsiaturud lõpetasid börsinädala langusega
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Kõik tähtsamad USA börsiindeksid langesid täna, lõpetades suurte tehnoloogiafirmade kvartalitulemuste ja kahe tosina IPO-ga nädala kokkuvõttes miinuses.
Hasartmängumaks tahetakse kindlatest saajatest lahti siduda
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Rahandusministeerium saatis kooskõlastusele seadusemuudatused, millega muudetakse riigieelarvesse laekunud hasartmängumaksu tulu kasutamist – edaspidi ei lähe sellest kindel protsent ministeeriumidele valdkondade rahastamiseks, vaid tulu laekub riigi üldistesse tuludesse.
Minister näeb põllumeestele ja vedajatele suuri muudatusi
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.
Brüsseli ambitsioonid kliimaneutraalsuse saavutamisel on kasvanud ja kuigi Eesti ettevõtjad on kohati olnud väga tublid, peavad näiteks maanteevedajad ja põllumajandajad astuma suure sammu edasi, leiab keskkonnaminister Tõnis Mölder.