Mait Kraun • 12. september 2017 kell 9:00

Millised tooted toob Apple täna avalikkuse ette?

Apple  Foto: EPA

Täna õhtul astub lavale Apple’i tegevjuht Tim Cook, kes avalikustab ettevõtte uued tooted, kirjutab Bloomberg.

Kõige tähtsam on uue iPhone’i väljalase, millega nutitelefon saab 10aastaseks. Praegu moodustab telefon lausa kaks kolmandikku Apple’i müügist, vaatamata sellele, et Cook on proovinud tootevalikut mitmekesistada.

Tegelikult on kogu Apple’i äri üles ehitatud iPhone’ile toetudes. See toimib Apple TV ja peagi turule tuleva HomePod kõlari juhtimispuldina. See on seotud ka Apple Watchiga, samuti on võimalik seda sünkroniseerida iPadi ja Maciga.

Viimastel aastatel on Apple eksperimenteerinud odavamate mudelitega, et arenevates riikides rohkem telefone müüa. Esialgseid tulemusi ei saanud aga pidada heaks ega halvaks ning nüüd on Apple ennast positsioneerinud peaaegu luksuskaubana. See strateegia satub nüüd eriti suure surve alla, sest ettevõte plaanib turule tuua iPhone X-i, mille hind ületab esimest korda 1000 dollari taseme. 

Kokku peaks Apple oma üritusel tutvustama kolme uut nutitelefoni. Arvatakse, et õunafirmal ei teki nende müümisega probleeme, aga konkurents on tihedam. Uuringufirma Counterpoint Researchi andmetel on Hiina telefonitootja Huawei möödunud suurimate nutitelefonide brändide edetabelis Apple’ist. Esimesel kohal on praegu Samsung, Apple on kolmas.

Samsung on tänavu toonud turule samuti kolm uut nutitelefoni – Note 8, Galaxy S8 ja Galaxy S8 Plus. Oodatakse, et ka Google toob oktoobris turule Pixeli telefoni uued versioonid. Teine suur Hiina tootja Xiaomi tõi uue nutitelefoni Mix Mi 2 avalikkuse ette sellel nädalal.

Järgnevalt on kirjas, milliste toodete avalikustamist võiks tänaselt Apple’i ürituselt oodata.

iPhone

Apple plaanib turule tuua kolm uut iPhone’i, kuhu hulka kuuluvad ka iPhone 9 ja iPhone 8 Plus. Lisaks sellele tuleb ettevõtte avalikkuse ette ka täiesti uue, iPhone X mudeliga. Mida me selle kohta teame? Sellel on uus disain, äärest ääreni ekraan, näotuvastuse skänner, induktiivne laadimine (laadimiskaablit ei ole vaja), kiirem protsessor ja uus tarkvara. Pole kodunuppu ja sõrmejälje lugejat.

Apple Watchi uuendused

Apple Watch vajab hädasti uuendusi ja seekord peaks Apple seda tarbijatele ka pakkuma. Esiteks peaks nutikella sõltuvus iPhone’ist tunduvalt vähenema. Seda saab edaspidi ühendada andmevõrkudesse ilma telefonita. Lisaks sellele on kellaga võimalik ka helistada. Sellel on uued värvid, uued rihmad ja uus tarkvara.

Apple TV

Oodatakse, et õunafirma televisioonis on edaspidi 4K- ja HDR-video voogedastus, kiirem protsessor ja paranenud Live TV (otseeetri) integratsioon.

Sellel aastal tuleb veel tooteid

Ettevõte lubas, et korraldab sügisel kaks suurt üritust, kus tuuakse avalikkuse ette järgmised uued tooted. Teisel üritusel räägitakse tõenäoliselt HomePodi kõlaritest ning iMac Pro'st.

Apple'i aktsia on aastaga kallinenud 56 protsenti. Eile kallines Apple 1,8protsendi võrra.

Apple aktsia on viimase aasta jooksul tublisti tõusnud.  Foto: Miguel Alvarez
Hetkel kuum