Mait Kraun • 13. september 2017 kell 17:45

Apple pani Šveitsi kellatootja aktsia odavnema

Šveitsi käekell  Foto: EPA

Tuntud kellatootja Swatchi aktsia odavnes täna ligi 4 protsenti, sest kardetakse, et Apple’i uus nutikell pakub firmale edaspidi suuremat konkurentsi. Ka teiste kellatootjate aktsiad langesid, vahendab Bloomberg.

Tehnoloogiahiid Apple avalikustas eile oma 3. seeria Apple Watch nutikellade seeria, mille hind algab 329 dollarist. Swatchi aktsia on täna odavnenud 3,9 protsenti, 374,4 frangini.

„Asjaolu, et uus kell ei sõltu enam iPhone’ist, võib kõike muuta,“ ütles investeerimisfirma Kepler Cheuvreux’ analüütik Jon Cox. „Praegu on võitlusesse asunud nutikell, millel on tohutult funktsioone, ja lihtne kvartsist tehtud käekell. Paljudel juhtudel jääb viimane kaotajaks.“

Peamiselt mõjutab Apple’i uus kell odavamaid ja keskmise hinnaga käekellade tootjaid, kallimate liigasse see ei trügi, ütles Bank Vontobeli analüütik Rene Weber.

Šveitsi suuruselt teise kellatootja Swatchi brändide hulgas on näiteks 50 dollarine plastikust käekell, aga ka kallimad kellad, millel on peal kõrgusemõõtjad ja kompassid. Šveitsi kellaeksport langes 2016. aastal 18,5 miljardi frangini, mis on viimase seitsme aasta madalaim tase.

Ka teiste kellatootjate aktsiad odavnesid. Nende hulka kuuluvad Šveitsi kellatootja Movado Group, treening-kellasid tootev Fitbit ja Ühendriikides tegutsev Fossil Group.

 

Hetkel kuum