Sirje Rank • 28. september 2017 kell 6:53

Trump lubab USA-le suurimat maksukärbet

Reaktsioon Donald Trumpi maksureformi plaanile  Foto: Scanpix/Reuters

USA president Donald Trump pani kolmapäeval lauale kaua oodatud maksureformi kava, lubades suurimat maksukärbet riigi ajaloos.

„See on meie kõigi jaoks otsustav hetk – kas nüüd või mitte kunagi,“ ütles Kongressi Esindajatekoja spiiker Paul Ryan pressikonverentsil, kus plaani tutvustati. „Meil on võimalus see lõpuks tehtud saada,“ vahendas agentuur Bloomberg.

Plaani järgi alaneks ettevõtete tulumaksu määr praeguselt 35 protsendilt 20%-le. Muuhulgas saavad ettevõtted vähemalt viieks aastaks õiguse investeeringud kohe kuludesse kanda.

Üksikisiku tulumaks lihtsustub – seitsme astme asemel jääb kolm astet maksumääradega 12%, 25% ja 35%. Praegu on kõrgeim maksumäär 39,6%. Kongressil on aga võimalus lisada ka neljas aste kõrgeima tulu saajatele, kui nii otsustatakse. Plaan näeb ette mitmeid muudatusi – näiteks pärimismaksu kaotamise, mis soosib eelkõige jõukaid.

Maksukärbete ulatus on hinnanguliselt kokku ligi 6 triljonit dollarit.

USA aktsiad reageerisid maksuplaanile tõusuga ning dollar tugevnes. Võlakirjade hinnad langesid.

Senaator Bernie Sanders, kes pürgis viimastel valimistel Demokraatide presidendikandidaadiks, oli maksukava suhtes väga kriitiline. Tema sõnul annab see sadade miljardite dollarite väärtuses maksukergendust riigi rikkaimatele inimestele ja kõige kasumlikematele ettevõtetele.

Maksureform oli Donald Trumpi presidendikampaania üks kesksemaid lubadusi. Plaani esitamine on aga alles ulatuslike vaidluste algus, kuna detailides on palju erimeelsusi.

Trump loodab maksureformi kiiret edenemist. Kui see takerdub, lõpeb 2017. aastal USA presidendi jaoks ilma ühegi suurema saavutuseta seadusloomes.

USA firmadele, kel on akumuleerunud kasumid välismaal, kehtestatakse ühekordne maks, et hõlbustada nende vahendite koju toomist. Maksu määr pole veel selge. Kokku on selliseid kasumeid välismaal ca 2,6 triljoni dollari väärtuses, kirjutas Bloomberg.

Selge pole veel ka see, millest maksukärpeid rahastatakse. Kärbetel peab olema kate, et need saaks muuta püsivaks.

Hetkel kuum