Kristjan Pruul • 17. november 2017
Jaga lugu:

Konkurents hoiab Viking Line'i kasumit all

Foto: EPA

Läänemere laevafirmade tihe konkurents mõjutab ettevõtete kasumit, mis Soome vedaja Viking Line'i tulemustes tähendas aasta esimesel üheksal kuul mitmekordselt langenud kasumit.

Kontserni üheksa kuu konsolideeritud müügikäive nihkus ülespoole pea 400 miljoni euroni, kuid kasum põhitegevusest langes 14,8 miljonilt 6,3 miljoni euroni ning puhaskasum 9,7 miljonilt 3,8 miljoni euroni, teatas ettevõte börsile.

„Viking Line'i teeninduspiirkonnas valitsev konkurents avaldab hindadele ja mahtudele pidevalt survet, mis mõjutab negatiivselt müügi puhastulu reisija kohta. Prognooside kohaselt on punkrikütuse hinnad 2016. aasta tasemest kõrgemad. Üldise hinnangu kohaselt jääb 2017. aasta ärikasum 2016. aasta tulemusest madalamaks,“ kommenteeris kontserni tegevjuht Jan Hanses.

Reisijateveoga seotud tulud suurenesid 0,8 protsendi võrra ning ulatusid 365,1 miljoni euroni, kaubaveotulud küündisid aga 32,6 miljoni euroni. Müügi netotulu suurenes 1,1 protsendi võrra 284,8 miljoni euroni.

Perioodi konsolideeritud kasumi vähenemise tingisid suuremad tegevuskulud ning väiksem müügi netotulu reisija kohta. Konsolideeritud tegevuskulud suurenesid 5,2 protsendi võrra 260,6 miljoni euroni. Kütusekulud kasvasid 22,2 protsendi võrra ja küündisid 35,7 miljoni euroni. Suuremad tegevuskulud on eelkõige seostatavad laevaga Viking FSTR, mis teenindas 10. aprillist 16. oktoobrini Tallinna–Helsingi liini.

Viking Line’i laevadega sõitis selle aasta üheksa kuuga 5 370 581 reisijat, möödunud aastal oli samas perioodis 5 015 177 reisijat. Kontserni turuosa oma teeninduspiirkonnas oli ligikaudu 35,0 protsenti, võrreldes varasema 33,7 protsendiga.

Vaata seoseid nende isikute ja firmadega:
Jaga lugu:
Hetkel kuum