Börs: keskpanga protokoll kinnitas hirme

USA Föderaalreservi peahoone Washingtonis  Foto: Reuters / Gary Cameron
Lauri Teder • 17. oktoober 2018 kell 22:14

Kolmapäeval libisesid USA aktsiaindeksid keskpanga septembrikuise kohtumise protokolli avaldamise järel kergelt punasesse, kuid jäid siiski kaugele päeva alguse langusest.

Dow Jonesi tööstuskeskmine langes 0,36%, 25 705 punkti tasemele. Nasdaq Composite vähenes 0,04%, peatudes 7643 punktil. S&P 500 kahanes vaid 0,03%, 2809 punktini. Indeksite lõplikule tulemusele eelnes aga kauplejate äkiline võitlus, mis viis S&P 500 veerand tundi enne börside sulgumist põgusalt 0,36% sügavusele. Kauplemispäeva alguses tõi sarnane heitlus kaasa näitaja 1% languse.

Kolmapäeval avaldatud Föderaalreservi kohtumise protokoll kinnitas aktsiaturgude hirmu, et keskpank jätkabki intressimäärade tõstmisega senise plaani järgi - dokumendi kohaselt valitseb keskpanga Avatud Turu komitee liikmete vahel intressimäärade tõstmise suhtes üksmeel. Paljude börsivaatlejate hinnangul põhjustas just intressimäärade kasvust tingitud riigivõlakirjade tootluse tõus eelmisel kolmapäeval toimunud äkilise korrektsiooni. Nädala eest seitsme aasta rekordini jõudnud USA 10-aastased riigivõlakirjad odavnesid keskpanga protokolli ilmumise järel järsult, viies tootluse 3,207% tasemele.

Üldise languse keskel pakkusid investoritele rõõmu mitmete ettevõtete kvartalitulemused. Üle ootuste häid numbreid esitles näiteks videoteenus Netflix (+5,28%), mis suutis kvartaliga hankida analüütikute ennustatud 674 000 ameeriklase ja 4,46 miljoni rahvusvahelise kasutaja asemel lausa vastavalt 1,09 miljonit ning 5,87 miljonit uut klienti. Netflixi aktsiakasum oli 4 miljardit dollarit ehk 89 senti aktsia kohta. Tublide kvartalitulemuste laineharjal kerkisid ka USA pangad Goldman Sachs (+2,97%) ja Morgan Stanley (+2,72%). Tunduvalt halvemini läks sedapuhku tehnoloogiafirmal IBM (-7,63%), mille viimase kolme kuu käive langes rohkem kui oodatud ning seda just firma jätkusuutlikkuse seisukohalt olulistes (pilve- ja tarkvarateenuste) valdkondades.

Hetkel kuum