Artikkel

  Google'i emafirma kasvatas investeeringu Lyftis miljardini

  Lisaks Lyfti juhtkonnale ja töötajatele võis sõidujagamisfirma edukast börsidebüüdist tunda rõõmu Alphabet, kes suurendas märkimisväärselt oma senist investeeringut.Foto: AFP/Scanpix

  Google'i emafirma Alphabet suutis rohkem kui kaks korda suurendada oma algset investeeringut äsja börsile läinud Lyftis. Ligi pooleteise aastaga on investeeringu suurus kasvanud 1 miljardi dollarini, vahendab CNBC.

  Kuigi Alphabet on raha suunanud isesõitvate autode jaoks oma Waymo üksusesse, siis ettevõte teenib transpordisektoris raha juba praegu.
  Alphabeti hilisema faasi investeeringutele keskenduv firma CapitalG investeeris 2017. aasta oktoobris sõidujagamisfirmasse Lyft 500 miljonit dollarit ja on selle suutnud pärast Lyfti reedest börsidebüüti kasvatada ligi kaks korda suuremaks.
  2017. aastal investeeris CapitalG 500 miljonit dollarit Lyfti, makstes 39,75 dollarit aktsia kohta. Kuna Lyfti aktsia lõpetas reedese kauplemispäeva veidi allpool 80 dollarit, on investeeringu väärtus suurenenud pea miljardile dollarile.
  Alphabet läks Uberiga tülli
  Lisaks Lyftile on Alphabetil osalus ka Uberis. 2013. aastal investeeris Alphabet toonase Google Venturesi kaudu 250 miljonit dollarit Uberisse, misjärel Google'i juhtivtöötaja David Drummond sai koha ka Uberi nõukogus.
  Kuna aga kaks firmat hakkasid konkureerima mitmes valdkonnas, sealhulgas isejuhtiva tehnoloogiaga seoses, siis lahkus Drummond nõukogust 2016. aastal. Alphabet viis Uberi 2017. aastal kohtusse, süüdistades sõidujagamisfirmat ärisaladuste varastamises. Vaidlus lõppes kokkuleppega mullu veebruaris, kui Uber nõustus Waymole maksma 0,34 protsendi suuruse aktsiaosalusega, mis oli sel ajal väärt ligi 245 miljonit dollarit.
  Alphabet omandas osaluse Lyftis samal ajal, kui kohtuvaidlus Uberiga veel käis. Alphabetil on Lyftis suuruselt viies väline osalus – eespool on Rakuten, General Motors, Fidelity ja Andreessen Horowitz.
  Miljardite eest osalust sõidujagamise valdkonnas
  Eelmisel aastal teatas Alphabet, et nende investeeringute väärtus on kasvanud ligi 3 miljardi dollarini, millest lõviosa pärineb 2013. aasta investeeringust Uberisse. Eeldusel, et Uberi väärtus on praegu sama, mis mullu, on Alphabetil sõidujagamisfirmades Uber ja Lyft osalust kokku rohkem kui 4 miljardi dollari eest.
  Investorid peaksid Alphabeti osaluse kohta Uberis saama peagi targemaks, sest Lyfti konkurent peaks lähinädalatel esitama oma IPO prospekti.
  Lyfti aktsia hind lõpetas reedel Nasdaqi börsil debüüdi 8,74protsendise tõusuga, makstes 78,29 dollarit.
  Alphabeti A-klassi aktsia kallines reedel 0,39 protsenti, 1176,89 dollarini. Viimase aastaga on Google'i emafirma aktsia hind tõusnud 13,47 protsenti.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.