Ken Rohelaan • 31. märts 2019 kell 16:03

Google'i emafirma kasvatas investeeringu Lyftis miljardini

Lisaks Lyfti juhtkonnale ja töötajatele võis sõidujagamisfirma edukast börsidebüüdist tunda rõõmu Alphabet, kes suurendas märkimisväärselt oma senist investeeringut.  Foto: AFP/Scanpix

Google'i emafirma Alphabet suutis rohkem kui kaks korda suurendada oma algset investeeringut äsja börsile läinud Lyftis. Ligi pooleteise aastaga on investeeringu suurus kasvanud 1 miljardi dollarini, vahendab CNBC.

Kuigi Alphabet on raha suunanud isesõitvate autode jaoks oma Waymo üksusesse, siis ettevõte teenib transpordisektoris raha juba praegu.

Alphabeti hilisema faasi investeeringutele keskenduv firma CapitalG investeeris 2017. aasta oktoobris sõidujagamisfirmasse Lyft 500 miljonit dollarit ja on selle suutnud pärast Lyfti reedest börsidebüüti kasvatada ligi kaks korda suuremaks.

2017. aastal investeeris CapitalG 500 miljonit dollarit Lyfti, makstes 39,75 dollarit aktsia kohta. Kuna Lyfti aktsia lõpetas reedese kauplemispäeva veidi allpool 80 dollarit, on investeeringu väärtus suurenenud pea miljardile dollarile.

Alphabet läks Uberiga tülli

Lisaks Lyftile on Alphabetil osalus ka Uberis. 2013. aastal investeeris Alphabet toonase Google Venturesi kaudu 250 miljonit dollarit Uberisse, misjärel Google'i juhtivtöötaja David Drummond sai koha ka Uberi nõukogus.

Kuna aga kaks firmat hakkasid konkureerima mitmes valdkonnas, sealhulgas isejuhtiva tehnoloogiaga seoses, siis lahkus Drummond nõukogust 2016. aastal. Alphabet viis Uberi 2017. aastal kohtusse, süüdistades sõidujagamisfirmat ärisaladuste varastamises. Vaidlus lõppes kokkuleppega mullu veebruaris, kui Uber nõustus Waymole maksma 0,34 protsendi suuruse aktsiaosalusega, mis oli sel ajal väärt ligi 245 miljonit dollarit.

Alphabet omandas osaluse Lyftis samal ajal, kui kohtuvaidlus Uberiga veel käis. Alphabetil on Lyftis suuruselt viies väline osalus – eespool on Rakuten, General Motors, Fidelity ja Andreessen Horowitz.

Miljardite eest osalust sõidujagamise valdkonnas

Eelmisel aastal teatas Alphabet, et nende investeeringute väärtus on kasvanud ligi 3 miljardi dollarini, millest lõviosa pärineb 2013. aasta investeeringust Uberisse. Eeldusel, et Uberi väärtus on praegu sama, mis mullu, on Alphabetil sõidujagamisfirmades Uber ja Lyft osalust kokku rohkem kui 4 miljardi dollari eest.

Investorid peaksid Alphabeti osaluse kohta Uberis saama peagi targemaks, sest Lyfti konkurent peaks lähinädalatel esitama oma IPO prospekti.

Lyfti aktsia hind lõpetas reedel Nasdaqi börsil debüüdi 8,74protsendise tõusuga, makstes 78,29 dollarit.

Alphabeti A-klassi aktsia kallines reedel 0,39 protsenti, 1176,89 dollarini. Viimase aastaga on Google'i emafirma aktsia hind tõusnud 13,47 protsenti.

Hetkel kuum