• OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • OMX Baltic−0,17266,92
  • OMX Riga−1,49866,71
  • OMX Tallinn0,141 739,38
  • OMX Vilnius0,00993,09
  • S&P 5001,115 459,1
  • DOW 301,6440 589,34
  • Nasdaq 1,0317 357,88
  • FTSE 1001,218 285,71
  • Nikkei 225−0,5337 667,41
  • CMC Crypto 2000,000,00
  • USD/EUR0,000,92
  • GBP/EUR0,001,18
  • EUR/RUB0,0093,47
  • ST
  • 20.12.23, 09:00

Madrats on vajalik tervisliku une ja puhkuse jaoks

Kõige olulisem on, et keha taastuks öösel. Vahepeal saate hinnata, kas olete hästi maganud ja tunnete end hommikuti valmis järgmise päeva väljakutseteks. Teise võimalusena võite järeldada, et eelmine öö oli rahutu, niipea kui ärkate üles, tundes end kurnatuna või avastades selja või lihaste valu. Need tunnused võivad olla oluline näitaja, et keha ei saa piisavalt puhata.
Madrats on vajalik tervisliku une ja puhkuse jaoks
  • Madrats on vajalik tervisliku une ja puhkuse jaoks Foto: Lonas.ee
Loomulikult on meditsiinispetsialistid need, kes aitavad selgitada kõiki terviseprobleeme. Siiski on olemas ka olulisemaid tervisehäireid, millest paljusid saab lahendada lihtsate meetmetega. Üks neist on teie magamiskeskkond, mis peaks olema kohandatud vastavalt teie keha erivajadustele ja hõlmama teie madratsit, kattemadratsit ja isegi voodipesu. Kui te unustasite oma voodi korraldamisel oma keha ja selle unikaalseid vajadusi tähele panna, võib see vajada parandamist.
Selles artiklis käsitletakse teie magamiskeskkonna kolme põhikomponendi - madrats, kattemadrats ja voodipesu - tähtsust ja seda, kuidas need mõjutavad teie üldist tervist ja heaolu.

Madratsite omadused ja nende mõju tervisele

Magamisaluse tähtsus jäetakse mõnikord tähelepanuta ja sügava une soodustamise oluline ülesanne delegeeritakse mistahes madratsile või voodile, mis juhtub olema kättesaadav. Meie tervisele on uni kasulik, seega ei tohiks me nende otsustega liiga vastutustundetult ümber käia. Madratsid peaksid soodustama öösel head magamist ja kohanduma meie keha loomulikele kõverustele. Selle tulemusena säilitab une kvaliteedi säilitamine teie tervist.
Kvaliteetse madratsi eeliste hulka kuulub võime toetada selgroogu, puusasid ja õlgu une ajal. Tänu sellele paikneb keha öösel stabiilselt ja usaldusväärselt, mille tulemuseks on ideaalsed magamistingimused, kui keha on õiges asendis. Iga muutus ideaalsest joondusest hakkab tekitama väikseid ebamugavusi, mis järk-järgult muutuvad intensiivseks ja kergesti äratuntavaks ebamugavustundeks, nagu näiteks kaela- ja seljavalu, puusa- ja liigesevalu ja muud. Ja kõik see toimub siis, kui te magate, mis on aeg, mil teie keha puhkab ja paraneb - kuigi mõnikord juhtub ka vastupidi.
On tõestatud, et madrats mõjutab lihaseid veel ühel äärmiselt olulisel viisil. Vaatamata levinud väärarusaamale, et kõik lihased lõdvestuvad ja ei saavuta magades midagi, on tegelikkus see, et mõned lihased või lihasrühmad peavad sõltuvalt sellest, kuidas te magate, kandma märkimisväärset kaalu. Kui teie madrats on liiga pehme või liiga kõva, peavad teie lihased pingutama, et keha uuesti reguleerida, mis takistab teil saamast hädavajalikku võimalust lõõgastuda, kui te öösel parema ja mugavama magamisasendi otsinguil ringi visklete. Te tunnete end kogu aeg pingestatuna, kui püüate leida ideaalset asendit, kui teie keha on ebaloomulikus või ebamugavas asendis. Nii et ärge imestage, kui ärkate väsinud ja valusana üles.
Keha vale asendi tavalised põhjused on kehakaalu halb jaotumine ja ebaühtlane kehahoiak, mis samuti kahjustab vereringefunktsiooni. See sunnib magajat tavaliselt nihkuma ja võtma ebatavalise kehaasendi, mis on hea une saamisele kahjulik. Kuigi tervis on väga keeruline teema, võib isegi väike eksimus põhjustada kergeid vaevusi, mis arenevad olulisteks haigusteks ja mõjutavad negatiivselt elukvaliteeti. Seda silmas pidades peaksite tunnistama isiklike eelistuste vaieldamatut tähtsust, kui tegemist on teie magamiskeskkonnaga.

Kattemadratsid ja madratsid: millised on nende tüübid ja omadused?

Nõuanded
Parima kehatoe otsimisel tuleks arvesse võtta lateksist, polüuretaanist ja viskoelastsest vahust madratseid ja kattemadratseid.
Inimestel, kes kannatavad valu ja valulikkuse all puusades, liigestes, seljas, kaelas või muudes kehaosades, on soovitatav kaaluda viskoelastsete madratsite, polüuretaani (vahtpolüstri) või kattemadratsite kasutamist.
Tugevad vedrustusega madratsid on üliolulised ülekaaluliste inimeste jaoks. Lisaks sellele on lateksmadratsid suurepärane valik, sest need jaotavad kaalu ühtlaselt ja kohanduvad suurepäraselt kehavormidele.
Looduslikke materjale, nagu puuvill, vill või suled ja udusuled, võib kasutada kattemadratsite pealiskihina, et pakkuda juba olemasolevatele madratsitele täiendavat mugavust ja pehmust.
Allergiavastaste omadustega kattemadratsid lateksist, polüuretaanist või viskoelastilisest vahust madratsid on parimad allergikutele.
Jahe, hästi ventileeritud vedrumadrats koos kookoskiust madratsite või kattemadratsitega on parimad valikud kõigile, kes kannatavad tõsise öise higistamise käes.

Kattemadratsi panus rahulikku magamist soodustava mikrokliima loomisesse

Kuna keha vajadused on pidevalt muutuvad, mõjutavad vananemine, muutused aktiivsuses ja elustiilis, koormused mida konkreetsed kehaosad ja lihased taluvad. See on midagi, mida magamiskeskkond peaks loomulikult kajastama ja kohandama. Kuna keha muutub järk-järgult ja järjepidevus aitab teil paremini kohaneda, ei ole kindlasti vaja madratsit vahetada kohe, kui märkate esimesi valu märke. Kattemadratsid on loodud just selleks otstarbeks. Need toimivad sarnaselt õhemale madratsile, kuid sisaldavad täiendavaid korrigeerivaid funktsioone, mis võimaldavad neil kohaneda muutuvate unemustritega. Kattemadratsiga saab kiiresti muuta vajalikku kõvadust, kui magamisalus muutub liiga pehmeks või liiga kõvaks.
Kui tegemist on pinna karedusega, on kattemadratsid väga kasulikud, sest need võivad siluda mis tahes kulunud, vananenud magamisalust ja säilitada täiusliku magamiskeskkonna. Allergikud on aga teadlikud sellest, kuidas mitmed tegurid, näiteks nahaallergia, hingamisteede probleemid või muud tundlikkused mitteallergilise magamisaluse suhtes, võivad mõjutada nende magamiskeskkonda. Seetõttu on oluline, et magamiskeskkonna üle otsustades arvestaksite oma allergiatundlikkust ja valiksite allergiavastased lahendused, mis takistavad mikroobide, lestade või muude mikroorganismide kasvu. Kuid kattemadratsite peamine eelis on see, et see on väga taskukohane ja kaasaskantav lahendus, mis kohandub kiiresti teie keha muutuvatele nõudmistele une ajal, andes teile võimalikult palju puhkust.

Kuidas saab kvaliteetse une tagada voodipesu abil?

Kui me räägime voodipesust, siis pidage meeles, kui oluline on riie. Materjalide omadused mõjutavad oluliselt ka seda, kui hästi te magate. Voodipesu puutub magamise ajal otseselt kehaga kokku, mis mõjutab meie une kvaliteeti. Sobimatu voodipesu valik võib teid ärritada ja häirida teie rahulikku und. Tavaliselt leiab keha, et see on sobimatu selliste tegurite tõttu nagu temperatuur, õhu läbilaskvus, allergiad või ebameeldivad puuted. Materjalide valikus on piisavalt palju erinevaid materjale, et igaüks võiks leida endale sobiva voodipesu. Nii sünteetilistest kui ka looduslikest materjalidest valmistatud materjalidel on omadusi, mis eristavad neid üksteisest ja muudavad need paremaks. Optimaalse valiku saab siiski määrata ainult teie ja teie lähedaste füüsilised vajadused ja üldine tervislik seisund.
Keha võib suhelda uskumatult väljendusrikaste märkide kaudu; kõik, mida te peate tegema, on pöörata neile tähelepanu ning reageerida asjakohaselt ja kiiresti. Sel viisil on mitmesugused äsja avastatud terviseprobleemid jätkuvalt lihtsalt käsitletavad. Kaaluge hoolikalt, kas tasub ignoreerida peamisi signaale, mida teie keha teile saadab, et hoolitseda selle eest, enne kui on liiga hilja, kui muudatuste tegemine teie magamiskeskkonnas aitab vältida ebamugavust ja lihasvalu.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 23.07.24, 12:25
30 aastat zombi-majandust: Jaapani valuutakriis kogub hoogu
Jeeni kurss kukkus dollarisse värske, 38 aasta madalaima tasemeni. Viimati kauples jeen nii nõrgal tasemel 1986. aastal. Riigis on alanud valuutakriis, mis on just praegu hoogu kogumas ning paneb valitsuse ja keskpanga väga raskete otsuste ette.

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Äripäeva esilehele