18. aprill 1996 kell 22:00

Seadus ei soosi EVPde investeerimist

Soodsamas olukorras on täna need inimesed, kes müüvad oma EVPsid esmamüügil või müüvad EVPde eest erastatud korteri või maa.

«Praegu ei pea inimene, müües EVP maha esmamüügil, maksma tulumaksu,» selgitas Veiko Tali. «Kui ta aga ostab näiteks EVPde eest aktsiaid, investeerimisfondi osakuid või Hüvitusfondi obligatsioone ja need pärast maha müüb, siis läheb praeguse seaduse kohaselt kogu selle eest saadav raha tulumaksu alla.»

Tali sõnul püüab rahandusministeerium teha kõik selleks, et praegust ebaloogilisust ja väärtpaberiturule investeerimist destimuleerivat situatsiooni muuta.

Rahandusmisministeeriumi ettepaneku kohaselt peaks väärtpaberite soetamismaksumusena võetama inimese jaoks selle päeva EVP kurss. Sellise ettepaneku tegi rahandusministeerium juba eelmise aasta lõpus, kuid probleem on siiani lahendamata.

«Loomulikult peavad otsuse langetama valitsus ja parlament ning seetõttu ei oska öelda, millal see probleem lahendatakse,» oli Tali nõutu.

Hoiupanga Aktivajuhtimise ASi tegevdirektori Kristjan Hänni sõnul tuleks investeerimishuvilistel väärtpaberite omanikel siiski erastamisväärtpaberite müügile ning seejärel raha investeerimisele eelistada nende paigutust erastamise investeerimisfondidesse.

«Sellise müügiga ta kaotab selle ostuhinna ja müügihinna vahe,» selgitas Hänni. «Investeering on enamasti soodsam kui lihtsalt erastamisväärtpabereid müües.»

Hetkel kuum