18. august 1996 kell 22:00

Imperaator

Olari Taal lubab lindimees Savisaarele «tappa anda», kuna viimase arupärimine Tööstuspanga 150 miljoni krooni suuruse kahjumi kohta lõi reede hommikul poole tunniga Hoiupanga aktsia hinna kolm krooni alla. Taal on veidi kimbatuses, sest ootamatult saabunud suves lahti läinud valimiskampaania on Taalile alanud poripritsmetega särgil. Iseäranis seetõttu, et hoiupankurite endi kinnitusel on peatse kasutütre tervis mitmeid kordi parem, kui väidab Savisaar.

Taal raiub, et poliitika tema meeli ei liiguta. Siiski tõi ta rebase kavaluse ja hundi julgusega Iisraelist koju sinna komandeeritud Eesti riigi võlakirjad. Peaminister Vähiga, kelle esimese valituse majandusminister Taal oli, leppis ta juba enam kui aasta tagasi kokku, et võlakirjad tuleb koju tuua. Vähi jutt mitmete kommertspankade huvist oli suitsukate, sest teised ei teadnud asjast midagi. Tiit sai lahti Tööstuspangast, Olari napsas vastutasuks võlakirjad.

Vilunud jahimehena on Taal harjunud ka äris kümnesse laskma. Hansapanga üheksast asutajast on ta vaieldamatult suutnud üles ehitada kõige suurema impeeriumi. Sellel aastal on ta lisaks Tööstuspanga neelamisele ja relvatehingu võlakirjade kojutoomisele teinud tahes või tahtmata oma pangale PRi ka maksekeskuse loomise ja Eesti Kindlustuse ostmisega.

Kuigi Taal lubab aasta ärimehe tiitlist loobuda, kui selline peaks talle mingil põhjusel omistatama, on ta sellel aastal vähemalt tänase seisuga Eesti äriilmas osavam kombinaator olnud kui näiteks poliitikamaastikul üritav Savisaar. Taali agressiivne vallutuspoliitika kohalikus rahanduses on olnud sedavõrd viljakas, et võib-olla satub mõne osava nipiga Hansagrupi ninameestest samm ees marssiva Taali mõjusfääri ka Eesti Pank ning pärast jaanuaris toimuvat uut rahareformi tulevad Eestis käibele taalrid.

Hetkel kuum