21. oktoober 1996 kell 22:00

Pariisi armastavad tegusad inimesed

Pariisi reisitakse paljudel põhjustel. Mõned tulevad heade roogade pärast: on ju Pariis tuntud kulinaaria pealinnana. Mõned ostma sügis- ja talveriideid või jõulukinke, mõned vaatama, milline on eelseisva kevad-suve mood. Tullakse ka Pariisi rahvusvahelistele messidele.

Omapead reisides aitab igati tasuta jagatav Pariisi linnaplaan, mida leidub nii reisibüroodes, infopunktides kui hotellides. Neid linnaplaane peetakse Euroopa parimateks, sest lisaks tänavatele on plaanile joonistatud ka vaatamisväärsused.

Giid peaks olema prantsuse keelt kõnelev Pariisi eestlane. Kui raha kokkuhoiuks kohalikku giidi ei tellita, vaid võetakse Eestist kaasa, võib juhtuda, et Prantsusmaa ajalugu muutub veelgi värvikamaks kui Dumas' romaanides.

Lisaks Pariisile peaks nägema Loire'i oru losse, degusteerima sealseid veine -- on ju tegemist ühe suurima veinitootjate regiooniga. Tasub käia Püha Miikaeli kloostris ja külastada endist mereröövlite mekat Saint Malo linna, kus on võimalus maitsta mereande, süüa õhtul Rennes' pannkooke ning juua siidrit.

Taskukohase ja maitsva kolmekäigulise lõuna saab näiteks hiina restoranis. Veidi naeruväärselt mõjuvad reisibürood, kes soovitavad Pariisi kaasa võtta võimalikult palju toiduaineid ja konserve.

Toiduained poodides pole sugugi kallimad kui Tallinnas. Piisavalt on ka selvesööklaid (Flunch, Melodine jt), kus toit igati korralik ning prae ja magustoidu saab umbes 40 frangi eest.

Hotelli valik sõltub rahakotist ja sõidu eesmärgist. Põhitõde on muidugi see, et ükskõik millises linnas te ka ei peatuks, hotell asugu alati kesklinnas. Kui kavatsete hotellis pikemat aega veeta, valige kindlasti neljatärnine luks. Kui lähete aga Pariisi vaatama või messile, siis sobib suurepäraselt ka kahetärnine, kus on kõik elementaarsed mugavused (telefon, teler, vann või dushsh jms). Selleks tasub uurida reisibüroode kokkuleppehindu.

Nii mõnelgi reisibürool on Pariisiga head suhted, mida kinnitab tihe reisibusside liiklus Tallinna ja Pariisi vahel varakevadest hilissügiseni. Sügistalvisel perioodil asenduvad rühmareisid individuaaltellimustega.

7--9päevase bussireisi hinnaks oli tänavu suvel ca 4000--5000 krooni. Näiteks Kadaka Reisid pakkus paralleelvariandina lennureisi, mis maksis alates 8500 kroonist. Tokkroos Traveli 8päevase lennupaketi eest tuleb tasuda vähemalt 11 500 krooni.

Soome reisikorraldajate teenusele tasuks Pariisi puhul eelistada individuaalpaketti. Luksuslikule hinnaklassile alates 10 000 kroonist pakutakse vastukaaluks ka ca 5000kroonist paketti, mis põhineb Eurolines'i regulaarsel bussiühendusel marsruudil Tallinn--Kaunas--Pariis.

Hetkel kuum