• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Iiri majandus purustab lagesid

  Unustatud emakeele asemel on iirlased selgeks õppinud keele, milles kõneleda rahvusvaheliste korporatsioonide, suurinvestorite ning kaupmeestega. 1990ndate aastate Iiri majandusedu nimetatakse kõhkluseta majandusimeks.
  Iiri ja Eesti on sarnased nii oma suuruse, kultuuri kui ajaloolise tausta poolest. Transiitmaana on ka Iirimaal ELi lääneserval suur potentsiaal, mis on siiski väiksem, kui Balti riikidel Venemaa hiigelturu ja rikkalike ressursside külje all. Läinud nädalal käis Iiri kogemustega tutvumas ka Eesti majandusminister Andres Lipstok.
  Viimastel aastatel on Iiri SKT kasvanud keskmiselt 6% aastas, inflatsioonitempo on 2% aastas. 3,5 mln elanikuga Iirimaa ekspordi kogumaht on 44,1 mld dollarit aastas. Väliskaubandusbilansi ülejääk ulatub aastas 8 mld dollarini.
  Iirimaa on oma Euroopa tootmisbaasiks valinud mitmed suured firmad, AT&T, Digital, EDS, Ericsson, IBM, ICL, Lotus, Microsoft, Motorola, Novell, Siemens, Sun jne. Enamik suurinvesteeringuid on läinud kõrgtehnoloogilisse tootmisse, infotehnoloogiasse, pangandusse ja andmetöötlusesse.
  Stardipositsioon ei olnud Iirimaal oluliselt parem kui taasiseseisvunud Eestil. Kuni 1960ndateni oli Iirimaa valdavalt agraarriik. 1920ndatel töötas 52% elanikest põllumajanduses ning vaid 13% tööstuses. Agraarriigina oli Iirimaa 1930ndatel sunnitud kaitsma oma siseturgu tariifide ja kvootidega, mis viis majanduse 1950ndateks sügavasse kriisi.
  1960ndatel algas Iiri majanduses «uue lähenemise» periood, mille deviisiks on avatus. 1965. a sõlmisid Inglismaa ja Iirimaa vabakaubandusleppe, 1969. a asutati Iiri investeeringute arengu agentuur. Nelja aasta pärast sai Iirimaast Euroopa Ühenduse liige.
  Iiri majandusedus on oluline roll küll ka ELi abirahal, kuid iirlased ise peavad oma tugevuseks, mis on teinud Iirimaast ELi kiireima majanduskasvuga riigi, kõrget keskmist haridustaset ning ettevõtlusesõbralikku maksusüsteemi. Ettevõtte tulumaks on 10 protsenti. Iiri tööjõu väärtus on kõrgemaid maailmas -- keskmine haridustase on kõrge, kuid tööjõu hind üks madalamaid Euroopas.
  Iiri viimaste kümnendite majanduspoliitikas on põhirõhk tootmisel, mille käigus loodud lisaväärtus korvaks ebasoodsast geograafilisest asendist tingitud transpordikulud. Iiri enim arenenud tööstusharud on elektroonika- ning farmaatsiatööstus.
  Iiri investeeringute arengu agentuuril on 8 siseriiklikku bürood ning 15 välisesindust, Iiri ekspordi agentuuril on ainuüksi USAs 6 esindust ning 5 esindust Kagu-Aasias.
  Välisinvesteeringute puhul soosib Iiri valitsus firmasid, mis üksnes ei arenda tootmist, vaid mille strateegiline juhtimine asub samuti Iirimaal. Nii tahetakse vältida, et soodustusi saanud ettevõtted viivad tootmise eeliste lõppedes riigist välja, nii nagu Eestis juhtus Eesti Tubakaga.
  Eesti ja Iiri koostööd on edendanud ELi ja Phare konsultandid, ärimeeste otsekontaktid ning ka äsjane Andres Lipstoki visiit, mille tulemusel avaneb Eesti ekspordi- ning investeeringute ala spetsialistidel peagi võimalus praktiseerida Iiri investeeringute arengu agentuuris.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Lauri Läänemets: küpse mõtlemisega ärieliit on hõivamas sotside valimisprogrammi
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Sotsiaaldemokraadid peavad tõsiselt peeglisse vaatama, kui meie väärtuste eestkõnelejateks on saamas erakonna asemel riigi ärieliit, kirjutab sotside uueks juhiks kandideeriv Lauri Läänemets.
Tark planeerija kasvab miljonäriks
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Oma kodu ostmise soovist ja teiste rahaasjade juhtimisest välja kasvanud investeerimispisik on toonud Kadri Mäsaku sinnamaale, et tal on abikaasaga ligemale miljoni euro suurune investeerimisportfell, mis on toonud mõlemale finantsvabaduse.
Vähemalt 11 juhtimispärli Eesti tippudelt: kuidas taluda vallandamise valu ja tipuüksindust
Tahad päästa elusid? Õpi arstiks. Tahad päästa miljoneid elusid? Õpi inseneriks. Nii näeb ettevõtlust, selle mõju ning selle kasutamist CoModule'i asutaja Kristjan Maruste, kes rääkis oma mõtetest Äripäeva raadio saates "Juhi jutud“.
Tahad päästa elusid? Õpi arstiks. Tahad päästa miljoneid elusid? Õpi inseneriks. Nii näeb ettevõtlust, selle mõju ning selle kasutamist CoModule'i asutaja Kristjan Maruste, kes rääkis oma mõtetest Äripäeva raadio saates "Juhi jutud“.
Enefit Green investeerib Kirde-Eestis tuuleparki 28 miljonit
Riigi- ja börsifirma Enefit Green tegi kaks investeerimisotsust ning alustab tuulepargi rajamist Ida-Virumaal Purtses ja päikesepargi ehitust Poolas Debnikus.
Riigi- ja börsifirma Enefit Green tegi kaks investeerimisotsust ning alustab tuulepargi rajamist Ida-Virumaal Purtses ja päikesepargi ehitust Poolas Debnikus.