18. november 1996 kell 22:00

EK eksperimenteeris bensiini hinnaga

Hinnatõus oli puhas majanduslik eksperiment, kuidas hinnatõus tarbimist mõjutab, kinnitas Ruul. «Meil on teistpidine kogemus, et hinnalangus tarbimist oluliselt ei tõsta,» väitis ta. Ruuli sõnul kinnitas nädalavahetus, et ajutine hinnatõus tarbimist oluliselt ei vähenda. «Mulle tundub, et 20- kuni 30sendiline hinnavahe mõni päev ei mõjuta veel mujalt ostma,» kommenteeris ta. 25 senti kallim liitrihind teeb 40 liitri bensiini ostmisel hinnavaheks 10 krooni. Samas tõdes Ruul, et pikaajalisem hinnatõus võinuks tähendada juba klientide kaotust.

Ajutine hinnatõus viies Tallinna ja ühes Tartu moodsamas tanklas ei olnud Ruuli väitel kuidagi seotud mootorikütuse aktsiisi tõusuga tuleva aasta algul. Alates 1. jaanuarist on bensiini aktsiis 60 senti liitrilt senisest kallim ehk 1 kroon 80 senti. Aktsiisitõusu tagajärjel on ennustatud bensiini kallinemist uuest aastast 70 sendi võrra ehk bensiini 95E liitri hinna tõusu 6 kroonini.

Möödunud nädalavahetusel tõstis EK ainsa bensiini jaemüüjana Eestis oma kuues tanklas bensiini hinda 25 senti liitri pealt. Eilsest on EK tanklates bensiini hind taas võrdne konkurentidega, 95E liiter maksab 5 krooni 20 senti ja 98 liiter 5 krooni 40 senti.

ASi EK selle aasta kaheksa kuu realiseerimise netokäive oli 341,4 miljonit krooni ja kahjum 7,4 miljonit krooni.

Viimati kallines bensiin Eestis oktoobri keskel, kui Neste algatusel kõik suuremad tanklaketid tõstsid bensiini hinda 15 sendi võrra liitri pealt. Oktoobris põhjendasid kõik kütusefirmad bensiini kallinemist hinnatõusuga maailmaturul.

Hetkel kuum