15. jaanuar 1997 kell 22:00

Aktsiaoptsioonid lõid kümmekond uut miljonäri

Aktsiaoptsioon tähendab, et isikul on õigus osta kindla aja pärast aktsiaid lepingus varem fikseeritud hinnaga. Diilerite andmetel on Eestis viimastel kuudel aktsiaoptsioonidega teenitud isegi kuni 30kordset kasumit.

«Inimesed, kes panid aktsiatesse 50 000 või 100 000 krooni ja kolmekümnekordistasid paari kuuga mängu pandud summa, muutsid sellega kindlasti oma elustandardit,» väitis Tõnis Haavel. «Eestis on positiivne, et aktsiaturu trend on väga tugev, mis teeb optsioonide ostmise lihtsaks.»

Haaveli sõnul on Hansapanga kaudu tehtud 125 optsiooni, mille koguväärtus on 50 miljonit krooni.

Kõige rohkem optsioone on sõlmitud Hansapanga, Hoiupanga ja Forekspanga aktsiate peale. Veel on optsioone sõlmitud ka ASi Norma, ASi Rakvere Lihakombinaat, Tallinna Panga ja Ühispanga aktsiate ostmiseks.

Selleks, et optsiooniga mängida, peab mängu panema vähemalt 10 000 krooni, mis on minimaalne optsiooni ostuhind. Optsiooni ostusumma näitab ka võimalikku kaotust, kui aktsiate hind langeb.

Tõnis Haaveli sõnul järgitakse Hansapangas optsioonilepingu sõlmimisel samu põhimõtteid nagu USAs, kus aktsiate lunastamistähtaeg on iga kuu kolmas reede. Näiteks sõlmides optsiooni täna, võib selle lunastada juba homme. Esmaspäeval optsiooni sõlmides saab seda lunastada kõige varem veebruari kolmandal reedel. Optsiooni maksimaalne tähtaeg on kuus kuud.

«Praeguste hindade juures maksab õigus osta Rakvere lihakombinaadi aktsiat 15 krooniga kolme kuu pärast ühe krooni,» selgitas Haavel. «Kui aktsia maksaks kolme kuu pärast näiteks 30 krooni, siis on õigus seda osta sel ajal 15 krooniga ja müüa 30 krooniga.»

Kuna optsioone on kasulik osta enne suhteliselt suurt aktsiate hindade liikumist, siis on praegusel momendil võib-olla juba raskem leida õiget aktsiat ja hinda, mille peale tasuks mängida, ütles Haavel.

«Pärast suurt aktsiate hindade tõusu on praegu optsioonide hinnad suhteliselt kõrged, aga ka praeguste hindade juures on võimalik saada viieteistkümnekordset aktsia hinna tootlust,» lisas Hansapanga diiler.

Hetkel kuum